ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Πέμπτη 6 Μαρτίου 2014

TA ΣΚΟΠΙΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΝΑΤΟ........





Τα Σκόπια βλέπουν ΝΑΤΟ…






Η προσοχή πολιτικών, μέσων ενημέρωσης και πολιτών είναι στραμμένη στην οικονομία, όπως και στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές και ευρωπαϊκές εκλογές, εξελίξεις που περιορίζουν την ενασχόληση με τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, όπου ακόμη και αυτό το μειωμένο ενδιαφέρον που υπάρχει, εξαντλείται στα βήματα που γίνονται στο Κυπριακό. Ομως, και στο άλλο λεγόμενο εθνικό θέμα, αυτό της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρατηρείται κινητικότητα που απαιτεί εγρήγορση. Το τελευταίο διάστημα, τα Σκόπια ενεργοποιούνται έντονα, επαναφέροντας στο προσκήνιο την ένταξή τους στους ευρωατλαντικούς θεσμούς. Μετά το πρόσφατο ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο, όπου η συντριπτική πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ της άμεσης έναρξης και χωρίς προϋποθέσεις ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε., διεργασίες με ανάλογη στόχευση, αν και σε πρώιμο στάδιο, βρίσκονται σε εξέλιξη και στο αμερικανικό Κογκρέσο, σαράντα μέλη του οποίου απέστειλαν πριν από λίγες ημέρες επιστολή στον υπουργό Εξωτερικών, Τζον Κέρι, με την οποία του ζητούν να υποστηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ, όπως και των άλλων κρατών των Δυτικών Βαλκανίων, στο ΝΑΤΟ κατά τη σύνοδο κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας που θα διεξαχθεί τον Σεπτέμβριο στη Νότια Ουαλλία.
Είναι βέβαιο ότι οι Ελληνες ευρωβουλευτές θα συνεχίσουν το δύσκολο έργο που επιτελούν στο Ευρωκοινοβούλιο για το συγκεκριμένο ζήτημα, όπου η θέση της Αθήνας αντιμετωπίζεται με δυσπιστία. Παράλληλα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ελληνοαμερικανική κοινότητα θα χρειασθεί να ασκήσει τις δικές της πιέσεις για να αποτρέψει πιθανή αρνητική τροπή. Στο πλαίσιο αυτό, ερωτηματικά προκαλεί η απόφαση του ηγέτη των Δημοκρατικών στην επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, Ελιοτ Ενγκελ, να συνυπογράψει, πριν από λίγες ημέρες, επιστολή υπέρ της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό που εδώ και χρόνια στηρίζει τις ελληνικές θέσεις.
Η ελληνική διπλωματία έχει αποδείξει κατά το παρελθόν ότι έχει τα αντανακλαστικά να αντιδράσει αποτελεσματικά στο θέμα. «Ισχυρό χαρτί» προς αξιοποίηση παραμένει η ομόφωνη απόφαση των ηγετών της Συμμαχίας στη σύνοδο κορυφής του Βουκουρεστίου, το 2008, που ελήφθη ύστερα από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και δεν ήταν απόρροια ελληνικού βέτο, παρά την εικόνα που έχει δημιουργηθεί από λανθασμένες διατυπώσεις Ελλήνων, όπως και διαστρεβλώσεις εκ μέρους της άλλης πλευράς.
Η τρέχουσα περίοδος είναι κρίσιμη, υπό την έννοια ότι τώρα αρχίζουν να χαράσσονται οι θέσεις που θα υιοθετήσουν και οι προτεραιότητες που θα προωθήσουν οι χώρες στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ. Το θέμα δεν πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο της δημοσιότητας για αρκετούς μήνες, αλλά οι Ελληνες διπλωμάτες στην Ουάσιγκτον και στις σημαντικές πρωτεύουσες της Ευρώπης καλούνται να εργασθούν έγκαιρα και συντονισμένα, για να αποτρέψουν τετελεσμένα στη συνάντηση των ηγετών τον Σεπτέμβριο.
του Αθανάσιου Έλλις [http://www.kathimerini.gr/]
πηγή:Αrmynews.gr