ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Παρασκευή 31 Μαΐου 2024

Πρωθυπουργός: - Είναι θεμιτό να λέμε στον κόσμο ότι: - "Θα αγοράζετε πιο ακριβά τα προϊόντα για να έχω έσοδα για να μπορώ να σας δίνω επίδομα"

 

Γιώργος Παπαδάκης: Είχαμε προαναγγείλει ότι θα είναι μαζί μας ο Πρωθυπουργός της χώρας, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, και ήρθατε στην ώρα σας ακριβώς.

Μαρία Αναστασοπούλου: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Γιώργος Παπαδάκης: Καλημέρα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καλημέρα σας, δεν γίνεται προεκλογική περίοδος χωρίς να έρθω στο στούντιό σας.

Γιώργος Παπαδάκης: Να μπούμε κατευθείαν στα βαθιά. Επισημαίνετε σε όλες τις εμφανίσεις σας την κρισιμότητα αυτών των εκλογών. Δεν κρίνεται, όμως, η κυβέρνηση που θα έχουμε μετά τις 9 Ιουνίου. Με οποιοδήποτε αποτέλεσμα, 158 βουλευτές θα έχετε, θα έχετε κοινοβουλευτική δύναμη, θα είστε Πρωθυπουργός της χώρας. Και βάζετε και κάτι άλλο δίπλα με την κρισιμότητα των εκλογών, το θέμα της αποχής. Ότι είναι κρίσιμες και σημαντικές αυτές οι εκλογές και ότι δεν θα πρέπει να απέχει ο ελληνικός λαός. Γιατί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οι εκλογές είναι κρίσιμες, κ. Παπαδάκη και κα Αναστασοπούλου, γιατί θα καθορίσουν το πόσο δυνατή θα είναι η φωνή μας στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές, κατά συνέπεια ψηφίζουμε για την εθνική εκπροσώπησή μας στον κορυφαίο ευρωπαϊκό δημοκρατικό θεσμό.

Και επειδή θα παρθούν πολύ σημαντικές αποφάσεις στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια, σε ένα γεωπολιτικό περιβάλλον πολύ πιο δύσκολο από αυτό του 2019, είναι πολύ σημαντικό η Ελλάδα να προσέλθει σε αυτή τη νέα ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση όσο το δυνατόν πιο ισχυρή.

Και το επιχείρημα της Νέας Δημοκρατίας και το δικό μου προσωπικά είναι ότι εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε στην Ευρώπη προς όφελος των Ελλήνων τα τελευταία πέντε χρόνια. Και όσο πιο δυνατοί είμαστε τόσο μεγαλύτερα διαπραγματευτικά όπλα θα έχουμε στην Ευρώπη τα επόμενα πέντε χρόνια.

Γι΄ αυτό ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές και, επειδή οι ευρωπαϊκές αποφάσεις καθορίζουν εν πολλοίς και την ελληνική καθημερινότητα, έχει μεγάλη σημασία να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή. Σε μία κάλπη η οποία όμως, δυστυχώς, δεν συμπίπτει ούτε με εθνικές εκλογές ούτε με αυτοδιοικητικές εκλογές, κατά συνέπεια πρέπει να κάνουμε μια πρόσθετη προσπάθεια να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να πάνε να ψηφίσουν.

Μαρία Αναστασοπούλου: Θα πάμε, κ. Πρόεδρε, στο κομμάτι της αποχής. Απλώς τη λέξη σταθερότητα γιατί επιλέξατε να τη χρησιμοποιείτε; Θέλω να πω, πριν από ούτε έναν χρόνο πήρατε αυτό το περίφημο 41%. Αυτό από μόνο του δεν σας δίνει την ώθηση να προχωρήσετε στους σχεδιασμούς σας, στις μεταρρυθμίσεις που θέλετε να κάνετε; Γιατί πρέπει ο πολίτης να έρθει αντιμέτωπος με το δίλημμα «Μητσοτάκης ή περιπέτειες»;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Γιατί είναι μία εθνική κάλπη, η οποία διεξάγεται, όπως σωστά επισημαίνετε, έναν χρόνο μετά από εθνικές εκλογές, στις οποίες εθνικές εκλογές οι πολίτες επανεπιβεβαίωσαν την εμπιστοσύνη τους στη Νέα Δημοκρατία και σε εμένα προσωπικά να έχω τη μεγάλη ευθύνη να είμαι Πρωθυπουργός της χώρας.

Ακριβώς, όμως, επειδή είναι εθνική κάλπη και επειδή η αντιπολίτευση έχει μετατρέψει αυτές τις εκλογές σε ένα άτυπο δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης, θέλω να επισημάνω ότι όσο πιο δυνατή είναι η Νέα Δημοκρατία το βράδυ της 9ης Ιουνίου, τόσο μεγαλύτερη, θα έλεγα, όχι νομιμοποίηση, αλλά τόσο μεγαλύτερη ισχύ θα έχει για να προχωρήσει στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, διότι δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να αμφισβητήσει την πολιτική νομιμοποίηση των εκλογών.

Κοιτάξτε, αν τα υπόλοιπα κόμματα προσέρχονταν σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση μιλώντας μόνο για την Ευρώπη, όπως πρωτίστως κάνουμε εμείς -διότι αν δείτε τις ομιλίες μου το 80% των ομιλιών αφορούν στην Ευρώπη και στη σημασία της ευρωπαϊκής διάστασης των εκλογών-, δεν θα αναγκαζόμουν και εγώ να μετατρέψω αυτές τις εκλογές, αν θέλετε, σε μια εθνική πολιτική αντιπαράθεση. Αλλά η αντιπολίτευση δεν λέει αυτό. Λέει ουσιαστικά…

Μαρία Αναστασοπούλου: Δεν είναι οι πρώτες ευρωεκλογές πάντως που μιλάμε και για εσωτερικά θέματα, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Και γιατί ακριβώς οι ευρωεκλογές είναι και μια ευκαιρία να αναμετρηθούμε με αυτά τα οποία έχουμε κάνει αυτόν τον έναν χρόνο, να δούμε τις αδυναμίες μας, να ακούσουμε τους πολίτες.

Οι πολίτες μάς λένε, ας πούμε, απερίφραστα ότι τους απασχολεί το θέμα της ακρίβειας. Και αυτό πρέπει να το ακούσουμε εμείς. Δεν είναι κάτι το οποίο εμείς απλά θα το «περιφρονήσουμε» λέγοντας «μα πήραμε 41%, άρα, τι είναι αυτά τα οποία μας λέτε;».

Άρα, βεβαίως κάθε κάλπη είναι μια ευκαιρία να εκφραστούν οι πολίτες και γι’ αυτά τα οποία γίνονται στη χώρα. Γι’ αυτό θα μιλήσουμε πρωτίστως για τα ευρωπαϊκά αλλά θα απαντάμε και σε ερωτήσεις σχετικά με την εθνική διάσταση των πολιτικών μας. Και σίγουρα ούτε δυσκολίες θα κρύψουμε ούτε θα βάλουμε προβλήματα κάτω από το χαλί.

Γιώργος Παπαδάκης: Μιλήσατε για την ακρίβεια και στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι έχετε σταθερά ένα μεγάλο προβάδισμα. Στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όμως, αυτών των δημοσκοπήσεων, φαίνεται η δυσαρέσκεια του κόσμου για την αντιμετώπιση κάποιων θεμάτων που τον απασχολούν. Το είπατε και μόνος σας, το θέμα της ακρίβειας.

Γιατί εξακολουθεί η ακρίβεια να είναι όχι ακριβώς αισθητή, είναι ο βραχνάς ο καθημερινός των Ελλήνων. Και παρά το γεγονός ότι κάποιοι θεωρούν ότι η χώρα είναι «μπανανία» και ότι πουλάνε πιο ακριβά τα προϊόντα τους εδώ από ό,τι σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, παρά το γεγονός ότι στείλατε και μία επιστολή στην Ursula von der Leyen, δεν είδαμε να βελτιώνεται η κατάσταση.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να τα πάρουμε με τη σειρά. Πρώτος λέω ότι η ακρίβεια είναι ο ελέφαντας στο δωμάτιο, είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η ελληνική κοινωνία. Βέβαια, άμα δείτε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στις Ηνωμένες Πολιτείες, το πρώτο πρόβλημα παντού σήμερα είναι το κόστος διαβίωσης.

Στην Ελλάδα είναι πιο έντονο, γιατί; Όχι γιατί ο πληθωρισμός κατ΄ ανάγκη είναι υψηλότερος, αλλά γιατί εξερχόμαστε από μια υπερδεκαετή κρίση η οποία συμπίεσε πάρα πολύ τα εισοδήματα. Άρα, η βελτίωση των μισθών, η οποία είναι αισθητή και δεν αμφισβητείται, και των συντάξεων, ξεκινάει από μια πολύ χαμηλή βάση. Αυτό καλούμαστε να διαχειριστούμε αυτή τη στιγμή ως μια πραγματικότητα.

Κοιτάξτε, εμείς έχουμε κάνει μια σειρά από παρεμβάσεις και νομίζω ότι θα συμφωνήσετε και εσείς και από τα ρεπορτάζ σας ότι τον τελευταίο μήνα η κατάσταση φαίνεται -φαίνεται, το τονίζω- να πηγαίνει κάπως, είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, προς το καλύτερο.

