ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΚΥΜΑ ΦΥΓΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΤΡΑΤΟ

πηγη: Νewpost

«Ξεμένει» από αξιωματικούς το ελληνικό στράτευμα


Ρεπορτάζ : Γιάννης Κοκκινίδης

ksemenei-apo-aksiwmatikoys-to-ellhniko-strateymaΌταν οι αποδοχές του αρχηγού ΓΕΣ κυμαίνονται γύρω στα 2.000 ευρώ, τότε με τι χρήματα μπορεί να επιβιώσει ο απλός αξιωματικός όταν πάρει φύλλο πορείας για να μεταβεί και να υπηρετήσει σε μονάδα μακριά από τη γενέτειρά του; Στο δυσεπίλυτο αυτό πρόβλημα οι ένστολοι απαντούν με παραίτηση...

Δεν έχουν άλλα “όπλα” να αντιμετωπίσουν τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που βιώνουν καθώς ούτε να αφήσουν το σπίτι τους μπορούν και να νοικιάσουν άλλο στο χώρο μετάθεσης τους , ούτε έχουν τη δυνατότητα να συντηρούν δύο σπίτια.

Η κρίση βρήκε τους περισσότερους αξιωματικούς να έχουν πάρει στεγαστικά δάνεια, όπως και τη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, αδυνατώντας να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους όταν έχουν υποστεί μειώσεις στις αποδοχές τους πάνω από 40%.

Παράλληλα λειτουργεί σε αυτούς και ο φόβος ότι δεν θα προλάβουν να πάρουν το εφάπαξ για το οποίο έχουν καταβάλει πολλές εισφορές καθώς εκτιμούν ότι στο άμεσο μέλλον αυτό θα καταργηθεί.

Το αποτέλεσμα είναι ο Ελληνικός Στρατός να ξεμένει από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς . Φεύγουν έμπειροι ένστολοι στην πιο παραγωγική τους ηλικία για τους οποίους η πολιτεία για να τους σπουδάσει και να τους μετεκπαιδεύσει έχει ξοδέψει μεγάλα ποσά. Φτάσαμε στο σημείο καθημερινά να αποχωρούν από το στράτευμα αξιωματικοί στους οποίους έχει επενδύσει το κράτος.

Από τις αρχές του έτους έχουν αποχωρήσει έως σήμερα 640 αξιωματικοί ηλικίας από 45 έως 50 ετών όταν πέρυσι στη Σχολή Ευελπίδων εισήλθαν μόλις 210 σπουδαστές. Εκφράζονται φόβοι ότι εάν συνεχιστεί με τον ρυθμό αυτό η φυγή των αξιωματικών από το στράτευμα, τότε θα δημιουργηθεί ένα κενό που η “γεφύρωση” του θα προκαλέσουν πλήγμα στην ποιότητα του στρατεύματος.

Και ίσως το κακό δεν σταματάει εδώ . Υπάρχει ,βάση των μνημονίων, σχέδιο να περικοπούν και άλλα 80 εκ. ευρώ από το μισθολόγιο των Ενόπλων Δυνάμεων κάτι για το οποίο βέβαια ο νυν υπουργός Εθνικής Άμυνας Δ. Αβραμόπουλος , κατά την τελετή παραλαβής των νέων του καθηκόντων, δήλωσε κατηγορηματικά ότι θα προσπαθήσει να το αποτρέψει.

Πάντως μεγάλο κύμα φυγής αξιωματικών υπήρξε και το 2010, έτος κατά το οποίο δρομολογούνταν αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα.

Συγκεκριμένα οι αποχωρήσεις αξιωματικών από τον Ελληνικό Στρατό τα προηγούμενα χρόνια ήταν ως εξής:

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

2013 (πρώτο 6μηνο) 640

2012 571

2011 322

2010 881

2009 360

Να σημειώσουμε ότι οι παραιτήσεις γίνονται υποχρεωτικά δεκτές από τότε που έπαυσε το καθεστώς επιστράτευσης.

Η κατάσταση και με τους υπαξιωματικούς δεν είναι καλύτερη καθώς και σε αυτή την τάξη παρατηρούνται πολλές παραιτήσεις.

Συγκεκριμένα:

ΕΤΟΣ ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ

2013 (πρώτο 6μηνο) 260

2012 237

2011 176

2010 322

2009 129

Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο εισάγονται στη Σχολή Μόνιμων Υπαξιωματικών 262 σπουδαστές, οπότε είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς το κενό που δημιουργείται όταν ήδη το πρώτο εξάμηνο του έτους έχουν παραιτηθεί περίπου όσοι εισήλθαν την προηγούμενη χρονιά.

Τι θα γίνει άραγε εάν μέχρι το τέλους του έτους διπλασιαστούν οι παραιτήσεις;