ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022

Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ: - Εθνικό έγκλημα ότι από 14 δισ. εξοπλιστικά, δεν έχει δοθεί ένα ευρώ στην Ελληνική βιομηχανία - Ως κυβέρνηση δεσμευόμαστε για επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων


 Μετά τη συνάντηση με τη διοίκηση και τους εργαζομένους της ΕΑΒ ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:


«Είχα την ευκαιρία σήμερα να ξεναγηθώ εδώ στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας, μιας από τις ελάχιστες βαριές βιομηχανίες της χώρας.
Και είχα τη χαρά να αντικρίσω τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα, που σε πολύ δύσκολες συνθήκες είχαμε συνάψει ως κυβέρνηση, είναι και τα δύο εδώ. Η αναβάθμιση των 84 αεροσκαφών F 16 σε Viper, καθώς και η αναβάθμιση των 4 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας των P 3.

Έκτοτε, η χώρα έχει προχωρήσει σε εξοπλιστικά προγράμματα ύψους 14 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια. Αλλά ούτε ένα ευρώ δεν έχει δοθεί στην εθνική πολεμική βιομηχανία. Αυτό είναι ένα εθνικό έγκλημα. Η χώρα δεν είναι μια χώρα που συνορεύει με το Λουξεμβούργο ή το Βέλγιο. Θα έχει πάντοτε ανάγκη να έχει τις ένοπλες δυνάμεις της σε διαρκή αποτρεπτική ικανότητα και ετοιμότητα. Είναι αδιανόητο να μην ενισχύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία, πόσο δε μάλλον όταν είναι πολιτική επιλογή η απαξίωση της.

Θεωρούμε λοιπόν απαραίτητο να υπάρξει και είναι δέσμευσή μας ότι θα υπάρξει, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έρθει στην κυβέρνηση, επαναδιαπραγμάτευση των συμβάσεων, ούτως ώστε να υπάρξει συμμετοχή της ελληνικής πολεμικής βιομηχανίας στα νέα προγράμματα.

Επίσης, θεωρούμε απαραίτητο να υπάρξει ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα δίνει δυνατότητες στην ΕΑΒ και σε όλες τις επιχειρήσεις της πολεμικής αμυντικής βιομηχανίας. Δυνατότητες ευελιξίας με όρους αγοράς, αλλά και στήριξη των εργαζόμενων.

Σχεδιάζουμε την ίδρυση ειδικού υφυπουργείου και γενικής γραμματείας που θα εποπτεύει την αμυντική πολεμική βιομηχανία. Και ταυτόχρονα, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να είναι οι εργαζόμενοι εδώ στο πλαίσιο του ενιαίου μισθολογίου.
Πρέπει να στηρίξουμε την αμυντική βιομηχανία, να στηρίξουμε τη δυνατότητα η χώρα να μπορεί να εξοικονομεί πόρους από εξοπλιστικά προγράμματα - πολλά από αυτά είναι αναγκαία – διότι αλλιώς δεν θα έχει τη δυνατότητα να είναι ανταγωνιστική. Διότι πρέπει να έχουμε ισχυρή αποτρεπτική ικανότητα στις ένοπλες δυνάμεις, ταυτόχρονα όμως να διατηρούμε την δυνατότητα να μην βγαίνουμε έξω από τον προϋπολογισμό μας, να μην σπαταλάμε πόρους που είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για την εθνική οικονομία.»

