ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Κυριακή 3 Νοεμβρίου 2013

ΚΕΝ ΑΡΤΑΣ: Κέντρο Νεοσύλλεκτων χωρίς φαντάρους

Πηγή: ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ (εδώ)


Το στρατόπεδο στην Άρτα μπορεί να παραμένει, ωστόσο από την ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου δεν θα παρουσιαστεί κανείς. Η τοπική κοινωνία έχει αναστατωθεί, καθώς βλέπει ότι κινδυνεύει να χάσει έναν σημαντικό οικονομικό πόρο


Στον... καλαματιανό το έχουν ρίξει στην κυβέρνηση σε σχέση με το φημολογούμενο κλείσιμο τουΚέντρου Νεοσύλλεκτων Άρτας, του μοναδικού Κέντρου Εκπαιδεύσεως Νεοσύλλεκτων στην Ήπειρο, την ίδια ώρα που... ανοίγει το αντίστοιχο στην Καλαμάτα, εκλογική περιφέρεια του πρωθυπουργού.

Απαντώντας σε ερώτηση της «Εφ.Συν.», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, σμήναρχος Κων/νος Μπούζος, επισήμανε πως «το Κέντρο Νεοσυλλέκτων παραμένει στην Άρτα». Στο ίδιο πνεύμα η γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου-Δυτ. Μακεδονίας, Βίκυ Ευταξά, διαβεβαίωσε πως «βούληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και της κυβέρνησης είναι να παραμείνει το Κέντρο Νεοσυλλέκτων στην Άρτα». Η πραγματικότητα όμως τους διαψεύδει.

Οικονομική αποδυνάμωση

Την προηγούμενη εβδομάδα νταλίκες φόρτωσαν είδη στρατωνισμού από το ΚΕΝ Άρτας για να τα μεταφέρουν στο ΚΕΝ Καλαμάτας, που επαναλειτουργεί μετά από χρόνια. Στην καινούργια ΕΣΣΟ του Νοεμβρίου το κέντρο δεν θα παραλάβει νέους φαντάρους, παρ' ότι δεν βρίσκεται μέσα στη λίστα των καταργούμενων στρατοπέδων.

Το κέντρο, που αποτελεί οργανικό κομμάτι της πόλης, κατασκευάστηκε το 1997, διαθέτει καινούργιες εγκαταστάσεις και μπορεί να φιλοξενήσει 650 άτομα. Σήμερα έχουν μείνει μέσα 40 στρατιωτικοί και ελάχιστοι φαντάροι.

Με ποια οικονομοτεχνική μελέτη αποδεικνύεται ότι η μετατροπή ενός κέντρου νεοσυλλέκτων σε στρατόπεδο-φάντασμα είναι η βέλτιστη λύση την ίδια ώρα που η επαναλειτουργία του αντίστοιχου της Καλαμάτας θα κοστίσει περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ, σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους; Η κίνηση αυτή, ταυτόχρονα, προκαλεί ερωτήματα ως προς τη γεωστρατηγική σκοπιμότητα σε μια περιοχή με συγκεκριμένες στρατιωτικές ανάγκες. Το κυριότερο είναι, όμως, ότι έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, καθώς αποδυναμώνεται οικονομικά μια Περιφέρεια με υψηλότατους δείκτες ανεργίας και πολύ χαμηλούς δείκτες ευημερίας. Ο ετήσιος τζίρος μόνο για τα ΚΤΕΛ από τις μετακινήσεις φαντάρων και στρατιωτικών ήταν 400.000 ευρώ.

Κρύβεται η κυβέρνηση

«Το στρατόπεδο στην Άρτα παραμένει, και αυτή είναι μια δήλωση που γίνεται ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Αβραμόπουλο» σημείωσε στο τοπικό κανάλι Art Tv ο βουλευτής Άρτας της Ν.Δ., Γιώργος Στύλιος, ο οποίος κατηγορεί την προηγούμενη πολιτική (Π. Παναγιωτόπουλος) και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου. Κέντρο νεοσυλλέκτων χωρίς νεοσύλλεκτους ή στρατόπεδο με ελάχιστο προσωπικό; «Δεν αδειάζει το στρατόπεδο, απλώς από τον πλεονάζοντα εξοπλισμό κάποιο μέρος μεταφέρεται σε άλλα στρατόπεδα ανά την Ελλάδα και όχι μόνο σε ένα», διοχετεύεται ως είδηση στον τοπικό Τύπο. Ο κυβερνητικός βουλευτής Γ. Στύλιος, ερωτώμενος για τη μετακίνηση του κέντρου στην Καλαμάτα, απαντά: «Ουδέν σχόλιο».

«Η συνειδητή παραπληροφόρηση με τη μέθοδο των διαρροών και των δήθεν διαβεβαιώσεων "ημετέρων" δεν μπορεί πλέον να κρύψει το γεγονός ότι ολοκληρώνεται η απογύμνωση του ΚΕΝ Άρτας, εγκαταλείποντας ως άδειο κέλυφος το στρατόπεδο. Η Άρτα δεν χρειάζεται άλλον ένα "Παπακώστα". Το υπουργείο δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από ασαφείς απαντήσεις. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει ξεκάθαρα και με διαφάνεια, πράγμα που μέχρι στιγμής έχει αποφύγει επιμελώς, για το ποιοι είναι οι σχεδιασμοί, εάν υπάρχουν βέβαια», δήλωσε στην «Εφ. Συν.» η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.

(ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ 02/11/2013 – ΚΩΣΤΑΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ - k.zafeiropoulos@efsyn.gr - Σ.Λ.)