ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΕΣΕ Ο ΥΦΕΘΑ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΣΑ ΕΙΠΕ !!!


πηγη: Defencenet





ΤΙ ΕΝΝΟΟΥΣΕ Ο ΥΦΕΘΑ Α.ΔΑΒΑΚΗΣ

Η αποτύπωση μιας εξαιρετικά ανησυχητικής τακτικής κατάστασης στο Αιγαίο σε ότι αφορά την συγκέντρωση τουρκικών δυνάμεων στην μικρασιατική ακτή και τον Έβρο από τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Α.Δαβάκης κατά την ομιλία του χθες στην Βουλή, απηχούσε 100% την πραγματικότητα.
«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι υπάρχει ενεργός απειλή διατυπωμένη από τη γείτονα και δεν υπάρχει, επίσης, καμία αμφιβολία ότι υπάρχει υπερσυγκέντρωση στρατιωτικών δυνάμεων και στον Έβρο και στα μικρασιατικά παράλια, αλλά και σημαντική αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της Τουρκίας.
Επίσης, ουδείς αμφισβητεί ότι υπάρχει καθημερινή πρακτική, αεροπορική και ναυτική, όσον αφορά παραβιάσεις, επεμβάσεις σε περιπτώσεις έρευνας και διάσωσης από τη γείτονα, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας πρέπει ανά πάσα στιγμή να έχει τα αντίστοιχα και ανάλογα δεδομένα, προκειμένου να μη βρεθεί ελλείπουσα προς αυτήν την πραγματικότητα.
Τούτη την πραγματικότητα, λοιπόν, διαχειριζόμαστε σε όλα τα επίπεδα του αμυντικού σχεδιασμού και της νέας δομής, σταθμίζοντας την ορθή εκτίμηση της πραγματικής απειλής και την εθνική στρατηγική της χώρας».
Άσχετα αν μετά δέχθηκε την επίπληξη κορυφαίου στελέχου της κυβέρνησης, για το ότι "Προκάλεσε μεγάλη ανησυχία η ομιλία του" και αναγκάστηκε να ανακαλέσει, η αλήθεια είναι ότι η Τουρκία, μετά την λήξη της συριακής κρίσης έχει μεταφέρει ξανά μεγάλες δυνάμεις σε μικρασιατικά παράλια και Έβρο οι οποίες δειχνουν υψηλή κινητικότητα.
Τώρα, οι τουρκικές δυνάμεις στη Θράκη, παίρνουν πλέον καθαρά επιθετική διάταξη, ή καλύτερα προ-επιθετική διάταξη, όπως θα δούμε στη συνέχεια. Και δηλώνουν τις προθέσεις τους με διάφορους τρόπους: Παραγγελία γεφυρών ταχείας ζεύξης κωλυμάτων, μεταφορά του συνόλου των αυτοκινούμενων πυροβόλων Firtina στις μονάδες της 1ης Στρατιάς κ.λπ.
Ο Στρατός Ξηράς αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα ετοιμότητας μετά από πέντε χρόνια εξαντλητικών περικοπών, αλλά σε επίπεδο «προβολής ισχύος» έχει τον τελευταίο λόγο στο Αιγαίο.
Θα πρέπει να φτάσουμε σε επίπεδο πολύ υψηλότερο από αυτό του «θερμού»  επεισοδίου για να φανεί το πρόβλημα που έχει ο Στρατός Ξηράς, αν θεωρήσουμε ότι πάλι δεν θα έχουμε τα παράδοξα των Ιμίων με το να μη λειτουργούν οι μπαταρίες των ασυρμάτων κ.λπ.
Το Πολεμικό Ναυτικό και η Πολεμική Αεροπορία μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός επεισοδίου, το οποίο να βρίσκεται ακόμα και σε μεγαλύτερη κλίμακα από αυτό των Ιμίων, δηλαδή να περάσουμε στη χρήση πυρών; Αυτά τα επεισόδια κρίνονται και σε επίπεδο τύχης, αλλά και διαχείρισης μιας κρίσης.
 Η Άγκυρα λοιπόν παίζει ένα παιχνίδι, με το οποίο στοχεύει να μας αναγκάσει με την απειλή χρήσης βίας να συζητήσουμε αυτά που απαιτεί και να τα δώσουμε σε μεθύστερο χρόνο. Και αυτήν τη στιγμή, οι πολιτικές εξελίξεις και η κατάσταση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις την ωφελούν όσο ποτέ άλλοτε.
Και έχουμε «σημάδια βαριά» για τις προθέσεις τους που οφείλουμε να τα λάβουμε υπʼόψιν και να κινηθούμε ψύχραιμα για την αντιμετώπισή τους:
-Ο τουρκικός Στρατός, για πρώτη φορά μετά το 1974, παίρνει στον Έβρο επιθετική διάταξη. Τι σημαίνει αυτό; Οι κύριες τουρκικές μονάδες του 3ου και του 5ου Σώματος Στρατού της 1ης Στρατιάς εγκατέλειψαν τη γραμμή προκάλυψης και μεταφέρθηκαν ή μεταφέρονται σταδιακά ανατολικότερα «μακριά» από τα αδιάκριτα ελληνικά «μάτια». Στη γραμμή προκάλυψης έχουν απομείνει μονάδες βʼ κατηγορίας, μεθοριακοί φρουροί σύνθεσης με μειονοτικούς (Κούρδους, Αλεβίτες κ.λπ.).
Μόνο δύο ταξιαρχίες, η μία στο βορρά και η άλλη στον νότο, έχουν απομείνει από  τις κύριες μονάδες. Η κίνηση αυτή -όσο και αν ακούγεται ως «ακίνδυνη»- στην πραγματικότητα είναι άκρως επικίνδυνη. Οι μονάδες μεταφέρονται 50 χλμ. στα μετόπισθεν όταν θέλουν να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις.
-Δημιούργησαν 2 νέα Συντάγματα Μηχανικού. Δυστυχώς, μόνο η στρατιωτική ηγεσία έχει λάβει στα σοβαρά τις «γέφυρες πολέμου» και τα ειδικά μηχανήματα γεφύρωσης της τάφρου που έχει μεταφέρει στον Έβρο η Τουρκία. Πρόκειται καθαρά για μία επιθετική κίνηση από την πλευρά της Άγκυρας.
-Η Στρατιά του Αιγαίου ολοκλήρωσε τον μετασχηματισμό της σε «Διακλαδικό Επιχειρησιακό Σχηματισμό Ειδικών Αποστολών» και εντάσσονται σε αυτόν, εκτός από τις πέντε ταξιαρχίες του Στρατού, μονάδες της Αεροπορίας Στρατού, πλωτά μέσα και σε επίπεδο Σχηματισμού υπάγονται και αεροπορικές μονάδες εγγύς υποστήριξης! Η 11η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχίας Πεζικού, που εδρεύει στο Ντενιζλί, αναβαθμίζεται, όπως και η 19η Πεζικού και η 3η εκπαιδευτική με έδρα την Αντάλια.
Οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά από τον Αύγουστο και μετά απέκτησαν και πάλι υψηλή συχνότητα, ενώ ανάλογα είναι και τα ναυτικά επεισόδια που δεν παίρνουν την δημοσιότητα που τους αξίζει, πάντως, καθώς εμπλέκεται το Λιμενικό/Ακτοφυλακή, κυρίως.
Τα σημάδια είναι πολύ "βαριά", όντως.