ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2016

Το κόστος του «Varoufakis effect»



Αποτέλεσμα εικόνας για φωτο εικονες ευρω και βαρουφακη



Κοινή είναι η διαπίστωση των οικονομολόγων και των αναλυτών για τη νέα χρονιά ότι οι πολιτικές εξελίξεις και το γεωπολιτικό τοπίο ίσως καθορίσουν το επενδυτικό τοπίο. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της  Berenberg, αποφαίνεται σε σημείωμά του ότι ειδικά στην Ευρώπη πρέπει να παρακολουθούμε τον πολιτικό κίνδυνο περισσότερο από τα απλά οικονομικά.

Εξάλλου, όπως αναφέρει, λάθος πολιτικές επιλογές μπορούν  να εκτροχιάσουν τις οικονομίες σε μια στιγμή. Η ΕΚΤ μπορεί μεν πλέον να ελέγξει τους κινδύνους  μετάδοσης μιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι πραγματικές απειλές ωστόσο για την ανάπτυξη και τη συνοχή της ευρωζώνης προκύπτουν ακριβώς από τον τομέα της πολιτικής.

Ο ίδιος, εξετάζοντας  τις επιπτώσεις από το «Varoufakis effect», όπως το αποκαλεί, και την επίδρασή του στις επιχειρήσεις στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη (εκτός Ελλάδας), με βάση τον σταθμισμένο μέσο όρο της εμπιστοσύνης στη βιομηχανία, στις υπηρεσίες, στις κατασκευές και στο λιανικό εμπόριο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι σπάνια μια νέα κυβέρνηση όπως η πρώτη του Αλ. Τσίπρα με υπουργό Οικονομικών τον Γιάνη Βαρουφάκη έχει προκαλέσει τόσο μεγάλη ζημιά. Το κόστος εξάλλου για την Ελλάδα από το «Varoufakis effect» υπολογίζεται από τον ίδιο ως το τέλος του 2016  σε 7% του ΑΕΠ και η επίπτωση στο χρέος σε ένα επιπλέον 25% του ΑΕΠ, αν συνυπολογιστεί, πέρα από το «ατύχημα Βαρουφάκη», όπως το αποκαλεί, και το μακροπρόθεσμο κόστος της νέας διάσωσης των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, δεδομένου ότι η ευρωζώνη είχε «οχυρωθεί» σημαντικά για την πιθανότητα ενός ελληνικού ατυχήματος, τα στοιχεία, σύμφωνα με τον κ. Schmieding, δείχνουν πως η οικονομία της ευρωζώνης (εκτός Ελλάδας) δεν επηρεάστηκε σχεδόν καθόλου από το «ατύχημα Βαρουφάκη» κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουλίου 2015. Το μάθημα, όπως αναφέρει, για τις χώρες με ευαίσθητα οικονομικά είναι πως οι ανατροπές στη μεταρρυθμιστική διαδικασία και η αντιπαράθεση με τους εταίρους και δανειστές μπορεί να είναι τελικά πολύ δαπανηρές. Συνολικά, υποστηρίζει, για το 2016 λαϊκιστικές αντιδράσεις όσον αφορά την παγκοσμιοποίηση, το Μεταναστευτικό αλλά και τη δημοσιονομική προσαρμογή όπου αυτή απαιτείται αποτελούν απειλές για τη συνοχή της ευρωζώνης. Ειδικά για τη Βρετανία εκτιμά ότι σε περίπτωση που αποφασιστεί να  εγκαταλείψει (σε 30% υπολογίζονται οι πιθανότητες) την ΕΕ επιλέγοντας τον απομονωτισμό θα πληρώσει μεγάλο τίμημα.
tovima.gr