πηγη: GREEK NATIONAL PRIDE
Τώρα αποκαλύπτεται ότι τον περσινό Ιούνιο οι Τούρκοι ήταν έτοιμοι να δημιουργήσουν θερμό επεισόδιο ώστε να προκαλέσουν κρίση στη περιοχή για να εμποδίσουν έτσι την έρευνα για φυσικό αέριο στη θάλασσα της Κύπρου και την είσοδο του Ισραήλ στη πλούσια σε υδρογονάνθρακες λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.
Ανώτερος αξιωματικός της Πολεμικής Αεροπορίας μου αποκάλυψε ότι για 3 ημέρες το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου ο Θάλαμος Επιχειρήσεων στο Πεντάγωνο είχε «πάρει φωτιά» καθώς επεξεργαζόντουσαν τον τρόπο αντιμετώπισης του τουρκικού σχεδίου δημιουργίας κρίσης στο Αιγαίο, το οποίο (όπως είχε πληροφορηθεί η Ελληνική Υπηρεσία Πληροφοριών από τουρκικές πηγές) θα είχε την εξής μορφή.
Θα επέλεγαν ένα κατοικημένο ελληνικό νησί από εκείνα όπου η Τουρκία χαρακτηρίζει ότι είναι υπό αδιευκρίνιστη κυριαρχία καθώς δεν κατονομάζονται ανοιχτά στις συνθήκες της Λωζάννης το 1923 και των Παρισίων το 1947.
Δυο από τα νησιά αυτά είναι το Αγαθονήσι και οι Αρκοί.
Η Τουρκική παρέμβαση θα γινόταν με νυχτερινή απόβαση καταδρομέων όσο το δυνατόν πιο αναίμακτη. Θα έβαζαν τους λίγους κατοίκους των νησιών και τους πιθανούς αιχμάλωτους Έλληνες στρατιώτες σε ψαροκάικα για να τους απομακρύνουν σε νησί που κατονομάζεται στις συνθήκες.
Θα εγκαθιστούσαν στο νησί όπου είχαν καταλάβει, οπλισμένη φρουρά και θα ανακοίνωναν στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Τουρκία έβαλε μονομερώς τέλος στη μη προβλεπόμενη από τις διεθνείς συνθήκες παρουσία ελλήνων πολιτών και στρατιωτικών που δεν καθορίζονται επακριβώς στις συμφωνίες Λωζάννης και Παρισίων.
Και αμέσως μετά θα καλούσαν την Ελλάδα σε διμερείς διαπραγματεύσεις για να ξεκαθαριστεί το θέμα των ”γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο.
Τις ημέρες εκείνες καταστρώθηκε ένα λεπτομερές στρατιωτικό σχέδιο από το ΓΕΕΘΑ για την αντιμετώπιση της τουρκικής επίθεσης που περιελάμβανε ακόμα, εφόσον χρειαζόταν, και αεροπορικό βομβαρδισμό του νησιού όπου είχαν ανέβει οι Τούρκοι.
Τελικά οι Τούρκοι δεν προχώρησαν στο σχέδιο τους, μετά την αποφασιστική στάση του Ισραήλ να υποστηρίξει με κάθε στρατιωτικό μέσο τις έρευνες των Κυπρίων για φυσικό αέριο. Πάντως, το σχέδιο της Τουρκίας για πρόκληση θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο δεν έχει αποσυρθεί.