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, είχε συναντήσεις τόσο με τη διοίκηση όσο και με τους εργαζόμενους της ΕΑΒ.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων της εταιρείας μετέφερε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει τόσο η εταιρεία όσο και οι εργαζόμενοι σε αυτή εξαιτίας των πολιτικών της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Ο κροκόδειλος κάτω από τον καναπέ μας - Η άσπιλη και αμόλυντη αριστερά εναντίον της ανήθικης δεξιάς


 

 Ο βάλτος, που έγραφε και ο πρόεδρος Αλέξης, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει. Και τα διάφορα ερπετά του δεν κατευθύνονται μόνο στη δεξιά αυλή που συνορεύει με τα βαλτόνερα. Χώνονται παντού αθόρυβα και τα βρίσκουμε μια μέρα ξαφνικά να κάθονται στο σαλόνι μας, ανεξάρτητα αν η ταπετσαρία του έχει γαλάζιο ή ροζ χρώμα

Δημήτρης Ευθυμάκης

Η ανακάλυψη του υποψηφίου για την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που είχε έρθει σε επαφή με την 12χρονη, ήταν ένα καλό μάθημα για τα παλικάρια της Κουμουνδούρου, που όταν έβλεπαν τα «ΝΔ-παιδεραστές» ή τα «ΝΔ-βιαστές» κρυφοχαμογελούσαν. Πολιτικά, βέβαια, διαφωνούσαν μ’ έναν εκχυδαϊσμό σαν κι αυτόν, αλλά από το πολύ βάθος της ύπαρξης τους, έβγαινε μια χαιρεκακία που την έκρυβαν επιμελώς. Πλην υπήρχε, καθότι σε κείνο το πολύ βάθος, η θεωρία του ηθικού πλεονεκτήματος της άσπιλης αριστεράς έναντι της ανήθικης δεξιάς ζει και βασιλεύει. 

Ε, τώρα λοιπόν που βρήκαν κι έναν παιδεραστή ανάμεσα τους, υποχρεώνονται να το σκεφτούν καλύτερα. Ασφαλώς έπραξαν άριστα που τον διέγραψαν αμέσως, επικροτώ την απόφαση τους, δεν είμαι απ’ αυτούς που θα πουν «τι άλλο να έκαναν;» ή «πρόκειται για υποχρεωτική και προσχηματική διαγραφή», όπως λένε οι Συριζαίοι κάθε φορά που ο Μητσοτάκης προχωρά σε αντίστοιχα μέτρα, για ηθικούς ή πολιτικούς λόγους. Οχι, πολύ καλά έκαναν και τον πετσόκοψαν, μπράβο τους. 

Αλλά μήπως τώρα ήρθε ο καιρός να ξανασκεφτούν την περίφημη θεωρία του βάλτου που πρέπει να αποξηραθεί, όπως είχε γράψει ο πρόεδρος Αλέξης; Διότι αυτή η τραμπικής έμπνευσης θεωρία που διακίνησε, υπονοεί ευθέως ότι ο βάλτος που εκτρέφει αυτά τα ερπετά είναι δεξιός και καπιταλιστικός, όχι απότοκο ανθρώπινων χαρακτήρων και προαιώνιων κοινωνικών συνθηκών που μένουν εν τέλει ανεπηρέαστοι από τα πολιτικά συστήματα και από τα είδη των εξουσιών που επικρατούν κατά καιρούς.

 Ολοι μας κάποια στιγμή στα νιάτα μας πιστέψαμε ότι αν εξαλειφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες, θα εκλείψουν οι λόγοι που οδηγούν τα άτομα και τις ομάδες στην παραβατικότητα. Ευσεβείς πόθοι. Ασφαλώς, μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες και λιγότερη φτώχεια συντελεί στη μείωση αυτών των φαινομένων, πλην η παρανομία, η διαστροφή, η βουλιμία κάθε είδους και η ηθική αναισχυντία, είναι σύμφυτες με το ανθρώπινο είδος και με τις κοινωνίες του. Λυπάμαι που είμαι τόσο απαισιόδοξος, μπορεί να αυξομειώνονται ανάλογα με τις συνθήκες αλλά δεν θα εξαλειφθούν ποτέ.