Αλλά από εκεί και πέρα αυτό δεν ακυρώνει την πραγματικότητα ότι υπάρχει μια αύξηση των τιμών σε σχέση με το πού ήμαστε πριν από τρία χρόνια.

Μαρία Αναστασοπούλου: Η βελτίωση αφορά συγκεκριμένα προϊόντα που οι πολίτες έχουν δει μείωση…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Μαρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι αυτά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αφορά προϊόντα… Νομίζω ότι και εσείς άμα κάνετε ρεπορτάζ θα δείτε ότι έχουμε πια σε αρκετά προϊόντα αρχίσει να βλέπουμε κάποιες μειώσεις τιμών. Μπορεί να μην είναι σημαντικές αλλά αρχίζουμε να τις βλέπουμε.

Και, επίσης, όσον αφορά και στη λειτουργία της αγοράς, κα Αναστασοπούλου, έχουμε βάλει πάρα πολλά πρόστιμα. Και νομίζω ότι και με τις παρεμβάσεις που έχουμε κάνει αυτό το οποίο διεκδικούμε πρωτίστως είναι μεγαλύτερη διαφάνεια στις τιμές.

Κάνετε πολλά ρεπορτάζ σε σούπερ μάρκετ και μερικές φορές είναι πολύ δύσκολο να καταλάβουμε ακριβώς τι γίνεται. Έχουμε επιβάλλει σημαντικότατους περιορισμούς στο λιανεμπόριο. Παραδείγματος χάρη, αν αυξήσεις τιμές τιμοκαταλόγου, δεν μπορείς να κάνεις προσφορές. Αυτό είναι μία σημαντική παρέμβαση την οποία κάναμε στη λειτουργία της αγοράς.

Μαρία Αναστασοπούλου: Επειδή είπατε, κ. Πρόεδρε, να τα πάρουμε ένα-ένα και αναφέρθηκε ο Γιώργος στην περίφημη επιστολή προς την κα Ursula von der Leyen, θέλω να σας ρωτήσω το εξής: Γιατί αυτή την επιστολή τη στείλαμε τώρα και όχι 2,5, 3 χρόνια που αυτή η ιστορία μάς απασχολεί και ταλαιπωρεί τόσο την ελληνική κοινωνία, η ιστορία της ακρίβειας;

Και θέλω να σας ρωτήσω αν λογικά σκέφτεται κάποιος ότι για να φτάνει στο σημείο ο Έλληνας Πρωθυπουργός να στέλνει αυτή την επιστολή τώρα, ίσως να κάνει και μία παραδοχή ότι ως κυβέρνηση μέχρι τώρα στην ακρίβεια δεν τα πήγαμε καλά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η παραδοχή που κάνουμε, κα Αναστασοπούλου, είναι ότι θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεσή μας. Και στέλνω αυτή την επιστολή τώρα επειδή τώρα έχουμε ευρωεκλογές. Και επειδή για την επόμενη πενταετία θέλω να θέσω και την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία στηρίζω ανεπιφύλακτα, προ των ευθυνών της και ζητούμε ευρωπαϊκή στήριξη σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Δεν μας ήταν άγνωστο ότι οι πολυεθνικές τιμολογούν διαφορετικά προϊόντα ανάλογα με το μέγεθος της αγοράς. Το αναδεικνύουμε στο ανώτερο δυνατό επίπεδο και ζητούμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μία παρέμβαση.

Και μου κάνει εντύπωση, ξέρετε, μία τέτοια πρωτοβουλία, η οποία έχει εθνικό χαρακτήρα, και με την οποία μάλιστα συντάσσονται και άλλες μικρότερες χώρες που έχουν τα ίδια προβλήματα, αντιμετωπίστηκε υποτιμητικά από την αντιπολίτευση.

Γιατί δεν μπορούμε σε κάποια προφανή να συμφωνήσουμε ότι προσερχόμαστε στις Βρυξέλλες την επόμενη μέρα με μία εθνική γραμμή; Γιατί, ξέρετε, την επόμενη μέρα στο Ευρωκοινοβούλιο θα χρειαστεί να συνεργαστούμε με κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις, τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους. Εδώ στην Ελλάδα τα βάζουμε όλα στην κονίστρα της πολιτικής αντιπαράθεσης και δεν μπορούμε να αναγνωρίσουμε πότε μία πρωτοβουλία έχει εθνικό και όχι κομματικό χαρακτήρα.

Ενώ εμείς -και δεν είναι εύκολο αυτό- τα βάζουμε με πολύ μεγάλες πολυεθνικές, όμως ερχόμαστε και πατάμε πάνω σε ένα μεγάλο πρόστιμο το οποίο έβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε αμερικάνικη πολυεθνική εταιρεία, 300 και πλέον εκατομμύρια. Άρα, το έδαφος είναι πρόσφορο.

Και το ερώτημα το οποίο θέτω στους τηλεθεατές σας είναι: αν συμφωνούν με αυτή τη πρωτοβουλία, ποιο κόμμα εμπιστεύονται την επόμενη μέρα να διαπραγματευτεί στην Ευρώπη; Να έχει την αξιοπιστία, τις γνώσεις, το κύρος για να μπορούμε να πετύχουμε τέτοιες παρεμβάσεις που τελικά θα είναι προς όφελος των Ελλήνων καταναλωτών.

Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, το θέμα της αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι ευρωπαϊκό θέμα και όντως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα; Για παράδειγμα, σας λένε, «γιατί δεν μειώνετε ή και δεν καταργείτε για ορισμένα προϊόντα τον ΦΠΑ;». Και μάλιστα, δεν είναι φωνές μόνο από την αντιπολίτευση. Ήρθε εδώ και το ζητάει αυτό και συμφωνεί ο Πρόεδρος της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, ο κ. Παντελιάδης, ο οποίος είναι υπέρ της άποψης αυτής.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι.

Γιώργος Παπαδάκης: Από την πλευρά σας λέτε ότι: «ξέρετε κάτι, εάν μειώσω το ΦΠΑ ή καταργήσω το ΦΠΑ θα ωφεληθούν και εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν οικονομικά προβλήματα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είναι αυτό.

Γιώργος Παπαδάκης: Ή «δεν θα μπορέσει να περάσει στην κατανάλωση». Αυτό είναι αδυναμία ελέγχου, όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι αυτό το βασικό μας επιχείρημα. Η μείωση του ΦΠΑ στοιχίζει πάρα πολλά στα δημόσια ταμεία. Όποιος λοιπόν την εισηγείται, είτε είναι αντιπολίτευση, είτε είναι βιομήχανοι, είτε είναι ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, να κοιτάξουν να δουν τι μπορούν οι ίδιοι να κάνουν στα δικά τους περιθώρια κέρδους και όταν θέλουν να δώσουν συμβουλή στην κυβέρνηση για τα δημόσια οικονομικά, να μας υποδείξουν ποιους φόρους πρέπει να αυξήσουμε…

Γιώργος Παπαδάκης: Εσείς θα πρέπει να τους ελέγξετε, όμως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μισό λεπτό. Ή ποια επιδόματα θα πρέπει να μειώσουμε. Μιλάμε για δύο διαφορετικά πράγματα. Θα περάσει η μείωση της τιμής στο προϊόν; Αυτό μπορεί να είναι και ζήτημα ελέγχων. Εγώ δεν αναφέρομαι πρωτίστως σε αυτό. Αυτή τη στιγμή, κ. Παπαδάκη, κα Αναστασοπούλου…

Μαρία Αναστασοπούλου: Δημοσιονομικά δεν βγαίνει ούτε για μικρό χρονικό διάστημα να εφαρμοστεί;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι. Δεν βγαίνει και να σας πω κιόλας. Πείτε ότι το εφαρμόζουμε για μικρό χρονικό διάστημα. Μετά δεν πρέπει να αυξηθούν πάλι οι τιμές; Για δείτε τι κάναμε με τη μείωση του ΦΠΑ στον καφέ.

Επίκαιρο ζήτημα. Λήγει ο μειωμένος ΦΠΑ στον καφέ στις 30 Ιουνίου και πρέπει να πάρουμε μία απόφαση. Μειώθηκαν οι τιμές στον καφέ; Σας ρωτώ. Όταν μειώσαμε τον ΦΠΑ στον καφέ, σε μια πολύ ανταγωνιστική αγορά -πάρα πολλά καφέ, συγκρίσιμες τιμές-, δεν μειώθηκαν οι τιμές.

Άρα, έχουμε την καλύτερη απόδειξη ότι η μείωση δεν περνάει. Προσέξτε, αυτή τη στιγμή, μα θα με ρωτήσετε, «θα αυξήσετε τον ΦΠΑ στον καφέ;». Θα σας πω, θα συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε αυτή τη συγκυρία έχουμε αύξηση της πρώτης ύλης στον καφέ. Αν αυξήσουμε τον ΦΠΑ στον καφέ, είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν οι τιμές. Αυτό δεν αμφισβητείται.

Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, δεν είναι οξύμωρο όμως να λέμε στον κόσμο ότι «ξέρετε κάτι; Θα αγοράζετε πιο ακριβά τα προϊόντα για να έχω έσοδα για να μπορώ να σας δίνω επίδομα».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι έτσι.

