ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

«Κούρεμα» 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου



Αποκλειστικό: «Κούρεμα» 50% στα μερίσματα 230.000 συνταξιούχων του Δημοσίου

"Μέρισμα" 68 ευρώ μπορεί να λάβουν το Νοέμβριο οι συνταξιούχοι του Δημοσίου

Αντιμέτωπα με περικοπές 50% βρίσκονται τα μερίσματα, δηλαδή ενά είδος επικουρικής σύνταξης, που που λαμβάνουν συνταξιούχοι του Δημοσίου.
Αυτό σημαίνει πως τους επόμενους μήνες -ξεκινώντας από το Νοέμβριο- το μέρισμα των συνταξιούχων του Δημοσίου μπορεί να πέσει από τα 136 ευρώ στα 68 ευρώ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος", η διοίκηση του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ) απέστειλε επιστολή προς τον υφυπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Αναστάσιο Πετρόπουλο, στην οποία γίνεται αναφορά σε "μαχαίρι" ως και 50% στα μερίσματα συνταξιούχων του Δημοσίου από τον επόμενο μήνα.
Η πληρωμή του Νοεμβρίου όχι μόνο δεν είναι εξασφαλισμένη αλλά, όπως αναφέρει η διοίκηση του Ταμείου κατά τον "Ελεύθερο Τύπο", η δυνατότητα που έχει είναι να καταβάλλει το 60% ή και το 50% του μερίσματος στους δικαιούχους προχωρώντας δηλαδή σε περικοπή κατά 40% ως 50% οριζόντια σε όλα ανεξαρτήτως τα μερίσματα. Η ίδια επιστολή αναφέρει πως θα χρειαστούν 40 -42 εκατ. ευρώ, την ίδια στιγμή που τα διαθέσιμα του ΜΤΠΥ ανέρχονται σε 12 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος "Ήλιος", το ΜΤΠΥ καταβάλλει περίπου 285.000 μερίσματα κάθε μήνα για τα οποία απαιτείται δαπάνη 39,4 εκατ. ευρώ. Αυτό σημαίνει πως το μέσο "μέρισμα" ανέρχεται σε 136 ευρώ. Μία περικοπή του μερίσματος κατά 50% θα το φέρει στα επίπεδα των 68 ευρώ.
Το πολυνομοσχέδιο "χτυπά" τα μερίσματα των συνταξιούχων του Δημοσίου
Η ενδεχόμενη περικοπή του μερίσματος θα οφείλεται άμεσα σε δύο διατάξεις που περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο που έχει κατατεθεί προχθές και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Παρασκευή. Συγκεκριμένα εκεί προβλέπεται πως :
"Μετά την 1.09.2015 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του. Μετά την 1.1.2019 τα ποσά της Ειδικής Εισφοράς Συνταξιούχων μεταφέρονται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ) και αποτελούν έσοδό του". Αυτό σημαίνει πως το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων, το οποίο αποτελεί ενός τύπου επικουρικό ταμείο και προβλεπόταν από διάταξη που είχε περάσει ο πρώην αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Δημήτρης Στρατούλης να λάβει ενίσχυση από το ΑΚΑΓΕ, δεν θα μπορεί πλέον να ξαναλάβει. Υπενθυμίζεται πως στο διάστημα μεταξύ Μαίου – Σεπτεμβρίου 2015 είχε λάβει ενίσχυση 15 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ.
Καταργείται η διάταξη που προβλέπει " παράταση έως την 31η Δεκεμβρίου 2015 για τους εκτός του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης φορείς, τομείς και κλάδους επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης των προθεσμιών για την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ετησίων ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση". Μεταξύ των φορέων επικουρικής ασφάλισης που είχαν πάρει παράταση μέχρι τέλος Δεκεμβρίου 2015 για την εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας και της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος ήταν και το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων. Αν καταργεί η διάταξη περί της σχετικής παράτασης, αυτομάτως θα πρέπει το ΜΤΠΥ να εφαρμόσει τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Δεδομένου ότι το έλλειμμα το οποίο παρουσιάζει αυτή τη στιγμή του ΜΤΠΥ ανέρχεται κοντά στο 50% των προβλεπομένων δαπανών του, οι περικοπές από την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος θα έφταναν επίσης το 50%.
Πως έφτασε το ΜΤΠΥ προ της πτώχευσης
Στελέχη του Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως η βασικότερη αιτία για την εκτίναξη του ελλείμματος του ΜΤΠΥ είναι η κατάργηση ενός κοινωνικού πόρου από την 1η Ιανουαρίου του 2015. Έτσι από έλλειμμα 91 εκατ. ευρώ με το οποίο έκλεισε το ΜΤΠΥ το 2014 εκτινάχθηκε στα ... 280 εκατ. ευρώ το 2015. Η κατάργηση του εν λόγω κοινωνικού πόρου στέρησε περίπου 100 εκατ. ευρώ στο ΜΤΠΥ φέτος. Εξάλλου, το πλήθος των μονίμων εργαζομένων στο Δημόσιο συνέχισε και φέτος να μειώνεται, στερώντας από το ΜΤΠΥ τα σχετικά έσοδα από τις εισφορές.
Ωστόσο οι περικοπές αποφεύχθηκαν, μιας και το Υπ. Εργασίας επί ημερών του κ. Πάνου Σκουρλέτη και Δημήτρη Στρατούλη φρόντισε να εισπραχθούν οφειλές από άλλα ταμεία (πχ ΕΤΕΑ) αλλά και για την άντληση κονδυλίων από το ΑΚΑΓΕ.
Ωστόσο η κατάρρευση των εσόδων του ΜΤΠΥ δεν οφείλεται μόνο στην κατάργηση του κοινωνικού πόρου που εισέπραττε μέχρι και το 2014. Στελέχη από το Υπ. Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως μέχρι το 2009 δίδονταν 14 μερίσματα ανά έτος, ενώ εισπράττονταν εισφορές για 12 μήνες. Παράλληλα στο διάστημα 2005 – 2011 οι εισφορές υπολογιζόταν με βάση το βασικό μισθό του δημοσίου υπαλλήλου.
πηγή:Capital.gr