ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Ο Αρτινός γιατρός που δημιουργεί «θαύματα»















Ο Ι. Λάμπρης καθηγητής Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια κατάφερε με την ταχύτατα αναπτυσσόμενη εταιρία του Amyntas, να πάρει για πρώτη φορά ένα ελληνικό φάρμακο έγκριση «ορφανού»
Την ώρα που οι πολιτικοί καριέρας μετρούν την ανάπτυξη με βάση το πόσα καφενεία άνοιξαν, μία άλλη Ελλάδα προσπαθεί να αποδείξει ότι το «γαλανόλευκο» success story δύναται να βασιστεί στην επιστήμη. Και μπορεί για πολλούς ο καφές να είναι επιστήμη, αλλά, όπως και να το κάνουμε, η ανάπτυξη ενός φαρμάκου, πιθανού θεραπευτικού μέσου για την αντιμετώπιση μιας σπάνιας πάθησης, είναι κάτι περισσότερο. Πόσο μάλλον όταν για πρώτη φορά ελληνικό φάρμακο παίρνει έγκριση «ορφανού» (οrphan status designation) τόσο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) όσο και από τον αντίστοιχο αμερικανικό (FDA)!

Ο λόγος για τον καθηγητή Ανοσολογίας στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας Γιάννη Λάμπρη και για την ηλικίας μόλις δύο ετών Αμύντα του (Amyndas Φαρμακευτικά), μια ταχέως αναπτυσσόμενη καινοτόμο εταιρία, πρωτοπόρο διεθνώς στον τομέα των θεραπειών του συμπληρώματος.
Ηγέτης
Γεννημένος στη Ροδαυγή της Αρτας, την οποία επισκέπτεται τακτικότατα, ο Γιάννης Λάμπρης θεωρείται ηγέτης στον τομέα της έρευνας του συμπληρώματος διεθνώς, με 30 χρόνια εμπειρίας, κατοχύρωση δεκάδων ευρεσιτεχνιών και περισσότερες από 400 δημοσιεύσεις σε επιστημονικά περιοδικά διεθνούς κύρους.
Παρότι ζει και εργάζεται στις ΗΠΑ εδώ και 35 χρόνια, το 2013 ίδρυσε στην Ελλάδα την Amyndas Φαρμακευτικά, που πήρε το όνομά της από σπουδαίους Μακεδόνες βασιλείς, μεταξύ των οποίων ο Αμύντας Γ΄, παππούς του Μεγάλου Αλεξάνδρου, οι οποίοι διακρίθηκαν όχι μόνο στην άμυνα και στην επίθεση, αλλά και στη διπλωματία.

Στόχος της Amyndas είναι να παρέχει τις πιο προηγμένες θεραπείες για την αντιμετώπιση φλεγμονωδών παθήσεων, και ειδικότερα «ορφανών» ασθενειών και παθήσεων με ανεκπλήρωτες ιατρικές ανάγκες, για τις οποίες οι ασθενείς χρειάζονται καλύτερα και πιο ασφαλή φάρμακα.
Συγκεκριμένα, η Amyndas αναπτύσσει νέες θεραπείες ενάντια στην απόρριψη μοσχευμάτων κατά τη μεταμόσχευση, για την αντιμετώπιση της σπάνιας αιμολυτικής νόσου - Παροξυσμική Νυχτερινή Αιμοσφαιρινουρία, για τη θεραπεία της ηλικιακής εκφύλισης της ωχράς κηλίδας, καθώς και για την αντιμετώπιση χρόνιων φλεγμονών κατά την αιμοκάθαρση και το σύνδρομο ισχαιμίας - επαναιμάτωσης.


Τα νέα ελπιδοφόρα υποψήφια φάρμακα της εταιρίας είναι μικρά συνθετικά πεπτίδια με μοναδικές ιδιότητες, τα οποία δρουν ως αναστολείς του συμπληρώματος, μέρος του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος, και έχουν σχεδιαστεί για να παρέχουν σημαντικά ανώτερο θεραπευτικό όφελος σε σχέση με τις υπάρχουσες θεραπείες.
Βασισμένη στην πατενταρισμένη τεχνολογία και στη μοναδική τεχνογνωσία της (υποστηρίζεται από ένα διεθνές δίκτυο κορυφαίων επιστημόνων, κλινικών γιατρών και εμπειρογνωμόνων του κλάδου με μεγάλη εμπειρία στην κλινική ανάπτυξη φαρμάκων και στη μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας στην κλινική πρακτική), η Amyndas αναπτύσσει την επόμενη γενιά θεραπευτικών ουσιών για το συμπλήρωμα, με στόχο την αντιμετώπιση πλήθους φλεγμονωδών νόσων.
Η εταιρία κατέχει τα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των καινοτόμων αυτών τεχνολογιών από το πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας.
Με το καλημέρα
Αν και ελάχιστοι οι μήνες ζωής της Amyndas, δεν προλαβαίνει να μετρά επιτυχίες. Το καινοτόμο ενέσιμο φάρμακό της για τις μεταμοσχεύσεις νεφρού από δότη με ασύμβατη ομάδα αίματος, προκειμένου να αποφεύγεται η απόρριψη του μοσχεύματος σε ασθενείς με νεφρική νόσο τελικού σταδίου, έχει εξασφαλίσει κονδύλι 2.000.000 ευρώ, από το οποίο το 1.000.000 ευρώ προέρχεται από πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα στους αμέσως επόμενους μήνες αναμένεται να αρχίσει η πρώτη φάση των κλινικών μελετών στον άνθρωπο.
Την ίδια ώρα, ο Ευρωπαϊκός (EMA) όσο και ο Αμερικανικός Οργανισμός Φαρμάκων (FDA) έχουν χορηγήσει στο φάρμακο της εταιρίας για την αντιμετώπιση της Παροξυσμικής Νυχτερινής Αιμοσφαιρινουρίας (ΠΝΑ), μιας σπάνιας αλλά θανατηφόρας αιμολυτικής αναιμίας, έγκριση ορφανού φαρμάκου. Είναι η πρώτη φορά που φάρμακο ελληνικής εταιρίας παίρνει μία τέτοια έγκριση
.