 Δεν είναι χωρισμένη η κοινωνία σε δυο στρατόπεδα, το ένα ανήθικο, που ευνοεί την ύπαρξη του βάλτου, και το άλλο ηθικό, που έχει προορισμό να τον αποξηράνει. Μακάρι να ήταν τόσο εύκολα τα πράγματα. Ο βάλτος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει, ενώ τα διάφορα ερπετά του δεν κατευθύνονται μόνο στη δεξιά αυλή που συνορεύει με τα βαλτόνερα. Χώνονται παντού αθόρυβα και τα βρίσκουμε μια μέρα ξαφνικά να κάθονται στο σαλόνι μας, ανεξάρτητα αν η ταπετσαρία του έχει γαλάζιο ή ροζ χρώμα. 

Κοντολογίς, ο βάλτος δεν είναι του άλλου, είναι όλων μας. Κατά τούτο, όλοι μαζί τον καταπολεμούμε και προφυλασσόμαστε απ’ αυτόν. Με μικρές καθημερινές αλλαγές και παρεμβάσεις, προνοιακές και κατασταλτικές, δίχως ιδεολογικές δήθεν δικαιολογήσεις του, διότι αυτά τον φουντώνουν. Μια διαρκή μάχη εναντίον του πρέπει να δίνουμε, όχι να τον αφήνουμε ανέγγιχτο για να έρθει η μεγάλη ανατροπή που θα τον αποξηράνει δια μιας. Και κυρίως, δεν πάμε να εκμεταλλευτούμε την ύπαρξη του προς όφελος μας, χρεώνοντας την ύπαρξή του στον απέναντι. Διότι τότε αρνούμαστε να δούμε τον κροκόδειλο που βρίσκεται κάτω από τον καναπέ μας.



 Πηγή: Protagon.gr


Πηγή: Protagon.gr

Ελληνοτουρκικά: - Μήνυμα μέσω Μπλίνκεν σε Λιβύη και Άγκυρα




Διακριτά, όσο και σαφή, μηνύματα προς την Αγκυρα, αλλά και την Τρίπολη, με φόντο το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μέσω της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε την περασμένη Δευτέρα με τον Αντονι Μπλίνκεν, με πρωτοβουλία του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ την ανάγκη η Ουάσιγκτον να εξαντλήσει την επιρροή της στην κυβέρνηση της Τρίπολης προκειμένου να επανεκκινήσουν οι συζητήσεις για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Ενώ αναφορικά με την τουρκική κυβέρνηση υπογράμμισε πως η Αθήνα επιθυμεί τη διατήρηση ανοικτών διαύλων επικοινωνίας.

Στον αντίποδα, όμως, ζήτησε να καταστεί σαφές προς τις δύο πρωτεύουσες ότι η Αθήνα θεωρεί παράνομες τυχόν ενέργειες που θα απορρέουν από το τουρκολιβυκό μνημόνιο, στις οποίες και προτίθεται να αντιδράσει.

Η κίνηση του πρωθυπουργού να μιλήσει με «ανοικτά χαρτιά» στον Αντονι Μπλίνκεν έχει εκ των πραγμάτων βαρύνουσα σημασία: η Ουάσιγκτον, παρά τις υφιστάμενες «δυσκολίες» στη σχέση της με την Αγκυρα,αποτελεί τον σημαντικότερο παίκτη στη διεθνή σκηνή την τρέχουσα περίοδο, με βαρύνοντα λόγο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Είναι δε σαφές πως έχει ως προτεραιότητα να διατηρηθούν τα «ήρεμα νερά» στην περιοχή ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα με φόντο τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία.

Οπως προαναφέρθηκε, στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μητσοτάκη – Μπλίνκεν ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, ανέδειξε και το ζήτημα του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε από την αμερικανική πλευρά να συμβάλει ώστε η κυβέρνηση της Τρίπολης να προσέλθει σε συνεννόηση και συζήτηση με την ελληνική πλευρά για το θέμα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, τόνισε ότι το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί απευθείας και διμερώς με την Ελλάδα, όπως οφείλουν να κάνουν δύο γειτονικές χώρες, συνεχίζοντας μια συζήτηση που διεκόπη το 2010.

Οπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης μετά το πέρας της συνομιλίας σε στενούς συνεργάτες του, απευθυνόμενος στον κ. Μπλίνκεν πρόσθεσε ακόμη ότι πρέπει «να διαμηνυθεί στη λιβυκή πλευρά ότι η Ελλάδα είναι συνορεύουσα χώρα με τη Λιβύη και είναι η Ελλάδα με την οποία οφείλει να συζητήσει». Ο πρωθυπουργός επανέλαβε, επίσης, ότι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη, το τουρκολιβυκό μνημόνιο δεν έχει καμία νομική ισχύ, είναι άκυρο και ανυπόστατο και ότι η Ελλάδα θεωρεί παράνομες τυχόν ενέργειες που θα απορρέουν από αυτό, στις οποίες και προτίθεται να αντιδράσει. Τόνισε, δε, τέλος, ότι η συνεννόηση με τη Λιβύη θα είναι προς όφελος της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή, αντί ενεργειών που αντιβαίνουν στο Διεθνές Δίκαιο.

Οι τελευταίες εξελίξεις σε ό,τι αφορά την τουρκική ακραία επιθετική ρητορική αποτέλεσαν, επίσης, θέμα συζήτησης στην επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν. Ο πρωθυπουργός φέρεται να επανέλαβε ότι δεν είναι η Ελλάδα αυτή που οξύνει τους τόνους και υιοθετεί προκλητική ρητορική και ότι επιθυμεί ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Αγκυρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, μετά τη συνάντηση των Ν. Παπαγιωτόπουλου και Χ. Ακάρ, στο περιθώριο της τελευταίας συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, τούτο σε έναν –περιορισμένο– βαθμό έχει επιτευχθεί. Οπως λέγεται, σε περίπτωση κάποιου γεγονότος που θα μπορούσε να πυροδοτήσει κρίση είναι πλέον δυνατόν να υπάρξουν επικοινωνίες εκτόνωσης, παρότι επί του παρόντος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική για «προωθητικές» πρωτοβουλίες στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Θα πρέπει να επισημανθεί πως εκ των πραγμάτων ο παράγοντας Ουάσιγκτον και το τουρκολιβυκό μνημόνιο μπορεί να αποτελέσουν σημεία «κλειδιά» για την πορεία των ελληνοτουρκικών σχέσεων τους επόμενους κρίσιμους μήνες, με ορίζοντα τις τουρκικές εκλογές. Είναι δε κρίσιμο ότι:

• Πρώτον, ο κ. Ταγίπ Ερντογάν, παρά τη δημόσια ρητορική του, προσμετράει πάντα τη σημασία που έχει για την Αγκυρα η αποκατάσταση λειτουργικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον, καθώς μάλιστα παραμένει ανοικτό το ζήτημα των F-16. Και τα μηνύματα των ΗΠΑ για την ανάγκη η Τουρκία να ρίξει τους τόνους στην περιοχή κατέστησαν σαφή στις δύο πρόσφατες συναντήσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου Ιμπραήμ Καλίν.

• ∆εύτερον, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί της ουσίας συμπλέει πλήρως με την Αθήνα αναφορικά με το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Υπενθυμίζεται πως στις αρχές του μηνός, με αφορμή το συμπληρωματικό μνημόνιο Αγκυρας – Τρίπολης αναφορικά με την προοπτική διεξαγωγής ερευνών από την Τουρκία στην υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, όπως αυτή έχει παράνομα οριστεί από τον Νοέμβριο του 2019, εξέδωσε μια απολύτως σαφή ανακοίνωση. «Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται, σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF), να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται, πάντως, ότι παρά τη συνεχή «ώσμωση» μεταξύ Αγκυρας και Τρίπολης –με τελευταία κίνηση την υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας, μόλις την περασμένη Τετάρτη– η Αθήνα δεν έχει ενδείξεις ότι δρομολογείται, τουλάχιστον άμεσα, κάποια ακραία κίνηση που θα επέβαλλε την αντίδραση της ελληνικής πλευράς, όπως για παράδειγμα η προσπάθεια διεξαγωγής ερευνών νοτίως της Κρήτης.