Γιώργος Παπαδάκης: Δηλαδή, δεν είναι σαν να του τα παίρνω από τη μία και να του τα δίνω από την άλλη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν είναι έτσι. Καταρχάς, το κόστος του προγράμματος της αντιπολίτευσης, αυτά τα οποία έχει καταθέσει ο κ. Κασσελάκης είναι 45 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία, χωρίς να συνυπολογίσω τον 13ο και 14ο μισθό και το συν 5% που θέλει να δώσει στην υγεία.

Αν υλοποιούσαμε έστω και ένα τμήμα αυτού του προγράμματος, η χώρα θα έμπαινε αυτόματα σε επιτήρηση και θα ήμασταν πάλι πίσω στις εποχές των μνημονίων και της χρεοκοπίας. Επί δικής μου Πρωθυπουργίας, όσο με εμπιστεύεται ο ελληνικός λαός, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί. Άρα, απλά να τελειώσω το ζήτημα για το θέμα του ΦΠΑ. Γιατί νομίζω ότι έχει μία σημασία για τους καταναλωτές.

Μαρία Αναστασοπούλου: Το ζητούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και το επαναφέρουν διαρκώς.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, το επαναφέρουν, όμως, για τα ζητήματα των επιδομάτων τώρα. Σήμερα άκουσα και μία κριτική μάλιστα από κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης, που από τη μία μας κατηγορούν ότι φτωχοποιούμε την κοινωνία και από την άλλη μας κατηγορούν ότι δίνουμε επιδόματα. Μα δεν γίνονται και τα δύο.

Σήμερα θα εκταμιευθούν 316 εκατομμύρια ευρώ επιδόματα ΟΠΕΚΑ, αναπηρίας, οικογένειας, στέγασης. Να μας πει η αντιπολίτευση ποιο συγκεκριμένα από αυτά τα επιδόματα δεν πρέπει να δοθεί, ποιο πρέπει να κοπεί, για να χρηματοδοτήσει τις μειώσεις φόρων τις οποίες εισηγείται.

Μαρία Αναστασοπούλου: Το ότι σας λένε ότι έχετε δώσει περισσότερα επιδόματα από τον Τσίπρα, εσείς το παίρνετε για καλό ή για κακό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς δώσαμε μεγάλη στήριξη στην κοινωνία, την εποχή του κορονοϊού. Και κάναμε πάρα πολύ καλά, όπως το έκαναν πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Κρατήσαμε όρθια την ελληνική κοινωνία, στηρίξαμε τις επιχειρήσεις, προστατεύσαμε θέσεις εργασίας.

Αλλά τώρα επανερχόμαστε σε μία εποχή δημοσιονομικής κανονικότητας και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες σε ευρωπαϊκό επίπεδο θέτουν -για να το εξηγήσουμε και αυτό με απλά λόγια, μερικές φορές η αντιπολίτευση είναι σαν να μην τα γνωρίζει όλα αυτά- συγκεκριμένη οροφή δαπανών.

Μας λέει, δηλαδή, ότι κάθε χρόνο μπορούμε να αυξάνουμε τις δαπάνες μας έως 3%, δεν μπορούμε να πάμε παραπάνω, ασχέτως των εσόδων που μπορεί εμείς να έχουμε. Αυτοί είναι οι ευρωπαϊκοί δημοσιονομικοί κανόνες. Όποιος ξεφύγει από αυτούς, μπαίνει σε επιτήρηση. Αν τώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης θέλουν να ξαναγυρίσουμε από εκεί που φύγαμε ως χώρα -ευτυχώς, θα έλεγα εγώ-, να έρθουν να μας το πουν.

Άρα, το ζήτημα, για εμάς, του ΦΠΑ, θα ήταν πολύ, ξέρετε, ευχάριστο και ωραίο κι εμείς θέλουμε να είμαστε ευχάριστοι, λοιπόν, να πούμε «βεβαίως το κάνουμε» και μετά να αναμετρηθούμε με τις συνέπειες μίας πολιτικής με πολλαπλάσιο κόστος για τον Έλληνα πολίτη.

Μαρία Αναστασοπούλου: Κύριε Μητσοτάκη, σας πλησίασε μία συνταξιούχος στην Κέρκυρα πριν από μερικές ημέρες, στη θέση της οποίας βρίσκονται και πολλοί άνθρωποι που μας παρακολουθούν τώρα. Σας είπε «δεν βγαίνω», σας έδειξε το χαρτάκι από το ΑΤΜ, σας είπε αυτό το «πεινάω», το οποίο είναι πάρα πολύ σκληρό να το λέει ένας άνθρωπος και τη ρωτήσατε, μεταξύ άλλων, αν έχει απευθυνθεί για βοήθεια στην εκκλησία.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, όχι, μισό λεπτό, σας παρακαλώ μην αναπαράγετε εδώ τα fake news της αντιπολίτευσης.

Μαρία Αναστασοπούλου: Έγινε διαφορετικά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Η κυρία αυτή ήρθε μαζί με τον Καθολικό Επίσκοπο της Κέρκυρας, μαζί ήταν δίπλα. Γι΄ αυτό έγινε η αναφορά στην εκκλησία, επειδή μου την έφερε ο Επίσκοπος της Κέρκυρας. Λοιπόν, θα παρακαλούσα πάρα πολύ να είμαστε προσεκτικοί στο πώς αναπαράγουμε την κοπτοραπτική των κομμάτων, η οποία είναι επιεικώς απαράδεκτη σε πολλά επίπεδα και δεν νομίζω ότι τιμά το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου.

Ότι υπάρχουν συνταξιούχοι που τα βγάζουν πέρα δύσκολα, είναι κάτι το οποίο είναι δεδομένο. Εμείς ήμασταν αυτοί που αυξήσαμε τις συντάξεις, για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια. Δεν μπορώ να τις αυξήσω μαγικά και να τις διπλασιάσω.

Γιώργος Παπαδάκης: Θα μπορούσατε να κάνετε κάτι άλλο, όμως. Αν ο νόμος Κατρούγκαλου ήταν εκείνος ο οποίος έφερε σε πολύ δύσκολη θέση τους συνταξιούχους, την εποχή εκείνη ως αντιπολίτευση λέγατε ότι «εμείς όταν έρθουμε στην εξουσία τον νόμο Κατρούγκαλου θα τον καταργήσουμε». Όχι μόνο δεν καταργήθηκε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά πολλά στοιχεία από τον νόμο Κατρούγκαλου ήρθαν στο νόμο Βρούτση. Επί των ημερών σας δηλαδή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε να δείτε, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος ήταν ένα μείζον ζήτημα το οποίο μας οδήγησε εξ αρχής στην οικονομική κρίση.

Γνωρίζουμε τα επίπεδα των συντάξεων, κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε για να στηρίξουμε τους συνταξιούχους. Έχουμε πρόσθετα επιδόματα, όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ,για τους συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε.

Μακάρι να μπορούσαμε να αυξήσουμε τις συντάξεις περισσότερο, δεν έχουμε αυτή τη στιγμή τη δυνατότητα. Όμως, εμείς είμαστε αυτοί που αυξάνουμε πια και συντάξεις και μισθούς στον δημόσιο τομέα μετά από 14 χρόνια. Κάνουμε το καλύτερο το οποίο μπορούμε, χωρίς να παραγνωρίσουμε ότι υπάρχουν πολίτες, συμπολίτες μας οι οποίοι τα βγάζουν πέρα πολύ δύσκολα. Και σε αυτούς στρέφουμε την προσοχή μας.

Και η επιδοματική μας πολιτική για την οποία κατηγορούμαστε, αυτούς υποστηρίζει τελικά. Διότι θέλουμε μια κοινωνική πολιτική η οποία να μπορεί να υποστηρίζει τους πιο αδύναμους συμπολίτες μας. Και όπως σας είπα, αν δείτε ένα-ένα τα επιδόματα τα οποία δίνουμε σήμερα, θα δείτε ότι είναι επιδόματα τα οποία αφορούν άτομα τα οποία βρίσκονται σε φτώχεια, ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Αφορούν το επίδομα στέγασης και ενοικίου, άνθρωποι οι οποίοι είναι στο ενοίκιο και τους οποίους πρέπει να βοηθήσουμε. Αφορούν επιδόματα παιδιών, γιατί θέλουμε να στηρίξουμε τις οικογένειες με παιδιά. Και αφορούν και επιδόματα αναπηρίας, γιατί προφανώς πρέπει να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας με αναπηρία.

Μαρία Αναστασοπούλου: Πάντως, κ. Πρόεδρε, έχουν αυξηθεί όντως οι συντάξεις. Έχουν αυξηθεί οι μισθοί, ο κατώτατος ήταν 650, τώρα είναι 830, ο στόχος που έχετε βάλει είναι τα 950 στο τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι έχουμε, σε συνάρτηση και με την κουβέντα που κάναμε πριν από λίγο, αγοραστική δύναμη Βαλκανίων, με τιμές στην πραγματικότητα Κεντρικής Ευρώπης. Δηλαδή, νομίζω ότι συμφωνούμε όλοι πως η αύξηση των μισθών σε αυτή τη συγκυρία δεν μπορεί να κάνει σε αυτά τα επίπεδα τη μεγάλη διαφορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά δεν υπάρχει και άλλος τρόπος. Η αύξηση των μισθών δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητη. Και θέλω να θυμίσω ότι ξεκινήσαμε στα 650 ευρώ. Τότε, τι τιμές είχαμε; Πάλι τιμές Ευρώπης είχαμε. Λοιπόν, ήρθαμε και έπεσε πάνω σε αυτό μια αύξηση των τιμών, αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, όμως, αθροιστικά και περισσότερο από τον πληθωρισμό.

