ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Στρατηγικό επιχείρημα ανακήρυξης ΑΟΖ η καλωδιακή ένωση Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ

Πηγή: Defencenet.gr  (εδώ)

ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΚΟΜΙΣΙΟΝ ΚΑΙ ΑΓΩΓΟΣ Φ.Α.

Δύο σημαντικά έργα που συνδέονται με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων στον άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ, αλλά και την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ, εντάχθηκαν στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI) της Ε.Ε. που ανακοίνωσε η Κομισιόν. Το πρώτο αφορά στην καλωδιακή ένωση και το δεύτερο στην κατασκευή του νοτίου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ των τριών χωρών.
Αυτό πρακτικά σημαίνει πώς εξασφαλίζεται μία πιο γρήγορη διαδικασία για την αδειοδότηση των έργων, ενώ επιτυγχάνεται και πρόσβαση σε ιδιωτική χρηματοδότηση, πέραν της χρηματοδότησης που θα τύχουν τα έργα από τις Βρυξέλλες.
Επί της ουσίας όμως, οι εξελίξεις σχετικά με τα δύο αυτά έργα «ανοίγουν» ακόμη περισσότερο το δρόμο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και την Κύπρο, όπως και για την ανακήρυξη της ΑΟΖ. Θεωρείται βέβαιο πώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στον ενεργειακό τομέα.
Ανάμεσα λοιπόν στα συνολικά 12 έργα ελληνικού ενδιαφέροντος (συμπεριλαμβάνονται και σταθμοί υγροποίησης και αποθήκευσης φυσικού αερίου) υπάρχει η ηλεκτρική διασύνδεση με υποθαλάσσιο καλώδιο της Κύπρου με το Ισραήλ και την Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, το υποθαλάσσιο καλώδιο EuroAsia Interconnector θα εκτείνεται σε 820 ναυτικά μίλια (1.518 χιλιόμετρα), εκ των οποίων τα 329 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου-Ισραήλ, τα 829 χιλιόμετρα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης και τα 310 χιλιόμετρα μεταξύ Κρήτης και Αθήνας.
Η πόντιση του καλωδίου θα ξεπεράσει τα 2.000 μέτρα, μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου, ενώ υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 2.500 μέτρα κάτω από τη θάλασσα μεταξύ Κύπρου και Κρήτης.
Το υποθαλάσσιο καλώδιο είναι ο προπομπός του αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας-Κύπρου και Ισραήλ, που είναι το δεύτερο έργο. Όπως αναφέρει η Κομισιόν, δόθηκαν δύο εναλλακτικές επιλογές. Σύμφωνα με την πρώτη επιλογή, ο αγωγός θα έχει μήκος 1.700 χιλιόμετρα, ενώ σύμφωνα με τη δεύτερη επιλογή 1.550 χιλιόμετρα.
Μέσω του καλωδίου σύνδεσης των τριών χωρών θα προωθούνται στην Ευρώπη τεράστιες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγονται από την εξόρυξη και εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του Ισραήλ, της Κύπρου και της Ελλάδας.
Αυτό σημαίνει πώς η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ ή της μερικής ανακήρυξης με κοινοποίηση των στιγμάτων της υφαλοκρηπίδας που… συμπίπτει σχεδόν 100% με την ΑΟΖ πλησιάζει.
Κι αυτό γιατί το έργο, εξαιρετικά μεγάλο από πλευράς οικονομικής και στρατηγικής σημασίας, θα αποτελέσει και την αιχμή ή ένα από τα βασικά επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για την ανακήρυξη της ΑΟΖ, αφού θα διέρχεται μέσω αυτής.
Οι Ισραηλινοί το έχουν ήδη χαρακτηρίσει στρατηγικής σημασίας καθ’ ότι αποκτούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία διακαώς επιθυμούν να προμηθεύσουν εν συνεχεία με το φυσικό αέριο που θα παράγουν.