Δεν αποκλείει κυρώσεις το Βερολίνο

Τα ελληνοτουρκικά βρέθηκαν και στην ατζέντα των συνομιλιών Μητσοτάκη – Σολτς, κατά την πρώτη επίσκεψη Γερμανού καγκελαρίου στην Αθήνα μετά την έξοδο της Ελλάδας από το καθεστώς εποπτείας. Για την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι το Βερολίνο έχει τοποθετηθεί σαφώς κατά της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας. Ο κ. Σολτς ήταν προσεκτικός στις δηλώσεις του από την Αθήνα. Σύμφωνα όμως με πληροφορίες της «Κ», τις επόμενες μέρες το Βερολίνο θα διαμηνύσει προς τον Ερντογάν ότι η Γερμανία είναι πλήρως αντίθετη σε κάθε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας. Η γερμανική πλευρά θεωρεί πολύ κρίσιμο το διάστημα μέχρι τις τουρκικές εκλογές. Και αν χρειαστεί, θα απευθύνει ξεκάθαρη προειδοποίηση προς την Αγκυρα ότι θα προβεί στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων. Σε κάθε περίπτωση, ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές προς τον καγκελάριο ότι η Αθήνα τάσσεται υπέρ των ανοικτών διαύλων επικοινωνίας και του διαλόγου, αλλά στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχέσεων καλής γειτονίας. Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στο τουρκολιβυκό μνημόνιο, σημειώνοντας πως υπονομεύει τη σταθερότητα στην περιοχή. 




ΠΗΓΉ:https://www.kathimerini.gr/politics/foreign-policy/562113757/minyma-meso-mplinken-se-livyi-kai-agkyra/













Εισβολή Πούτιν στην Ουκρανία: - Το ρωσικό 11ο Σώμα Στρατού αποδεκατίστηκε στην Ουκρανία και άφησε απροστάτευτο το Καλίνινγκραντ


 Του David Axe

Πριν από έξι χρόνια, Πολεμικό Ναυτικό της Ρωσίας συγκρότησε ένα νέο Σώμα Στρατού, καθήκον του οποίου ήταν η υπεράσπιση του Καλίνινγκραντ, του ρωσικού θύλακα στη Βαλτική Θάλασσα μεταξύ Πολωνίας και Λιθουανίας.

Εντός του 2022, όμως, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία άρχισε να μην εξελίσσεται κατά τις βουλές της Μόσχας, το Κρεμλίνο απέσυρε το 11ο Σώμα Στρατού από το Καλίνινγκραντ και το έστειλε στην Ουκρανία, όπου οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου το κατέστρεψαν γρήγορα.

Ο σχηματισμός, η ανάπτυξη και η καταστροφή του 11ου Σώματος Στρατού αφηγούνται μια ιστορία που είναι μεγαλύτερη από την τραγική ιστορία του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το Σώμα, τοποθετημένο ανάμεσα σε δύο χώρες του ΝΑΤΟ κατά μήκος μιας θάλασσας στρατηγικής σημασίας, υποτίθεται πως θα έδινε πλεονέκτημα στις ρωσικές δυνάμεις εάν ξεσπούσε ένας παγκόσμιος πόλεμος.

Αντ' αυτού, έγινε τροφή για τα κανόνια του ουκρανικού στρατού που, στα χαρτιά, ήταν πιο αδύναμος από τον ρωσικό. Πλέον το Καλίνινγκραντ είναι σχεδόν ανυπεράσπιστο και η απειλή που αποτελούσαν κάποτε τα στρατεύματα του για το ΝΑΤΟ... έχει εξανεμιστεί.

Στην πραγματικότητα, το 11ο Σώμα Στρατού δεν είναι ένας νέος σχηματισμός, αλλά μια ομαδοποίηση υφιστάμενων σχηματισμών υπό ενιαίο στρατηγείο, το οποίο υπάγεται στον Στόλο της Βαλτικής του ρωσικού Ναυτικού. Το Σώμα επιβλέπει μια μηχανοκίνητη μεραρχία, ένα μηχανοκίνητο σύνταγμα, πυροβολικό, μονάδες αεράμυνας και εκτόξευσης πυραύλων καθώς και μονάδες υποστήριξης.