Όμως, η βάση αφετηρίας ήταν ήδη χαμηλή. Λοιπόν, αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας υπερδεκαετούς κρίσης. Η χώρα σχεδόν χρεοκόπησε. Και ο δικός μου στόχος είναι να συγκλίνουμε γρήγορα με την Ευρώπη. Αλλά αυτό δεν μπορεί να το πετύχουμε, παρά μόνο με ρυθμούς ανάπτυξης, οι οποίοι θα είναι πολύ πιο γρήγοροι από τους ευρωπαϊκούς, με πολλές επενδύσεις και με βελτίωση των μισθών.

Διότι δεν είναι μόνο -να το πω αυτό- δεν είναι μόνο ο κατώτατος μισθός. Ο μέσος μισθός αυξάνεται. Και όσο αυξάνεται η δύναμη διαπραγμάτευσης του εργαζόμενου γιατί πολύ απλά μειώνεται η ανεργία, τόσο θα βελτιώνονται και οι μισθοί.

Τι γίνεται στον τουρισμό σήμερα; Ακούμε γκρίνια, «δεν βρίσκουμε εργαζόμενους». Το ακούτε και εσείς. Η απάντηση την οποία δίνω στους ξενοδόχους είναι «πληρώστε περισσότερο να βρείτε». Και πληρώνουν περισσότερο. Και κάποιοι που πληρώνουν ακόμα περισσότερο βρίσκουν περισσότερους εργαζόμενους και έτσι τελικά βελτιώνονται τα εισοδήματα στη χώρα. Δεν υπάρχει άλλος μαζικός τρόπος να γίνει αυτό.

Γιώργος Παπαδάκης: Ξέρετε, αυξάνονται οι μισθοί, αυξάνονται οι συντάξεις, αλλά αυξάνεται και το κόστος ζωής. Και αν το δούμε συνδυαστικά με αυτό που λέγαμε προηγουμένως για την έμμεση και άμεση φορολογία, κάποια στιγμή θα πρέπει να φτάσουμε σε ένα σημείο που δεν θα κινδυνεύει η χώρα για χρεοκοπία αν κόβονται κάποιοι από τους πραγματικά παράλογους έμμεσους και άμεσους φόρους, όπως για παράδειγμα στα καύσιμα, όπου έχουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και επί του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, ΦΠΑ. Κάποια στιγμή αυτή η χώρα δεν θα πρέπει να λέει στους πολίτες ότι, ξέρετε κάτι….

Κυριάκος Μητσοτάκης: Για πάμε, λοιπόν, να δούμε εδώ τι έχουμε κάνει και σε αυτό, διότι ξέρετε αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει και μέτρα τα οποία δεν είναι κατ’ ανάγκη δημοφιλή.

Εμείς τι είπαμε ξεκινώντας τη δεύτερη θητεία μας; Θα πολεμήσουμε τη φοροδιαφυγή. Γιατί η φοροδιαφυγή στερεί από τον Κρατικό Προϋπολογισμό έσοδα, μας αναγκάζει να επιβάλλουμε έμμεσους φόρους, άρα πάμε να βρούμε αυτούς οι οποίοι πραγματικά πρέπει να πληρώσουν φόρους. Δεν διαφωνεί κανείς με αυτό, επί της αρχής.

Συνδέσαμε ή όχι τα POS με τις ταμειακές μηχανές; Πόσα ρεπορτάζ εδώ, δυσκολίες, «δεν μπορεί να γίνει». Έγινε. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα καταπολέμησης της μικρής φοροδιαφυγής.

Για το ζήτημα -ξέρω ότι δεν είναι δημοφιλές-, είναι το ζήτημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Λοιπόν, είπαμε ξεκάθαρα -και αυτό μπορεί να μην είναι δημοφιλές-, ότι δεν μπορεί ένας ελεύθερος επαγγελματίας να δηλώνει εισόδημα κάτω από τον κατώτατο μισθό. Αν πιστεύει, όμως, ότι αδικείται από τον τρόπο φορολόγησης, έχει τη δυνατότητα να προσφύγει. Όλα αυτά είναι μέτρα τα οποία μας βοηθούν να βελτιώσουμε τη φορολογική συμμόρφωση. Και πράγματι τα μέτρα αυτά μας έχουν δώσει τη δυνατότητα να μπορούμε να έχουμε περισσότερα έσοδα για να μειώσουμε φόρους.

Μιλάτε σαν να μην έχει μειώσει φόρους αυτή η κυβέρνηση. Μα πενήντα φορές μειώσαμε την πρώτη τετραετία. Ξεχνάτε από πού ξεκινήσαμε, με τον ΕΝΦΙΑ εκεί που ήταν; Με την έκτακτη εισφορά; Με το φόρο στη γονική παροχή; Τα συζητούσατε και εδώ, έβλεπα στο ρεπορτάζ σας. Όλα αυτά είναι μειώσεις φόρων τις οποίες αυτή η κυβέρνηση μπόρεσε και έκανε συμμαζεύοντας, όμως, ταυτόχρονα τα δημόσια οικονομικά.

Γιώργος Παπαδάκης: Αυξάνεται και το κόστος ζωής, όμως. Δηλαδή, για παράδειγμα, το θέμα των ενοικίων το οποίο είναι κάτι το οποίο απασχολεί πάρα πολύ κόσμο. Δεν ξέρω τι παρέμβαση μπορείτε να κάνετε πάνω σε αυτό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Να το συζητήσουμε, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό.

Γιώργος Παπαδάκης: Αλλά είναι παράλογο να δεχόμαστε ότι ένας άνθρωπος με έναν μέσο μισθό 1.000 το μήνα, θέλει 500-600 ευρώ μόνο για ενοίκιο.

Μαρία Αναστασοπούλου: Και πέρα από τα προγράμματα που έχει φέρει αυτή η κυβέρνηση, που είναι σημαντικά και μπαίνει κόσμος μέσα σε αυτά τα προγράμματα, να δούμε πρακτικά, να απαντήσουμε στο ερώτημα, κ. Πρόεδρε, αν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική παρέμβαση στην αγορά αυτή τη στιγμή, με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, για να πέσουν τα ενοίκια.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ σημαντικό το θέμα το οποίο θίγετε, επιτρέψτε μου να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις.

Οι συμπολίτες μας που ζουν στο ενοίκιο -δεν είναι η πλειοψηφία αλλά είναι πολλοί, γιατί η πλειοψηφία έχει το δικό της σπίτι- είναι αυτή τη στιγμή σε δύσκολη θέση διότι το αποτέλεσμα της οικονομικής ανάπτυξης και της βελτίωσης της οικονομίας είναι η αύξηση των ενοικίων.

Το ζήτημα των ενοικίων είναι ένα ζήτημα βασικά προσφοράς και ζήτησης. Όσα περισσότερα διαμερίσματα μπορούν να μπουν στην αγορά τόσο θα μειωθούν και οι αυξήσεις στα ενοίκια, διότι θα υπάρχουν περισσότερα σπίτια τα οποία μπορούμε να προσφέρουμε.

Τι έχουμε κάνει για τα ενοίκια; Πρώτον, το «Σπίτι μου» ήταν ένα εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα. Πηγαίνω σε αρκετές περιοδείες μου, εχω δει νέα ζευγάρια, νέους συμπολίτες μας να μας λένε, «ευχαριστώ πάρα πολύ, αποκτούμε το σπίτι μας». Πληρώνοντας ουσιαστικά μία δόση στεγαστικού δανείου, η οποία είναι χαμηλότερη απ’ ό,τι θα πλήρωναν εάν νοίκιαζαν το ίδιο σπίτι. Και το σπίτι τους μένει τελικά.

Εμείς αυτή τη στιγμή διερευνούμε χρηματοδοτικές δυνατότητες από την Ευρώπη, για να μπορέσουμε να επεκτείνουμε σημαντικά το πρόγραμμα αυτό και να κάνουμε ένα νέο πρόγραμμα «Σπίτι μου», μεγαλύτερης περιμέτρου από το πρώτο.

Ταυτόχρονα, προσπαθούμε να βάλουμε περισσότερα διαμερίσματα κλειστά στην αγορά. Το πρόγραμμα «Ανακαινίζω – Ενοικιάζω» έχει αρχίσει να τρέχει, όχι όπως θα θέλαμε. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουμε κάποιες παραμέτρους, να το κάνουμε πιο ελκυστικό. Έχει κάποιος κληρονομήσει από τους γονείς του ή έχει πάρει με γονική παροχή ένα κλειστό διαμέρισμα. Όταν τα ενοίκια ήταν χαμηλά, δεν συνέφερε να το φτιάξει…

Γιώργος Παπαδάκης: Ελέγχουμε όμως την τιμή που θα το νοικιάσει το σπίτι; Γιατί μπορεί να τον επιδοτήσετε, να με επιδοτήσετε εμένα, το κλειστό σπίτι, να το φτιάξω και να έρθει η Αναστασοπούλου και να της πω, «800 θέλω».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, το ζήτημα, κ. Παπαδάκη, είναι να βάλουμε περισσότερα σπίτια στην αγορά συνολικά. Όποιες χώρες δοκίμασαν να επιβάλλουν ελέγχους στα ενοίκια, απέτυχαν. Αυτό είναι, επειδή το μελετήσαμε και αυτό, είναι το παράδειγμα που πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες…

Μαρία Αναστασοπούλου: Άρα, να υπάρχει μεγαλύτερη προσφορά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ακριβώς. Και βέβαια το ζήτημα της κοινωνικής αντιπαροχής. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Το κράτος έχει ένα οικόπεδο, το οποίο είναι άχρηστο. Μπορεί να το δώσει σε έναν κατασκευαστή.