Το προβλεπόμενο κόστος παραγωγής του μικρού συνθετικού πεπτιδίου για χρήση στην κλινική είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με την υπάρχουσα θεραπεία, που βασίζεται σε αντίσωμα, προσφέροντας εκτός από ανώτερη φαρμακευτική δράση, και μία οικονομικά βιώσιμη θεραπεία. Η Amyndas σχεδιάζει να προχωρήσει άμεσα στην κλινική ανάπτυξη του φαρμάκου, προγραμματίζοντας τις πρώτες κλινικές δοκιμές στον άνθρωπο κατά το πρώτο εξάμηνο του 2016.

Από το ταπεινό χασάπικο της Ροδαυγής στην κορυφή της έρευνας
Ο Γιάννης Λάμπρης είναι άνθρωπος των πράξεων. Στα πέντε του δούλευε στο χασάπικο του πατέρα του, στο χωριό Ροδαυγή Αρτας, και στα 26 είχε καταφέρει να γίνει επίκουρος καθηγητής στη Βόρεια Καρολίνα, έχοντας ήδη κάνει το διδακτορικό του στην Ελλάδα και έχοντας από τα 22 παντρευτεί τη Ροδάνθη, που εκτός από σύντροφος ζωής, είναι και εξαίρετος συνεργάτης στη δουλειά του.
Σήμερα είναι καθηγητής στο Τμήμα Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής, κατέχει την έδρα Dr Ralph and Sallie Weaver για την ιατρική έρευνα, καθώς επίσης και διευθυντής του Εργαστηρίου Χημείας Πρωτεϊνών στο πανεπιστήμιο της Πενσιλβανίας στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που είναι ένα από τα παλαιότερα πανεπιστήμια στον κόσμο, ενώ η ιατρική σχολή είναι δεύτερη σε κατάταξη στην Αμερική.

Το ερευνητικό πρόγραμμά του έχει επιχορηγηθεί με 40.000.000 δολάρια τα τελευταία 20 χρόνια από προγράμματα του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Αμερικής (ΝΙΗ).
Την τελευταία δεκαπενταετία μέσω του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Aegean Conferences, τον οποίον ίδρυσε, έχει οργανώσει στην Ελλάδα 90 συνέδρια που αφορούσαν διαφορετικά επιστημονικά πεδία, με αποτέλεσμα περισσότεροι από 10.000 σημαντικοί επιστήμονες να έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας και να έχουν γίνει οι καλύτεροι πρεσβευτές της στο εξωτερικό, ενώ έχει συγκεντρωθεί ποσό 600.000 δολαρίων από διάφορες χώρες για τη χορήγηση υποτροφιών. Ο Aegean Conferences έχει λάβει πολλές διακρίσεις για τη δράση του και έχει υποστηριχθεί από οργανισμούς όπως το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το Εθνικό Ιδρυμα Επιστημών των ΗΠΑ, σημαντικά επιστημονικά περιοδικά και μεγάλες εταιρίες.
Τι ακριβώς είναι το συμπλήρωμα
Παρά το όνομά του, το συμπλήρωμα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, προστατεύοντάς τον από εξωγενείς εχθρούς, όπως οι ιοί και τα βακτήρια. Πρόκειται για ένα σύστημα ανενεργών ενζύμων του αίματος, το οποίο αποτελεί «γέφυρα εγγενούς - ειδικής ανοσίας».
Το συμπλήρωμα είναι ένας όρος που περιγράφει δεκάδες ειδικές πρωτεΐνες του ορού (έχουν βρεθεί 50 πρωτεΐνες), ενώ τα εννέα βασικά συστατικά του ονομάζονται C1 έως C9.
Από μελέτες έχει αποδειχθεί ότι η ανεξέλεγκτη ενεργοποίηση του συμπληρώματος μπορεί να συνδέεται με πλήθος σοβαρών ασθενειών.
Ξανθή Γούναρη
πηγή:dimokratianews.gr