ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

ΑΚΥΡΕΣ ΟΙ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ





Άκυρες οι μειώσεις σε όλα τα ειδικά μισθολόγια [ΠΛΗΡΕΣ ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ «ΕΘΝΟΣ»]


ΑΝΤΙΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΡΙΝΕΙ ΤΟ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟ

ΣΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ αναδρομικά των ποσών που περικόπηκαν από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι και σήμερα, αλλά και στην επαναφορά των αποδοχών στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 θα υποχρεώσει το οικονομικό επιτελείο η διαφαινόμενη... δικαστική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

ΒΟΜΒΑ 1.1 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ

Έπειτα από το ΣτΕ και το «Μισθοδικείο» που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές σε εν ενεργεία στρατιωτικούς και δικαστικούς, το Ελεγκτικό Συνέδριο αναμένεται να ακυρώσει τις μειώσεις σε όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων. Έτσι το Δημόσιο θα κληθεί να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά και να επαναφέρει τις αποδοχές στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012

Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ «ακύρωση» σε ανώτατο δικαστικό επίπεδο των περικοπών για τους εν ενεργεία υπαλλήλους αλλά και τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων δημιουργεί ένα τεράστιο δημοσιονομικό κενό ύψους 1,1 δισ. ευρώ. Κι αυτό καθώς το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί όχι μόνο να επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά που έκοψε από τον Αύγουστο του 2012, αλλά και να επαναφέρει τις αποδοχές τους στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012. Οι τελευταίες μνημονιακές περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων βρίσκονται σε τροχιά πλήρους ανατροπής, καθώς η Δικαιοσύνη τις χαρακτηρίζει αντισυνταγματικές και αντίθετες προς τις διεθνείς συμβάσεις.

Μετά τις δικαστικές αποφάσεις της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας και του «Μισθοδικείου» που έκριναν αντισυνταγματικές τις περικοπές στους εν ενεργεία στρατιωτικούς και δικαστικούς λειτουργούς, έρχεται τώρα η ώρα του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να επεκτείνει την αντισυνταγματικότητα και την ακύρωση των περικοπών και για όλους τους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

Πλέον το πρόβλημα διογκώνεται για την κυβέρνηση, καθώς σε μια περίοδο που οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και για το δημοσιονομικό κενό του τρέχοντος έτους βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, θα κληθεί να βρει ισοδύναμα μέτρα για να καλύψει το άνοιγμα που δημιουργείται. Όσον αφορά τα αναδρομικά που θα επιστραφούν, η δαπάνη λαμβάνεται υπόψη ως έκτακτη και το οικονομικό επιτελείο έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013. Για να καταβληθούν όμως μέσα στο 2014 οι αυξημένοι μισθοί και συντάξεις θα πρέπει να αναζητηθούν παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα που θα αποφέρουν πάνω από 500 εκατ.

Σε πιλοτική δίκη που θα πραγματοποιηθεί ενώπιον της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου (ΕΣ), η δικαστική πρόταση θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- να ανατραπούν ως αντισυνταγματικές οι περικοπές που έγιναν στους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων», να τους επιστραφούν τα «αχρεωστήτως παρακρατηθέντα ποσά» από 1-8-12 και να αυξηθούν οι συντάξεις στο ύψος που είχαν την 1η-8-12, δηλαδή πριν από την ψήφιση του μνημονιακού νόμου 4093/12. Με αυτόν επήλθαν στις διάφορες κατηγορίες συνταξιούχων των «ειδικών μισθολογίων» (σε στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, δικαστικούς λειτουργούς, καθηγητές ΑΕΙ, ιατρούς διευθυντές ΕΣΥ κ.ά.) μειώσεις 10-15%, πέρα από τις αλλεπάλληλες περικοπές που είχαν προηγηθεί.

Πριν από την ψήφιση των τελευταίων αυτών περικοπών, ο γενικός επίτροπος Επικρατείας ΕΣ Δ. Λασκαράτος και η Ολομέλεια ΕΣ υπό τον πρόεδρό της Ιω. Καραβοκύρη είχαν προειδοποιήσει με γνωμοδοτήσεις την κυβέρνηση ότι μπορεί να κριθούν ασύμβατες προς θεμελιώδεις διατάξεις του Συντάγματος, αλλά και της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Τις απόψεις αυτές θα υποστηρίξει -σύμφωνα με πληροφορίες- ο γενικός επίτροπος ΕΣ στις «πιλοτικές δίκες» που θα γίνουν σε λίγες ημέρες. Η αντισυνταγματικότητα στηρίζεται σε τριπλή βάση, καθώς διαπιστώνεται ότι έχουν παραβιαστεί οι συνταγματικές αρχές της ισότητας στη συμμετοχή στα δημόσια βάρη, της αναλογικότητας, αλλά και του σεβασμού της ανθρώπινης αξίας, αφού πλέον θίγεται το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης. Ειδικά για τους συνταξιούχους δικαστικούς διαπιστώνεται παραβίαση των συνταγματικών διατάξεων που κατοχυρώνουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, αλλά και την ισοτιμία της με τις άλλες δύο κρατικές λειτουργίες (νομοθετική και εκτελεστική).