Γιώργος Παπαδάκης: Τεράστια περιουσία έχει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μεγάλη περιουσία.

Γιώργος Παπαδάκης: Και δεν την ξέρει τις περισσότερες φορές.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τώρα τη μαθαίνει σιγά-σιγά. Ή μάλλον γρήγορα-γρήγορα, θα έλεγα.

Και κάτι τελευταίο. Airbnb. Έχουμε ήδη κάνει κάποιες πρώτες παρεμβάσεις στη Golden Visa. Το αναφέρω αυτό διότι είναι ένα πεδίο στο οποίο μπορέσαμε να βρούμε έναν κοινό βηματισμό με κάποια κόμματα της αντιπολίτευσης. Μελετούμε και το Airbnb, να δούμε κατά πόσο υπάρχουν δυνατότητες να βάλουμε κάποιους λελογισμένους περιορισμούς ώστε περισσότερα σπίτια να διατίθενται για μακροχρόνια μίσθωση και όχι για βραχυχρόνια.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα πλαίσιο παρεμβάσεων στην αγορά, το οποίο μας κάνει να πιστεύουμε ότι μπορούμε τουλάχιστον να περιορίσουμε τις επιπτώσεις του προβλήματος.

Μαρία Αναστασοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πάμε λίγο στα πιο πολιτικά για να τα προλάβουμε όλα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα πολιτικά είναι και αυτά. Αυτά είναι τα πολιτικά.

Μαρία Αναστασοπούλου: Ναι, εννοώ στα των ευρωεκλογών. Ήσασταν εκείνος που βγήκε και έβαλε ένα στόχο ξεκάθαρα και λέει: «για μένα στόχος είναι να ξεπεράσει η Νέα Δημοκρατία το 33%». Αυτό σημαίνει εκ των πραγμάτων ότι στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία πάρει ένα χαμηλότερο ποσοστό, θα λάβει ένα μήνυμα αποδοκιμασίας από την κοινωνία; Γιατί όταν βάζουμε έναν πήχη, η επιτυχία είναι να περάσεις πάνω από τον πήχη.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ε, προφανώς. Ή να φτάσουμε τον πήχη. Δεν βάζουμε έναν πήχη για να περάσουμε από κάτω. Έχω μάθει στις εκλογές να θέτω ξεκάθαρα τους στόχους. Κι επειδή δεν κρύβομαι από τη δυσκολία οποιασδήποτε εκλογικής αναμέτρησης, είπα ξεκάθαρα ότι 33% πήραμε στις προηγούμενες ευρωεκλογές…

Μαρία Αναστασοπούλου: Έχει ρίσκο η τόση ακρίβεια πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εντάξει, έτσι είναι η ζωή. Εμείς έχουμε βάλει τον πήχη, τα άλλα κόμματα δεν έχω καταλάβει που έχουν βάλει τον πήχη. Τουλάχιστον εμείς θα κριθούμε με βάση τον πήχη τον οποίον έχουμε βάλει. Έχουμε πει ότι θέλουμε να προσεγγίσουμε και -γιατί όχι;- να ξεπεράσουμε το ποσοστό αυτό.

Από εκεί και πέρα, έχετε δίκιο να λέτε ότι ουσιαστικά τίποτα δεν θα αλλάξει ως προς τους κοινοβουλευτικούς συσχετισμούς. Όμως, όπως είπαμε και στην αρχή, είναι μία εθνική κάλπη. Εμείς θέλουμε αυτή την εθνική κάλπη…

Γιώργος Παπαδάκης: Έχει κι ένα μήνυμα.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή η εθνική κάλπη θα στείλει μηνύματα εντός και εκτός Ελλάδας. Έχω το προνόμιο να ηγούμαι του μεγαλύτερου κεντροδεξιού κόμματος στην Ευρώπη σήμερα. Αυτό μου δίνει διαπραγματευτική δύναμη στις Βρυξέλλες και εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος να διαμορφώνουμε πολιτικές προς όφελος της πατρίδας μας και θέλω να διατηρήσω αυτή την πρωτιά.

Άρα, δίνω και μία ευρωπαϊκή διάσταση στο ποσοστό των ευρωεκλογών και προφανώς να εκλέξουμε και το μεγαλύτερο αριθμό των ευρωβουλευτών. Διότι ξεχνάμε ότι οι ευρωεκλογές αυτές γίνονται για να κατανείμουμε τους 21 ευρωβουλευτές.

Μαρία Αναστασοπούλου: Θα μας πείτε κι εκεί στόχο;

Γιώργος Παπαδάκης: Μόλις 21.

Μαρία Αναστασοπούλου: Ο στόχος πόσοι είναι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε αυτή τη στιγμή, δεν μπορώ να βάλω τέτοιο στόχο, διότι ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα εξαρτηθεί πάρα πολύ από το πόσα μικρά κόμματα θα εκλέξουν ευρωβουλευτή και είναι κάτι το οποίο είναι πέρα από το δικό μου έλεγχο. Κατά συνέπεια, γι΄ αυτό δεν μπορώ να βάλω συγκεκριμένο στόχο, διότι μπορεί με το ίδιο ποσοστό να εκλέξεις διαφορετικό αριθμό ευρωβουλευτών. Άρα, το ενδιαφέρον είναι να κάνετε αυτή την ερώτηση για τον στόχο και στα άλλα κόμματα, ώστε το βράδυ των εκλογών να ξέρουμε πώς μπορούμε να μετρηθούμε.

Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, θα μετρήσουμε και τη συμμετοχή και την αποχή στις 9 Ιουνίου. Αυτή τη στιγμή μετράμε την αποχή πληθυσμιακά. Δυστυχώς, χανόμαστε, χάνεται ο πληθυσμός της χώρας. Το 2023 είχαμε τις λιγότερες γεννήσεις από τότε που αρχίσαμε να μετράμε τον πληθυσμό της χώρας.

Το δημογραφικό πρόβλημα είναι τεράστιο πρόβλημα και το ξέρετε πολύ καλά και εσείς και εμείς όλοι ότι τα νέα ζευγάρια, ξέρετε γιατί δεν κάνουν παιδιά; Γιατί δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να φτιάξουν οικογένεια. Τι κάνετε, λοιπόν, για να δώσετε τη δυνατότητα δύο νέα παιδιά να στήσουν το νοικοκυριό τους και να κάνουν ένα παιδί ή και δύο ή και τρία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταρχάς, μια κουβέντα για τη συμμετοχή. Να θυμίσουμε ότι στις 3 του μήνα λήγει η προθεσμία αποστολής, επιστροφής των φακέλων της επιστολικής ψήφου. Ήταν μια μεγάλη θεσμική καινοτομία για τη χώρα. Κατά τεκμήριο, πιστεύω ότι το επιβεβαιώνετε κι εσείς, εξαιρετικά επιτυχημένη ως προς την οργάνωση της όλης διαδικασίας.

Γιώργος Παπαδάκης: Έτσι λένε όσοι έχουν ψηφίσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μας το λένε όλοι.

Μαρία Αναστασοπούλου: Στόχος η εφαρμογή και στις εθνικές;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, δεν το έχω κρύψει. Αλλά ο πρώτος στόχος, να σιγουρευτούμε ότι αυτοί οι οποίοι έλαβαν τους φακέλους δεν θα ξεχαστούν και θα τους στείλουν πίσω, ώστε από τους 200.000 να έχουμε ένα πολύ… Πάντα θα έχουμε προφανώς κάποιους οι οποίοι δεν θα στείλουν τους φακέλους πίσω.

Γιώργος Παπαδάκης: Γύρω στις 120.000, αν δεν κάνω λάθος, μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μέχρι στιγμής. Αλλά, προφανώς, οι πολλοί θα φτάσουν την τελευταία εβδομάδα, γιατί αυτοί έχουν φτάσει, πολλοί μπορεί να είναι στην διαδικασία της επιστροφής και από το εξωτερικό.

Γιώργος Παπαδάκης: Αναποφάσιστοι είναι αυτοί.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Οπότε, δεν θέλουμε αναποφάσιστους στην επιστολική ψήφο. Ψηφίστε, αν έχετε πάρει τον φάκελο.

Να έρθω, όμως, στο ερώτημά σας, γιατί με απασχολεί πάρα πολύ το ζήτημα του δημογραφικού. Και έχουμε πει πολλές φορές ότι είναι ένα πρόβλημα δομικό, μακροπρόθεσμο, όχι μόνο ελληνικό -πολλές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν αντίστοιχες προκλήσεις-, το οποίο, δυστυχώς, δεν έχει μια εύκολη και μαγική απάντηση.

