ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Πώς μια αμερικανική φυλακή στο Ιράκ έγινε η αιτία για τη δημιουργία του ISIS




Αναλυτές και ειδικοί φθάνουν στα θεμέλια του Ισλαμικού Κράτους και εξηγούν πως ένα στρατόπεδο κράτησης των Αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ, στάθηκε η "αφορμή" για την δημιουργία του (Pics)
Adtech Ad
Το στρατόπεδο της Μπούκα ήταν ο χώρος κράτησης των εξτρεμιστών μουσουλμάνων κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στο Ιράκ.
Το στρατόπεδο αυτό δημιουργήθηκε για την φυλάκιση των εξτρεμιστών που ετοίμαζαν τρομοκρατικά χτυπήματα σε βάρος των αμερικανικών βάσεων και συντελούσαν στην περαιτέρω αποσταθεροποίηση της ήδη χαοτικής κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα, με τον πόλεμο να βρίσκεται σε εξέλιξη.
Οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν στόχο να θέσουν τέλος στη τρομοκρατία όπως διατείνονταν και για αυτόν τον λόγο δημιούργησαν το συγκεκριμένο στρατόπεδο στο Ιράκ. Σύμφωνα με τους αναλυτές η συγκεκριμένη κίνηση λειτούργησε μπούμερανγκ όχι μόνο για τις ΗΠΑ, αλλά και για όλο τον κόσμο, με απόδειξη το Ισλαμικό Κράτος.
 
Το στρατόπεδο έμεινε ανοιχτό για περίπου 6 χρόνια, από το 2003 μέχρι το 2009 και εκτιμάται ότι σε αυτό κρατήθηκαν περισσότεροι από 100.000 τρομοκράτες, μεταξύ των οποίων και πολλά ηγετικά στελέχη του σημερινού ISIS. Οι περισσότεροι από τους ηγέτες του Ισλαμικού Κράτους αποτελούσαν, τότε πρωτοκλασάτα στελέχη της Αλ Κάιντα και ήταν στενοί συνεργάτες του Σαντάμ Χουσεΐν. Πολλοί κρατούμενοι ήταν ήδη εξτρεμιστές μουσουλμάνοι, ενώ υπήρχαν και αρκετοί άλλοι που ριζοσπαστικοποιήθηκαν και ήταν έτοιμη να τους ακολουθήσουν, τηρώντας κατά γράμμα το νόμο της Σαρίας.
Έτσι, οι αξιωματικοί του Σαντάμ χρειάστηκαν λίγα χρόνια για να εκπαιδεύουν και να δημιουργήσουν έναν ολόκληρο στρατό κάτω από τη μύτη των αμερικανικών δυνάμεων ή καλύτερα με την ανοχή των ΗΠΑ.
 
Η κεφαλή του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι ήταν ένας από τους κρατούμενους στο στρατόπεδο Μπούκα, ο ίδιος είχε φυλακιστεί το 2000 γιατί μαζί με άλλους σουνίτες αντάρτες πολεμούσαν τους Αμερικανούς και απελευθερώθηκε το 2009. Ο Aλ Μπαγκντάντι φαίνεται να αποτέλεσε και τον αρχιτέκτονα της εξτρεμιστικής οργάνωσης, καθώς ήταν ο πρώτος που είχε σχηματίσει ομάδα, μέλη της οποίας ήταν πρώην αξιωματικοί του Σαντάμ Χουσεΐν.
Το 2010 ανέλαβε την ηγεσία της  Αλ Κάιντα στο Ιράκ και διασπάστηκε από αυτή, περνώντας στη Συρία και εκμεταλλευόμενος την εμφύλια σύγκρουση για την ανατροπή του καθεστώτος Άσαντ, ισχυροποιήθηκε εμφανιζόμενος ως "αντάρτης". Ήταν τότε που η οργάνωσή του άρχισε να κατακτά πόλεις και ολόκληρες περιοχές. Στη συνέχεια ανακήρυξε τη δημιουργία του Ισλαμικού Κράτους και τον εαυτό του "Χαλίφη". Ο Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι επέστρεψε το 2014 στο Ιράκ για να "απελευθερώσει" την πατρίδα του από τους "σταυροφόρους" και τους σιίτες συνεργάτες τους.
Ο δεύτερος στην ιεραρχία του Ισλαμικού Κράτους και αναπληρωτής του Αλ Μπαγκντάντι, είναι πρώην ταγματάρχης του Σαντάμ Χουσεΐν, ο Σαούντ Μοχσέν Χασάν, γνωστός και με το ψευδώνυμο Αμπού Μουτάζ και Αμπού Μουσλίμ Αλ Τουρμάνι. Ο ίδιος είχε φυλακιστεί από τις αμερικανικές δυνάμεις το 2000 και είχε μεταφερθεί στο ίδιο στρατόπεδο, που αποδείχθηκε "φυτώριο" εξτρεμιστών τρομοκρατών.
 
Στην ηγεσία του Ισλαμικού Κράτους βρίσκεται ακόμα ένας πρώην φυλακισμένος στη Μπούκα, ο Αμπού Αλαά Αλ Αφαρί, βετεράνος Ιρακινός στρατιωτικός, που συνέχισε το αντάρτικο με την Αλ Κάιντα και τώρα βρίσκεται στην ηγετική ομάδα των τζιχαντιστών.
Παράλληλα, υπολογίζεται πως στο Ισλαμικό Κράτος συμμετέχουν σε επιτελικές θέσεις μεταξύ 100 και 160 βετεράνοι του Σαντάμ Χουσεΐν και πρώην κρατούμενοι στο στρατόπεδο Μπούκα.
Πηγή: Unilad-news247.gr