ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές από συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων


Πηγή http://greeknation.blogspot.gr/2013/03/blog-post_6458.html


     «Φρένο» στα σχέδια της κυβέρνησης και του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα βάζει η απόφαση - βόμβα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, το οποίο έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, την αναδρομική περικοπή των συντάξεων από 1 Αυγούστου 2012, των υπαγομένων στα ειδικά μισθολόγια (δικαστές, στρατιωτικοί, κ.λπ.), η οποία προβλέπεται σε σχετική διάταξη νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών.
      Αν και έγκυροι νομικοί κύκλοι επισημαίνουν πως η απόφαση του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση, η γνωμοδότηση αποτελεί, αναμφίβολα, ισχυρό νομικό «όπλο» στα χέρια όσων αποφασίσουν να πάρουν το δρόμο της Δικαιοσύνης. 
      Mετά τη γνωμοδότηση του ελεγκτικού συνεδρίου, οι λειτουργοί των ειδικών μισθολογίων έσπευσαν να επαναφέρουν και το θέμα των μειώσεων των μισθών για 200.000 εν ενεργεία υπαλλήλους ενώ ήδη συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων προαναγγέλλουν μαζικές προσφυγές στα δικαστήρια της χώρας.


Το σκεπτικό της απόφασης
      Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η αναδρομική περικοπή των συντάξεων από 1 Αυγούστου 2012 όσων υπάγονται στα εδικά μισθολόγια κρίνεται αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).
      Και αυτό γιατί, όπως αναφέρει η γνωμοδότηση, θίγουν «το νομίμως αναγνωρισμένο περιουσιακής φύσεως δικαίωμα των εν λόγω συνταξιούχων του Δημοσίου για μη μείωση των συντάξεών τους για το χρονικό σημείο πριν από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου και έως την 1.8.2012, χωρίς περαιτέρω να προκύπτει ότι η εν λόγω αναδρομική μείωση υπαγορεύθηκε από λόγους γενικότερου δημοσίου ή κοινωνικού συμφέροντος κατόπιν βεβαίως τηρήσεως των αρχών της ισότητας και της ισότητας στην κατανομή των δημοσίων βαρών και της αναλογικότητας, ενόψει και του γεγονότος ότι όμοια ρύθμιση δεν θεσπίστηκε και για τους λοιπούς εν γένει συνταξιούχους του Δημοσίου, οι οποίοι σημειωτέον υπέστησαν μόνον τις μέχρι τούδε ποσοστιαίες μειώσεις επί των συντάξεών τους».
      Αρκετές παρατηρήσεις έκανε η Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου και σε άλλες διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν μεταξύ άλλων το νέο συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο στο δημόσιο τομέα, τη συνταξιοδότηση των λογοτεχνών - καλλιτεχνών και το θεσμό της προκαταβολής της σύνταξης.

      Σημειώνεται πως 150.000 συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων έχουν υποστεί από την αρχή του έτους περικοπές έως και 35% καθώς και αναδρομικές μειώσεις που ισχύουν από τον Αύγουστο του 2012, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις του μεσοπρόθεσμου από αυτές τις μειώσεις, εξοικονομούνται 100 εκατομμύρια ευρώ μόνο για το 2013.

Ανοίγει ο δρόμος για μαζικές προσφυγές 
      Αν και η γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου έχει μεγάλη πολιτική και νομική σημασία και θα αποτελέσει ένα ισχυρό νομικό προηγούμενο για τις προσφυγές κατά των μέτρων αυτών, δεν ακυρώνει το εν λόγω νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών καθώς η απόφαση δεν είναι δεσμευτική.
      Όπως διευκρινίζουν νομικοί κύκλοι, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν νομοθετεί, αλλά, σύμφωνα με τις συνταγματικές επιταγές, εκφράζει τη γνώμη του επί του περιεχομένου συνταξιοδοτικών νομοσχεδίων. Δηλαδή, αν οι διατάξεις τους προσκρούουν ή όχι στο Σύνταγμα και την ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.
      Ωστόσο, σε περίπτωση που οι συνταξιούχοι των ειδικών μισθολογίων καταθέσουν προσφυγές κατά της αναδρομικής μείωσης των συντάξεών τους, έχουν πολλές πιθανότητες, στηριζόμενοι στην εν λόγω απόφαση, να κερδίσουν τη δικαστική «μάχη» και το Δημόσιο να τους επιστρέψει τα ποσά που έχουν περικοπεί.

Ανησυχία στην τρόικα από τις δικαστικές αποφάσεις
      Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το δικαστικό «μπλόκο» στο μέτρο της διαθεσιμότητας φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα το κλιμάκιο της τρόικας που συνεχίζει τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου.
      Οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως έχουν ενημερωθεί για τις πρόσφατες αποφάσεις των Πρωτοδικείων της χώρας, τα οποία το ένα μετά το άλλο δικαιώνουν υπαλλήλους που έχουν τεθεί σε διαθεσιμότητα και αποφασίζουν, έστω και προσωρινά, την επιστροφή τους στην εργασία τους.
      Έτσι, στη συνάντηση που είχαν στα μέσα της εβδομάδας με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνη Μανιτάκη, οι εκπρόσωποι της τρόικας έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και εμφανίστηκαν ανήσυχοι για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που οι δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι έχουν προσφύγει κατά της διαθεσιμότητας, δικαιωθούν οριστικά από τα δικαστήρια και πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις τους.    Από την πλευρά του, ο υπουργός φέρεται να τους καθησύχασε, υποστηρίζοντας πως το μέτρο της διαθεσιμότητας είναι νομικά «θωρακισμένο».


Γωγώ Κυριαζή 
newpost