Προτού η Μόσχα κλιμακώσει τις πολεμικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία, στο Καλίνινγκραντ υπήρχαν τουλάχιστον 12.000 Ρώσοι στρατιώτες, με περίπου 100 άρματα μάχης T-72, μερικές εκατοντάδες οχήματα μάχης BTR, οβιδοβόλα Msta-S και εκτοξευτήρες πυραύλων BM-27 και BM-30. Το 11ο Σώμα Στρατού επέβλεπε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των δυνάμεων.

Τοποθετημένο στα δυτικά σύνορα της Λιθουανίας, ενός από τα ασθενέστερα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ, το 11ο Σώμα Στρατού ήταν το "αμόνι" για μια πιθανή ρωσική εισβολή στις πρώην σοβιετικές δημοκρατίες Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία. Το "σφυρί" ήταν η χερσαία δύναμη 18.000 ανδρών στη δυτική Ρωσία στα ανατολικά σύνορα των κρατών της Βαλτικής.

Το ΝΑΤΟ παρακολουθούσε προσεκτικά τη συσσώρευση δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ. "Ασφαλώς, το Καλίνινγκραντ ήταν ιστορικά μια περιοχή που έλκυε την προσοχή μας όσον αφορά τη δυναμική του αλλά και την ευαίσθητη περιφερειακή κατάσταση που διαμορφωνόταν", δήλωσε αξιωματούχος της Άμυνας των ΗΠΑ σε δημοσιογράφους τον περασμένο Ιούνιο.

Η δυναμική αυτή άλλαξε ριζικά μετά τον Φεβρουάριο. Το Κρεμλίνο δέσμευσε το 80% των χερσαίων δυνάμεών του για την εισβολή στην Ουκρανία και γρήγορα έχασε πολλές εξ αυτών στην αποτυχημένη προσπάθειά του να καταλάβει  έχασε πολλές από αυτές σε μια καταδικασμένη προσπάθεια να καταλάβει το Κίεβο.

Παρατεταγμένα κατά μήκος των δρόμων που οδηγούσαν στην ουκρανική πρωτεύουσα, τα ρωσικά στρατεύματα –με κακή καθοδήγηση και ελλείψεις στον εφοδιασμό– ήταν ευάλωτα στο ουκρανικό Πυροβολικό, στα drones και στις μονάδες του Πεζικού που μετέφεραν αντιαρματικούς πυραύλους ακριβείας.

Μετά από έναν μήνα σκληρών εχθροπραξιών, οι Ρώσοι υποχώρησαν από το Κίεβο. Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά είναι πιθανό να είχαν 50.000 νεκρούς και τραυματίες μέχρι να σταθεροποιηθούν οι γραμμές του μετώπου τον Μάιο. Εκείνη την περίοδο, οι Ρώσοι κατείχαν το στρατηγικής σημασίας λιμάνι της Χερσώνας στον νότο και βρίσκονταν στα περίχωρα του Χάρκοβο, 40 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Ρωσίας με το βορειοανατολικό τμήμα της Ουκρανίας.

Όμως, οι ρωσικές δυνάμεις ήταν ευάλωτες και γίνονταν όλο και πιο ευάλωτες, καθώς ο ουκρανικός στρατός –εξοπλισμένος με πυροβόλα και ρουκέτες που προμηθεύθηκε από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη– άρχισε να πλαγιοκοπεί τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού. Το Κρεμλίνο, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανανεώσει τα στρατεύματά του, κινητοποίησε το 11ο Σώμα Στρατού, μεταφέροντάς το με πλοία και αεροπλάνα στο Μπέλγκοροντ στη νότια Ρωσία και αποκεί στην Ουκρανία κοντά στο Χάρκοβο.