Όλα τα μέτρα για τα οποία μιλήσαμε πριν, για τη στέγη, παραδείγματος χάρη, βοηθούν τελικά τις οικογένειες να πάρουν απόφαση να αποκτήσουν παιδιά ή να πάνε από το πρώτο στο δεύτερο παιδί. Διότι, ξέρετε, είναι πολύ πιο εύκολο να πείσεις κάποιον, ένα ζευγάρι το οποίο έχει ένα παιδί να κάνει δεύτερο. Υπάρχουν και ζευγάρια τα οποία σου λένε σήμερα, για άλλους λόγους που δεν είναι οικονομικοί, ότι «εγώ δεν θέλω να κάνω παιδί». Είναι βαθιά προσωπική απόφαση.

Αλλά αν έχεις ήδη διαβεί τον Ρουβίκωνα και έχεις ζήσει τη χαρά του να αποκτήσεις παιδί, είναι πιο εύκολο να πας στο επόμενο παιδί. Και εκεί έχετε δίκιο να λέτε ότι κατά κανόνα η απόφαση να μην προχωρήσουν είναι οικονομική.

Άρα, βοήθεια ως προς τα ενοίκια, στήριξη με ζητήματα όπως η διαφορετική φορολόγηση των οικογενειών με παιδιά, στήριξη των δημοσίων υπαλλήλων που έχουν παιδιά με αυξημένες απολαβές, υποστήριξη της εργαζόμενης μητέρας, περισσότερα voucher σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, ολοήμερο σχολείο το οποίο να μην είναι σχολείο «πάρκινγκ», αλλά ένα σχολείο το οποίο να δίνει ερεθίσματα στα παιδιά τα οποία μένουν στο σχολείο, προγράμματα όπως οι «Νταντάδες της γειτονιάς», πάλι για να βοηθήσουμε την εργαζόμενη οικογένεια. Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις, οι οποίες αυτή τη στιγμή θα μας βοηθήσουν να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα αυτό.

Οφείλω να επισημάνω, βέβαια, ότι υπάρχουν χώρες πολύ πιο πλούσιες από εμάς που έχουν ακόμα μεγαλύτερο πρόβλημα υπογεννητικότητας. Άρα, δεν είναι μόνο, το τονίζω, δεν είναι μόνο ζήτημα οικονομίας.

Και κάτι τελευταίο: το δημογραφικό δεν είναι μόνο θέμα παιδιών, είναι και θέμα γήρανσης. Άρα, το τι θα κάνουμε για του συνταξιούχους μας, πώς θα τους κρατήσουμε ενεργούς.

Είμαι πολύ υπερήφανος για τη μεταρρύθμιση την οποία κάναμε, να μην περικόπτεται η σύνταξη των συνταξιούχων οι οποίοι επιλέγουν να εργάζονται. Σχεδόν 90.000 έχουν εγγραφεί στη σχετική πλατφόρμα, φορολογούνται λίγο, μόνο για τις ώρες που εργάζονται, και αυτό σημαίνει ουσιαστικά ότι και βοηθάμε την αγορά εργασίας, η οποία έχει ανάγκες, αλλά και δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτούς που θέλουν να δουλεύουν, δεν θέλουν όλοι…

Γιώργος Παπαδάκης: Βέβαια, κάνουν την ανάγκη υποχρέωση και δουλεύουν, γιατί ο άλλος λέει να πάρω τη σύνταξή μου να ξεκουραστώ. Όταν υποχρεώνεται να δουλέψει, θα παίρνει σύνταξη 400 και 500.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό είναι αλήθεια, εξίσου αλήθεια όμως είναι ότι υπάρχουν και πολλοί που σου λένε: «εγώ θέλω να δουλεύω, δεν θέλω να βγω στη σύνταξη, είμαι 65 χρονών, αισθάνομαι νέος, αισθάνομαι δυνατός». Κι εσείς, κ. Παπαδάκη, σε 10-15 χρόνια από τώρα τα ίδια θα λέτε, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Παπαδάκης: Αισθάνομαι νέος.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτσι δεν είναι; Όταν θα φτάσετε στα 65 σε δέκα χρόνια από τώρα….

Γιώργος Παπαδάκης: Σας ευχαριστώ πολύ, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …θα λέτε και εσείς πιστεύω…

Μαρία Αναστασοπούλου: Πολλά καλά λόγια ακούω και ανησυχώ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …θα λέτε και εσείς, είμαι σίγουρος, το ίδιο.

Γιώργος Παπαδάκης: Αλλά και εσάς εγώ σας μεγάλωσα, όπως μου λένε όλοι.

Μαρία Αναστασοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, πάμε λίγο στα εθνικά. Είδαμε απίστευτες εικόνες χθες, όχι σε συγκέντρωση του Erdoğan στη γειτονική Τουρκία, σε συγκέντρωση του İmamoğlu, όπου έκανε ένα εντελώς κιτς σόου με γενίτσαρους και τα λοιπά.

Την ημέρα της επετείου από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ακούσαμε τον Τούρκο Πρόεδρο, μας είπε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι είναι ο συνεχιστής του Μωάμεθ του Πορθητή και ούτω καθεξής.

Από Σεπτέμβρη, στα τουρκικά σχολεία, μέσα στα βιβλία ιστορίας θα υπάρχει επίσημα το περίφημο απαράδεκτο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας». Αλήθεια, μέσα σε αυτό το περιβάλλον μπορούμε στα αλήθεια να πιστεύουμε και ρεαλιστικά ότι το θέμα που η Ελλάδα θεωρεί ότι μπορεί να συζητηθεί με την Τουρκία θα συζητηθεί; Ή είμαστε δύο διαφορετικοί κόσμοι;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι πολύ δύσκολο. Αλλά θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια να συζητήσουμε το ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που είναι το βασικό, το κύριο γεωπολιτικό ζήτημα το οποίο έχουμε αυτή τη στιγμή να συζητήσουμε με την Τουρκία. Το μόνο βασικό μεγάλο θέμα το οποίο έχουμε να συζητήσουμε.

Γιώργος Παπαδάκης: Όπως λέμε εμείς. Η Τουρκία βέβαια…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, αλλά τα υπόλοιπα ζητήματα δεν είναι ζητήματα τα οποία θα συζητήσει καμία Ελληνική Κυβέρνηση, διότι είναι ζητήματα τα οποία έχουν λυθεί από την ίδια την ιστορία και από τις διεθνείς συνθήκες οι οποίες έχουν καθορίσει τα σύνορα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα, δεν πρόκειται να μπούμε ποτέ εμείς σε μία τέτοια συζήτηση με την Τουρκία και δεν είναι κάτι το οποίο τους το κρύβουμε. Τους το λέμε ξεκάθαρα.

Από εκεί και πέρα, κι εγώ προβληματίζομαι και περιμένω να δω με ποιο τρόπο -γιατί ακόμα δεν το έχουμε δει, αυτή είναι η πρόθεση- θα αποτυπωθεί αυτό το απαράδεκτο δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» στα βιβλία. Περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς…

Μαρία Αναστασοπούλου: Εγκρίθηκε, πάντως.

Κυριάκος Μητσοτάκης: …τι ακριβώς θα γράψουν και πώς αυτό θα μεταφραστεί. Γιατί, ξέρετε, είναι πολύ προβληματικό να δηλητηριάζουμε τη νέα γενιά με αναθεωρητικές θεωρίες, οι οποίες δεν έχουν καμία ιστορική ή νομική βάση.

Από εκεί και πέρα, όμως, είμαστε γείτονες με την Τουρκία, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Κρατώ τα θετικά της ελληνοτουρκικής προσέγγισης, στον βαθμό που η Τουρκία δεν κάνει πια παραβάσεις και παραβιάσεις -μέχρι σήμερα, το τονίζω- στο Αιγαίο για 15 μήνες.

Έχουμε μία καλή συνεργασία στα θέματα του μεταναστευτικού. Έχουμε δρομολογήσει το πρόγραμμα για τη χορήγηση της γρήγορης βίζας στα νησιά, για το οποίο πρόγραμμα οι νησιώτες μας είναι εξαιρετικά ικανοποιημένοι. Θέλουμε περισσότερες επαφές και μεταξύ των λαών μας. Πήρα τηλέφωνο τον coach Ataman να τον συγχαρώ για την επιτυχία του Παναθηναϊκού.

Γιώργος Παπαδάκης: Και πολύ καλά κάνατε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όλες αυτές είναι κινήσεις οι οποίες καταδεικνύουν ότι οι λαοί μας δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν.

Γιώργος Παπαδάκης: Στα θαλάσσια πάρκα θα προχωρήσουμε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Προφανώς θα προχωρήσουμε και δεν θα ρωτήσουμε.

Γιώργος Παπαδάκης: Παρά τις αντιρρήσεις της Τουρκίας που λέει…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μα, κ. Παπαδάκη και κα Αναστασοπούλου, τα θαλάσσια πάρκα τι είναι; Είναι ζώνες αυξημένης προστασίας, κοντά στα νησιά μας, κυρίως για να προστατεύσουμε τον θαλάσσιο πλούτο και την ιδιαίτερη βιοποικιλότητα την οποία έχουν οι θάλασσές μας.

