ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

ΣτΕ: Νόμιμη η κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους


ΣτΕ: Νόμιμη η κατάργηση του Δώρου Χριστουγέννων και Πάσχα στους συνταξιούχους


Το Α΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε κατά πλειοψηφία, με τις υπ΄ αριθμ. 1031-1035/2015 αποφάσεις του, ότι είναι συνταγματικές και σύμφωνες με τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομοθεσία οι περικοπές των επιδομάτων (δώρων) Χριστουγέννων και Πάσχα, όπως και του επιδόματος θερινής αδείας των συνταξιούχων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης (εκτός του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων) και απέρριψε προσφυγές Συλλόγων Συνταξιούχων.
Στο ΣτΕ κατά των περικοπών των επιδομάτων, που έγιναν με νομοθετικά μέτρα (Ν. 3845/2010, κ.λπ.) και με αποφάσεις του υπουργού Οικονομικών και Εργασίας του 2010, προσέφυγαν η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΔΕΗ, το Πανελλήνιο Σωματείο Συνταξιούχων Εργατοϋπαλλήλων Εταιρειών Πετρελαίου και Υγραερίου, ο Σύλλογος Συνταξιούχων Αγροτικής Ανάπτυξης, η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδος, το Σωματείο Συνταξιούχων ΗΣΑΠ, καθώς και ατομικά συνταξιούχοι.
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), αλλά και σε διεθνείς συμβάσεις.
Το ΣτΕ απέρριψε όλες τις προσφυγές των συνταξιούχων κρίνοντας ότι οι περικοπές των επιδομάτων έγιναν στο πλαίσιο σειράς νομοθετικών μέτρων λιτότητας που απέβλεπαν στον περιορισμό των δαπανών της γενικής κυβέρνησης. Επίσης, έκρινε ότι οι επίμαχες περικοπές «δεν αντίκειται στα άρθρα 22 του Συντάγματος και 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ, ούτε στην κατοχυρωμένη από το άρθρο 22 του Συντάγματος αρχή της αναλογικότητας», αλλά ούτε είναι αντίθετες στην Διεθνή Σύμβαση «περί του Ευρωπαϊκού Κώδικος Κοινωνικής Ασφαλείας».
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ Νικόλαος Σακελλαρίου μειοψήφησε σε όλες τις περιπτώσεις και υποστήριξε ότι οι περικοπές των επιδομάτων των συνταξιούχων είναι αντίθετες στην ΕΣΔΑ και το Σύνταγμα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