Όλα τα συνταγματικά ζητήματα αντιμετωπίζονται ενιαία στη λογική ότι οι περικοπές σε συνδυασμό με τα μέτρα υπερφορολόγησης έχουν οδηγήσει στην ισοπέδωση των συντάξεων που έχουν καταντήσει πλέον επιδοματικές, με συνέπεια τη μεγάλη επιδείνωση των όρων διαβίωσης, τη στιγμή που δεν έχουν πληγεί αντίστοιχα άλλες κατηγορίες που εξακολουθούν να φοροδιαφεύγουν και να εισφοροδιαφεύγουν και που ευθύνονται σε μεγάλο μέρος για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Οι οικονομικές επιπτώσεις. Αν η πρόταση υιοθετηθεί από την Ολομέλεια ΕΣ (κάτι που θεωρείται πολύ πιθανό με βάση τα προειδοποιητικά μηνύματα που είχε η ίδια στείλει, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του «Μισθοδικείου» και της Ολομέλειας ΣτΕ), τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να επιστρέψει τα ποσά στους συνταξιούχους των «ειδικών μισθολογίων» αναδρομικά, ενώ μόλις δημοσιευθεί επίσημα η κρίση (σε 3-4 μήνες), θα πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι συντάξεις στα επίπεδα της 1ης-8-12, ενώ με ευνοϊκότερο τρόπο θα πρέπει να υπολογιστούν και τα εφάπαξ.

Στην επιχειρηματολογία της πρότασης του γενικού επιτρόπου, Δ. Λασκαράτου, θα προσφέρει ισχυρά νομικά στηρίγματα η νομολογία του «Μισθοδικείου» (88 και 89/13) και των Ολομελειών ΣτΕ και ΕΣ, με την επισήμανση ότι τα δυσμενή μέτρα που παίρνονται σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης έχουν ως «κόκκινη γραμμή» την ισότητα και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Και οι δύο αυτές αρχές στην περίπτωση των συνταξιούχων ειδικών μισθολογίων έχουν πληγεί δυσανάλογα σε σύγκριση με άλλες κατηγορίες πολιτών που φοροδιαφεύγουν και δεν συμμετέχουν αντίστοιχα στην κατανομή των δημόσιων βαρών. Παράλληλα, οι αλλεπάλληλες περικοπές και οι υπερφορολογήσεις (φόροι ακινήτων, έκτακτες εισφορές αλληλεγγύης, «χαράτσι» ΔΕΗ κ.λπ.) έχουν πλήξει το επίπεδο αξιοπρεπούς διαβίωσης, ενώ η ισοπέδωση των συντάξεων φαίνεται να αγνοεί και να αδιαφορεί για τη σημασία της θέσης που κατείχε καθένας στην κρατική μηχανή όσο υπηρετούσε ή για τη σημασία της διάρκειας της εργασιακής του προσφοράς.

Από δικαστικής πλευράς αμφισβητείται επίσης εάν οι επίμαχες περικοπές αποτελούν και το καταλληλότερο μέτρο για να πετύχει η κυβέρνηση τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Όσο για την αναδρομική παρακράτηση των συντάξεων από 1-8-12, που άρχισε να εφαρμόζεται από 1-1-13, αυτή κρίνεται ανίσχυρη ως αντίθετη στο 1ο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της ΕΣΔΑ που προστατεύει το δικαίωμα στην περιουσία, γιατί τα ποσά που περικόπηκαν είχαν εισπραχθεί νόμιμα και αποτελούσαν μέρος της περιουσίας των συνταξιούχων. Μάλιστα, γίνεται επισήμανση ότι τέτοια αναδρομική περικοπή επιβλήθηκε μόνο στα «ειδικά μισθολόγια», με αποτέλεσμα να παραβιάζεται και η αρχή της ισότητας.

Πιλοτικές δίκες

ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχουν παραπεμφθεί ενδεικτικά οι κυριότερες προσφυγές κατά των αναπροσαρμογών (προς τα κάτω) των συντάξεων που έκανε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) από τα τέλη του 2012 σε δύο συνταξιούχους δικαστικούς λειτουργούς (του ΣτΕ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους), σε έναν απόστρατο αξιωματικό, σε έναν συνταξιούχο καθηγητή ΑΕΙ, σε μία συνταξιούχο διευθύντρια του ΕΣΥ. Οι υποθέσεις κρίθηκε ότι πρέπει να λυθούν «πιλοτικά», αφού εκκρεμεί τεράστιος όγκος παρόμοιων αγωγών που θα ακολουθήσουν την ίδια «γραμμή».

Πόσα χρήματα έχασαν

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ με 35 χρονιά υπηρεσίας, παντρεμένος με 3 παιδιά, πριν από την περικοπή του ειδικού μισθολογίου λάμβανε ποσό ακαθάριστης σύνταξης 2.421 ευρώ. Μετά τις αλλαγές στο ειδικό μισθολόγιο η σύνταξη περιορίστηκε στα 2.041 ευρώ τον μήνα. Οι απώλειές του φθάνουν στα 380 ευρώ.

ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ, μητέρα, αποχώρησε το 2009 με τον βαθμό του καθηγητή με συνολικά 27 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο, με τις διατάξεις για τις μητέρες ανηλίκων και έλαβε πλήρη σύνταξη. Το ποσό της κύριας σύνταξής της ανήλθε σε 1.092 ευρώ. Μετά τις περικοπές και τη θέσπιση του ειδικού ενιαίου μισθολογίου μειώθηκε στο ποσό των 914 ευρώ, δηλαδή κατά 178 τον μήνα.

ΙΑΤΡΟΣ ΤΟΥ ΕΣΥ με συμπληρωμένα 33 έτη ασφάλισης στο Δημόσιο και εξαγορά 2 ετών του στρατού αποχώρησε το 2007 ως πριν από το 1983 προσληφθείς με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας. Προ του νέου ειδικού μισθολογίου ελάμβανε 1.970 ευρώ κύρια σύνταξη. Μετά την ψήφιση του νέου μισθολογίου η σύνταξή του περιορίστηκε σε 1.737 ευρώ, δηλαδή έχασε αναδρομικά από τον Αύγουστο του 2012 233 ευρώ τον μήνα.

(ΕΘΝΟΣ 02/02/2014 – ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ - Σ.Λ.)
πηγη: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