Μαρία Αναστασοπούλου: Υπάρχει και χρονοδιάγραμμα, κ. Πρόεδρε, γι’ αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή τη στιγμή είναι κάτι το οποίο έχουμε ξεκινήσει να το μελετούμε. Είναι μία δέσμευση την οποία, θέλω να θυμίσω, αναλάβαμε στα πλαίσια ενός πολύ σημαντικού διεθνούς συνεδρίου για την προστασία των ωκεανών.

Μαρία Αναστασοπούλου: Θα ξεκινήσουν μέσα στο 2024, δηλαδή;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι κάτι το οποίο θέλει χρόνο ωρίμανσης, όμως δεν θα πάρουμε -θα το ξαναπώ- την άδεια κανενός για να καθορίσουμε τι θα κάνουμε εντός ζώνης εθνικής κυριαρχίας. Είναι κάτι το οποίο δεν αφορά την Τουρκία. Τελεία.

Μαρία Αναστασοπούλου: Τον Ataman τον πήρατε. Τον προπονητή του Ολυμπιακού τον πήρατε για τα προχθεσινά;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τον αναζητώ, αλλά δεν τον έχω βρει ακόμα.

Μαρία Αναστασοπούλου: Πέσατε μέσα -σας το αναγνωρίζουμε- στις προβλέψεις σας, κόντρα σε αυτά που μπορεί να πίστευαν κάποιοι.

Γιώργος Παπαδάκης: Και δεν είστε και γκαντέμης τελικά, όπως είπατε και στο TikTok.

Μαρία Αναστασοπούλου: Πόσους φίλους σας Παναθηναϊκούς πήρατε να πειράξετε;

Γιώργος Παπαδάκης: Θα σας παίρνουμε για τις δημοσκοπήσεις να μας λέτε, για τις τηλεθεάσεις.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κοιτάξτε. Είδα και τον τελικό του μπάσκετ και τον τελικό του ποδοσφαίρου.

Μαρία Αναστασοπούλου: Το γκολ πόσες φορές το είδατε, κ. Πρόεδρε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το είδα πολλές, κυρίως γιατί μας κοψοχόλιασε λίγο, να σιγουρευτούμε ότι δεν ήταν offside. Είδα και τα δύο ματς και με Παναθηναϊκούς και με Ολυμπιακούς φίλους και πρέπει να σας πω ότι είμαι πολύ χαρούμενος. Καλά, ειδικά για τον Ολυμπιακό, ως Ολυμπιακός, αλλά είμαι χαρούμενος ως Έλληνας για τις επιτυχίες και των δύο ομάδων και είμαι χαρούμενος ως Έλληνας Πρωθυπουργός για το γεγονός ότι διοργανώσαμε άρτια τον τελικό.

Γιώργος Παπαδάκης: Είναι γεγονός.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Διότι στο Βερολίνο οι Γερμανοί δεν τα κατάφεραν τόσο καλά, έτσι δεν είναι; Εμείς καταφέραμε, με πολύ περισσότερο κόσμο, διότι άλλος κόσμος πάει σε ένα ματς ποδοσφαίρου και άλλος σε ένα ματς μπάσκετ, να διοργανώσουμε άρτια τον τελικό, με απόλυτη ασφάλεια, να το χαρούν οι φίλαθλοι, να μετατραπεί αυτό σε μια μεγάλη γιορτή.

Μαρία Αναστασοπούλου: Δεν είναι κάπως όμως αντιφατικό, κ. Πρόεδρε…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αλλά να πω κάτι, μιλάμε για την Ευρώπη. Αυτή είναι η Ευρώπη, έτσι;

Μαρία Αναστασοπούλου: Σωστά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτή είναι η Ελλάδα, η επιστολική ψήφος είναι Ευρώπη. Το gov.gr είναι Ευρώπη. H οργάνωση ενός τελικού με ευρωπαϊκές προδιαγραφές είναι Ευρώπη. Όταν θέλουμε, μπορούμε.

Μαρία Αναστασοπούλου: Ήταν υποδειγματική, όμως από την άλλη δεν είναι αντιφατικό να γίνεται μία τέτοιας προβολής διοργάνωση στη χώρα μας άρτια κι απ΄ την άλλη να έχουμε έναν τελικό Κυπέλλου χωρίς μισό φίλαθλο μέσα στο γήπεδο;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχετε απόλυτο δίκιο. Mόνο που να πω ότι ολοκληρώθηκαν και τα playoffs με φιλάθλους και δεν άνοιξε ρουθούνι. Η κυβέρνηση πήρε την τολμηρή απόφαση, για την οποία μας ασκήθηκε μεγάλη κριτική το Δεκέμβριο, να κλείσουμε τα γήπεδα για δύο μήνες και τα ξανανοίξαμε μόνο όταν ήμασταν απολύτως σίγουροι ότι θα ανοίξουν με ασφάλεια.

Και άνοιξαν με ασφάλεια. Το κερδίζουμε, δεν το κερδίσαμε ακόμα, αυτό το στοίχημα. Με αφορμή την τραγική δολοφονία Λυγγερίδη, η Αστυνομία έκανε μια υποδειγματική δουλειά. Ουσιαστικά ανακάλυψε αυτό το οποίο φαίνεται να είναι μία εγκληματική οργάνωση. Έθεσε τα στοιχεία στη διάθεση της Δικαιοσύνης, η οποία θα αποδώσει τις ευθύνες εκεί που η ίδια κρίνει.

Και για τον τελικό του Κυπέλλου δεν ήταν δική μας απόφαση, ήταν της ΕΠΟ. Και επαναλαμβάνω την πρότασή μου προς την ΕΠΟ -θα υπάρχει και καινούργια διοίκηση, αντιλαμβάνομαι, τους επόμενους μήνες: ο τελικός του Κυπέλλου πρέπει να γίνεται κάθε χρόνο στο Ολυμπιακό Στάδιο, να είναι καθορισμένο αυτό, όπως γίνεται στο Wembley ή στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, ασχέτως του ποια ομάδα θα προκριθεί, και να είναι μία γιορτή με φιλάθλους, όπως γίνεται παντού στην Ευρώπη. Και πιστεύω ότι το 2025 έτσι θα γίνει ο τελικός του Κυπέλλου.

Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, Τέμπη. Ένα αίτημα από όλους τους Έλληνες. Το κάθε κόμμα αντιμετωπίζει το θέμα των Τεμπών σύμφωνα με τα στοιχεία που εκείνο επιλέγει να χρησιμοποιήσει. Όμως, είναι πάνδημη απαίτηση για απόδοση δικαιοσύνης και καταλογισμό ευθυνών σε εκείνους που έχουν τις ευθύνες, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται. Αυτό είναι ένα βάρος για την κυβέρνηση και για σας προσωπικά.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι βάρος για την κυβέρνηση, αλλά είναι μεγαλύτερο βάρος για τη Δικαιοσύνη, διότι η υπόθεση είναι στη Δικαιοσύνη.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει τίποτα γι΄ αυτό, παρά μόνο να διευκολύνει τη Δικαιοσύνη, όπως το έχει κάνει, να δικάσει αυτή την υπόθεση το συντομότερο δυνατό και να αποδώσει τις ευθύνες εκεί που η ίδια κρίνει ότι πρέπει να αποδοθούν. Και αυτό είναι το αίτημα της κοινωνίας. Σίγουρα το αίτημα της κοινωνίας δεν είναι να κομματικοποιείται αυτή η υπόθεση.

Βρήκα, δεν θέλω να το χαρακτηρίσω, αλλά, ξέρετε, όταν μία δική μου συζήτηση στα πλαίσια μιας ομιλίας που έγινε στην Κέρκυρα, με ένα νέο κορίτσι το οποίο δεν γνώριζα καν ότι…

Γιώργος Παπαδάκης: Αν γνωρίζατε ότι είναι αδερφή των διδύμων;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν το γνώριζα, αλλά, όπως είδατε, της φέρθηκα ούτως ή αλλιώς με πολύ μεγάλη ευγένεια και πολύ μεγάλη ευπρέπεια. Αυτό σήμερα εργαλειοποιείται, επειδή κάποιοι θέλουν να μετατρέψουν την προεκλογική περίοδο σε μία υπόθεση μόνο γύρω από τα Τέμπη. Να ζητήσετε τον λογαριασμό από τα κόμματα της αντιπολίτευσης που το κάνουν.

Μαρία Αναστασοπούλου: Επικοινωνήσατε με την οικογένεια Πλακιά μετά από αυτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, επικοινώνησα, αλλά δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω.

Μαρία Αναστασοπούλου: Έχετε επικοινωνήσει;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως επικοινώνησα. Βεβαίως, και δεν είναι η πρώτη φορά. Δεν είναι η πρώτη φορά.

Μαρία Αναστασοπούλου: Μετά από αυτό το περιστατικό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και μετά επικοινώνησα. Δεν είναι η πρώτη φορά. Όποιος συγγενής έχει ζητήσει να μου μιλήσει, του έχω μιλήσει και του έχω εξηγήσει τη δική μου εκδοχή της αλήθειας. Δεν το διαφήμισα, δεν το εργαλειοποίησα, δεν πήγα να κάνω πολιτική πάνω στον πόνο των συγγενών. Αυτό κάνουν κάποιοι, όμως. Αυτό κάνουν κάποιοι και είναι απλά ντροπή.

