ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου 2013

34.65% ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΕΙΝΑΝΕ , 37% ΠΕΤΑΝΕ ΦΑΓΗΤΟ !!!!!

πηγη:Enet,gr

Οξύμωρο, όμως πραγματικό. Εν καιρό κρίσης κι ενώ 34,6% των Ελλήνων είναι φτωχοί, σύμφωνα με τη Eurostat, την ίδια στιγμή 37% των Ελλήνων σπαταλούν φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές το μήνα.





ΣΤΟΝ καιρό της κρίσης κι ενώ 39% των Ελλήνων είναι φτωχοί, σύμφωνα με τη Eurostat, την ίδια στιγμή 37% των Ελλήνων σπαταλάνε φαγητό τουλάχιστον 1 με 2 φορές το μήνα! Κυρίως οι νέοι 18 έως 34 ετών, καθώς είναι αυτοί που πετάνε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού.
Μάλιστα, εκείνοι που δεν... φείδονται τροφής, είναι οι νέοι από 18 έως 34 ετών, καθώς αυτοί πετάνε στα σκουπίδια τη μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού. Στον αντίποδα, οι ηλικίες άνω των 55 ρίχνουν στους κάδους ελάχιστα τρόφιμα. Τα στοιχεία είναι αποτέλεσμα έρευνας της Public Issue, η οποία πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF.
Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι τα τρόφιμα που καταλήγουν συχνότερα στον κάδο απορριμμάτων είναι μαγειρεμένα φαγητά που περίσσεψαν, φρούτα και λαχανικά. Ακολουθούν τα γαλακτοκομικά, το ψωμί, τα ζυμαρικά και τρόφιμα που έληξαν ή χάλασαν.
Διαπιστώνεται μάλιστα πως παρά το γεγονός ότι οι πολίτες εμφανίζονται αρκετά ενημερωμένοι για τις πρακτικές που μπορούν να αναλάβουν ώστε να περιορίσουν τη σπατάλη, αρκετοί είναι αυτοί που συστηματικά αδιαφορούν.
Για παράδειγμα, 20% των συμπολιτών μας πηγαίνουν για ψώνια χωρίς να έχουν σημειώσει από πριν αυτά που χρειάζονται, ενώ 17% δεν καταναλώνουν τις επόμενες μέρες το φαγητό που περίσσεψε. Επίσης μόλις 8% των συμπολιτών μας κάνουν κομποστοποίηση.
Κοινωνικές ανισότητες
Οι κοινωνικές ανισότητες καθώς και οι σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών οδήγησαν το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Ελλάς να ανοίξει από χθες και μέχρι τέλος Ιανουαρίου το φάκελο «Σπατάλη Τροφίμων», παρέχοντας πρακτικές συμβουλές και κινητοποιώντας τους πολίτες προς όφελος της κοινωνικής αλληλεγγύης και του οικογενειακού προϋπολογισμού.
«Η "Καλύτερη Ζωή" (www.kalyterizoi.gr), προσκαλεί τους παραγωγούς, τους διανομείς τροφίμων και τους πολίτες να περιορίσουν τη σπατάλη τροφίμων μέσα από μικρές πρακτικές που φέρνουν μεγάλο όφελος στο περιβάλλον, την οικονομία, τον συνάνθρωπο και την κοινωνία εν γένει», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος.
Πολύτιμος αρωγός στην προσπάθεια θα είναι η ομάδα «Μπορούμε», που δικτυώνει αυτούς που ζητούν τρόφιμα με αυτούς που μπορούν να τα διαθέσουν. «Το "Μπορούμε" έχει δικτυώσει στα 2 χρόνια λειτουργίας του πάνω από 450.000 μερίδες τροφίμων και πλέον σώζει πάνω από 1.000 μερίδες φαγητού την ημέρα κατά μέσο όρο. Με το μηχανισμό τού "Μπορούμε" είναι πλέον πάρα πολύ εύκολο να σωθούν όλων των ειδών τα τρόφιμα σε κάθε σημείο της Ελλάδας», υπογραμμίζει ο συνιδρυτής της οργάνωσης, Αλέξανδρος Θεοδωρίδης