ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Σάββατο 14 Μαρτίου 2015

Οι μπομπίνες με τα 400.000 έγγραφα για τις Γερμανικές θηριωδίες





Δείτε τις μπομπίνες με τα 400.000 έγγραφα για τις γερμανικές θηριωδίες




Πάνω σε αυτά τα αρχεία θα στηριχτούν οι ελληνικές διεκδικήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από το Βερολίνο - Τα αγόρασε το 2006 η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού από την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ

Η Ελλάδα έχει στα χέρια της 400.000 έγγραφα της Βέρμαχτ, που τεκμηριώνουν τις γερμανικές θηριωδίες κατά την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.



Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Κώστας Ήσυχος, που ανέδειξε το θέμα, έχει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες δηλώσει ότι το υλικό αυτό θα αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες και θα αποτελέσει τη βάση για τη διεκδίκηση των γερμανικών επανορθώσεων.

Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού αγόρασε -το 2006- από την υπηρεσία Εθνικών Αρχείων των ΗΠΑ (US National Archives & Records Administration) έναντι 11.084 δολαρίων πολύτιμο υλικό, πάνω στο οποίο θα στηριχθεί η χώρα μας, για να αποδείξει τις γερμανικές θηριωδίες.



Αφορά 162 μικροφίλμ, που είχε στην κατοχή της η αμερικανική υπηρεσία αρχείων, καθένα από τα οποία περιέχει 500 με 3.000 σελίδες εγγράφων από το γερμανικό στρατό.



Οι Γερμανοί συνήθιζαν να κρατούν ημερολόγιο με όλες τις κινήσεις και, σύμφωνα με την πρώτη εικόνα, όπως είχε πει ο κ. Ήσυχος στη Βουλή, στα αρχεία (της περιόδου 1941-1944) έχουν καταγραφεί παράνομες αρχαιολογικές ανασκαφές, εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της χώρας, βεβηλώσεις ιστορικών μνημείων, καταστροφές των υποδομών, όπως αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμοι, γεφύρια, ακόμη και σπίτια.



Ήδη, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αναζήτησης ειδικών επιστημόνων που θα επεξεργαστούν το πολύτιμο αυτό αρχείο και θα τεκμηριώσουν με στοιχεία τις ελληνικές αιτιάσεις για αποζημιώσεις.

Όπως φαίνεται και από το οπτικό υλικό που δίνει στη δημοσιότητα το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τα αρχεία είναι σε μικροφίλμ -162 μπομπίνες- και οι εγχώριες στρατιωτικές υπηρεσίες, για να μπορέσουν να τα δουλέψουν, τα περνούν από μια τεχνική μορφή σε άλλη (pdf κλπ).



Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Ήσυχος εμφανίστηκε πάντως αισιόδοξος για την αξιοποίηση των στοιχείων, μολονότι η διαδικασία αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα.

Ο ίδιος είπε ότι ότι τα αρχεία βρίσκονται σε φάση ψηφιοποίησης και τόνισε ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί ταχύτατα, περίπου σε δέκα μέρες.

πηγή:protothema.gr