Μαρία Αναστασοπούλου: Σε αυτό που λέει η αντιπολίτευση, όμως, «θέλουμε προανακριτική»; Αν δηλαδή κατατεθεί, κ. Πρόεδρε, αίτημα από την πλευρά της αντιπολίτευσης για προανακριτική, εσείς θα το κάνετε δεκτό;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως, και θα το συζητήσουμε στη Βουλή. Αμέσως θα το συζητήσουμε στη Βουλή. Αλλά δεν το έχω δει ακόμα. Δεν το έχω δει.

Μαρία Αναστασοπούλου: Να έρθει, λέτε, λοιπόν.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Βεβαίως. Να έρθουν, να φτιάξουν κατηγορητήριο και δεσμεύομαι ότι, από τη στιγμή που θα κατατεθεί, θα συζητηθεί αμέσως στη Βουλή. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω. Αλλά πρέπει να δω το κατηγορητήριο. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε δει τίποτα από όλα αυτά.

Γιώργος Παπαδάκης: Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστούμε που ανταποκριθήκατε στο…

Μαρία Αναστασοπούλου: Να κάνω μια ερώτηση μόνο για το TikTok, δεν γίνεται τώρα, πρέπει να το ρωτήσω.

Γιώργος Παπαδάκης: Έχετε δημιουργήσει πρόβλημα με το TikTok, μέχρι και τον Κουτσούμπα βάλατε και έκανε TikTok.

Μαρία Αναστασοπούλου: Και είναι και καλός, πολύ καλός ο κ. Κουτσούμπας. Να ρωτήσω κάτι, κ. Πρόεδρε. Ακούω την κριτική που ασκείτε και στον κ. Κασσελάκη, μιλήσατε για «τοξικό» lifestyle σε ό,τι αφορά την άσκηση πολιτικής.

Και εσείς έχετε ένα πάρα πολύ δυνατό TikTok, ομολογουμένως. Έχετε γίνει πρωταγωνιστής σε αρκετά βιντεάκια. Ποιος το περίμενε; Και όμως. Από την άλλη φτιάξατε και τα παπούτσια της Νέας Δημοκρατίας, τα φορέσατε, μας τα δείξατε στο TikTok…

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν τα έχω φορέσει ακόμα σε περιοδεία.

Μαρία Αναστασοπούλου: Περιμένουμε να το δούμε.

Γιώργος Παπαδάκης: Μην το κάνετε, γιατί τα λιγουρεύεται ο Άδωνις.

Μαρία Αναστασοπούλου: Ποια είναι η διαφορά στο TikTok Κασσελάκη με τη διαφορά στο TikTok Μητσοτάκη και του ασκείτε κριτική επ΄ αυτού;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Νομίζω ότι η διαφορά δεν έγκειται στο TikTok, η διαφορά έγκειται στο περιεχόμενο της πολιτικής και μερικές φορές το TikTok μπορεί να δείξει και ορισμένα στοιχεία του χαρακτήρα, έτσι δεν είναι;

Γιώργος Παπαδάκης: Τα οποία δεν τα ξέραμε, υπόψη. Σε εσάς έκανε καλό.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σίγουρα οι άνθρωποι που με ξέρουν, τα γνώριζαν πολύ καλά. Εσείς μπορεί να μην τα ξέρατε. Αλλά η κριτική, ξέρετε, την οποία ασκώ ως προς τα ζητήματα, θα έλεγα, του ύφους, είναι η ακόλουθη: δεχόμαστε μια κριτική για το 41%, «είμαστε αλαζόνες».

Μα, συγγνώμη, το 41% οι πολίτες μας το έδωσαν, έτσι δεν είναι; Δεν το υφαρπάξαμε από κάποιον. Άρα, η κριτική αυτή πηγαίνει στους πολίτες. Από το βράδυ των εκλογών έχω πει, θυμάστε τη δήλωσή μου: το κεφάλι κάτω, δεν είναι λευκή επιταγή το 41%. Οι πολίτες θα είναι πολύ αυστηροί μαζί μας -τα θυμάστε-, θα μας ασκήσουν κριτική. Βάζω, θα έλεγα, προσπαθώ να βάλω στους Υπουργούς μου «τα δυο πόδια σε ένα παπούτσι».

Γιώργος Παπαδάκης: Προαναγγέλλετε ανασχηματισμό αμέσως μετά τις ευρωεκλογές, κ. Πρόεδρε.

Μαρία Αναστασοπούλου: Τώρα μας τσιγκλάτε να σας ρωτήσουμε αν θα κάνετε ανασχηματισμό, κ. Πρόεδρε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Και ναι, κρίνω και ζητήματα χαρακτήρα Υπουργών. Αλλά δεν είναι λίγο παράξενο κάποιος ο οποίος δεν έχει εκλεγεί πουθενά, έτσι δεν είναι; Ο κ. Κασσελάκης είναι καινούργιος. Όλοι από κάπου ξεκινάμε, έτσι δεν είναι; Αλλά δεν έχει δοκιμαστεί πουθενά. Όπως θα λέγαμε, δεν έχει εκλεγεί καν διαχειριστής στην πολυκατοικία του. Δεν είναι κακό αυτό, τώρα ξεκινάει.

Εγώ εκλέγομαι 20 χρόνια βουλευτής. Με έχει τιμήσει ο ελληνικός λαός. Είκοσι χρόνια καταθέτω πόθεν έσχες, έχει ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Βουλή.

Άρα, όταν αντιστρέφεται η πραγματικότητα και κάποιος ο οποίος είναι καινούργιος και δεν έχει δοκιμαστεί ακόμα σε εκλογές έρχεται και λέει ότι «εγώ θέλω να είμαι δύο τετραετίες πρωθυπουργός» και έχει καθορίσει και ποιοι θα συμμετέχουν και ποιοι δεν θα συμμετέχουν στο υπουργικό του συμβούλιο, ε, δεν είναι λίγο παράξενο να μιλάει για αλαζονεία κάποιος ο οποίος μιλάει με αυτόν τον τρόπο;

Μαρία Αναστασοπούλου: Κύριε Πρόεδρε, κάθε εκλογική αναμέτρηση σημαίνει και ένα restart για την όποια κυβέρνηση. Θέλω να σας ρωτήσω αν αυτό το restart θα έχει μέσα και ανασχηματισμό.

Γιώργος Παπαδάκης: Θα σου απαντήσω εγώ ότι θα κάνει.

Μαρία Αναστασοπούλου: Κάτσε να μας πει.

Γιώργος Παπαδάκης: Δεν προαναγγέλλονται οι ανασχηματισμοί.

Μαρία Αναστασοπούλου: Άστο να το απαντήσει.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχουμε ακόμα τρία χρόνια κυβερνητικής θητείας. Ξέρετε ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στα κυβερνητικά σχήματα, όταν όμως κρίνω ότι πρέπει κάπου να πάμε πιο γρήγορα ή κάπου πρέπει να αλλάξουμε πορεία, δεν έχω διστάσει να κάνω αλλαγές.

Ο κανόνας ισχύει και δεν είναι εξαρτημένος από το εκλογικό ποσοστό. Διότι, όπως σας είπα, εμείς εκλεγήκαμε για μία τετραετία, με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα. Σκέφτηκα να το φέρω, αλλά ξεχάστηκα, γιατί ήθελα να σας θυμίσω τι λέγαμε όταν ξαναβρέθηκα ακριβώς σε αυτό το στούντιο πριν από τις εκλογές και θα δεχθώ κριτική αν πάρετε το πρόγραμμα και πείτε «κοιτάξτε να δείτε, κ. Μητσοτάκη, είπατε αυτά, είσαστε ανακόλουθος ή κάνατε αυτό και δεν κάνατε το άλλο».

Μαρία Αναστασοπούλου: Καλοκαίρι έχετε ξανακάνει ανασχηματισμό; Δεν θυμάμαι. Θερινό;

*Κυριάκος Μητσοτάκης: * Ούτε εγώ το θυμάμαι.

Μαρία Αναστασοπούλου: Θα το δούμε μάλλον.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ναι, ούτε εγώ το θυμάμαι. Το βέβαιο είναι ότι για μας, μην κοροϊδευόμαστε, εποχές δεν υπάρχουν, η δουλειά συνεχίζεται και ναι, βέβαια μετά τις ευρωεκλογές, γιατί οπωσδήποτε οι ευρωεκλογές, όταν όλοι τρέχουν για τις εκλογές υπάρχει…

Γιώργος Παπαδάκης: Το είπε, το είπε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Όχι, δεν είπα αυτό. Είπα ότι αμέσως -μη μου βάζετε λόγια-, είπα ότι τη Δευτέρα μετά τις ευρωεκλογές θα έλεγα: τα κεφάλια κάτω και επιστροφή στο 100% στο κυβερνητικό έργο.

Γιώργος Παπαδάκης: Εμείς θα σας ευχηθούμε καλή επιτυχία, όπως θα το κάνουμε και με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων. Καλή συνέχεια, γιατί δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, 158 βουλευτές θα έχετε και μετά τις ευρωεκλογές και Πρωθυπουργός θα είσαστε.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Εμείς αναμένουμε τις προβλέψεις του εξαιρετικού σας μετεωρολόγου, τον οποίον παρακολουθώ πάντα, για την Κυριακή των ευρωεκλογών.