Τρεις μήνες σκληρών μαχών εξάντλησαν τις δυνάμεις του 11ου Σώματος. Το Reuters απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα του ρωσικού Σώματος, μεταξύ των οποίων ένα υπολογιστικό φύλλο –ημερομηνίας 30 Αυγούστου, ακριβώς πριν οι Ουκρανοί εξαπολύσουν τη μεγάλη αντεπίθεση–, σύμφωνα με το οποίο το 11ο Σώμα διέθετε μάχιμο το 71% των συνολικών δυνάμεών του. Μερικά τάγματα, όμως, είχαν συρρικνωθεί στο 1/10 του αρχικού στρατιωτικού τους προσωπικού.

Τα πράγματα χειροτέρεψαν. Στα τέλη Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διπλή αντεπίθεσή τους στα ανατολικά του Χάρκοβο και στα βόρεια της Χερσώνας. Η επιχείρηση στο Χάρκοβο, στην οποία συμμετείχαν δώδεκα ουκρανικές ταξιαρχίες, αποκάλυψε τις μεγάλες αδυναμίες των ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του 11ου Σώματος Στρατού.

Δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι υποχώρησαν, παραδόθηκαν ή σκοτώθηκαν στη μάχη, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα απελευθέρωσαν περίπου 2.600 τ.χλμ. στην περιφέρεια του Χάρκοβο μέσα σε δύο εβδομάδες. Το 11ο Σώμα Στρατού υπέφερε περισσότερο από τους υπόλοιπους ρωσικούς σχηματισμούς στην περιοχή. Στα τέλη Σεπτεμβρίου, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (ISW) στην Ουάσιγκτον ανέφερε πως το ρωσικό Σώα είχε "δεχθεί βαρύ πλήγμα". 

Ίσως και να υποτιμήθηκε η κατάσταση. Το ουκρανικό Γενικό Επιτελείο Στρατού ανέφερε ότι το 11ο Σώμα Στρατού έχασε 200 οχήματα και το 50% των στρατιωτών του κατά την αντεπίθεση των Ενόπλων Δυνάμεων του Κιέβου. 

Πιθανόν το 11ο Σώμα Στρατού να επιβιώσει. Εάν ναι, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χρειαστεί πολλούς μήνες για να αναλάβει δυνάμεις, να επανεξοπλιστεί και να επιστρατεύσει κληρωτούς προκειμένου να ανακτήσει έστω και μικρό μέρος της ισχύος που διέθετε.

Η ανάπτυξη και ο επακόλουθος αποδεκατισμός του 11ου Σώματος Στρατού είναι μια τραγωδία για τους στρατιώτες του που υπέφεραν και σκοτώθηκαν, αλλά και ένα σοβαρό πλήγμα για τις ευρύτερες ρωσικές πολεμικές επιχειρήσεις στα ουκρανικά εδάφη.

Οι επιπτώσεις αγγίζουν ολόκληρη την Ευρώπη. Το 11ο Σώμα Στρατού υποτίθεται πως θα υπερασπιζόταν το Καλίνινγκραντ και θα απειλούσε το ανατολικό μέτωπο του ΝΑΤΟ. Σήμερα δεν μπορεί να κάνει τίποτε από τα δύο.



πηγή:https://www.capital.gr/forbes/3677680/to-rosiko-11o-soma-stratou-apodekatistike-stin-oukrania-kai-afise-aprostateuto-to-kaliningkrant?utmsource=email

Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2022

Έπος 1940: Όταν οι ΗΠΑ υμνούσαν τις Ελληνικές λόγχες - "Οι Έλληνες είχαν τις ξιφολόγχες και το ηθικό τους" - " Πως γινόντουσαν αόρατοι από τα εχθρικά αεροσκάφη"


Έφοδος Ελλήνων στρατιωτών με ξιφολόγχη στο μέτωπο της Αλβανίας. Ο ανταποκριτής των New York Times επεσήμαινε ότι οι αρχαϊκές μέθοδοι πολέμου των αμυνομένων, μαζί με την επινοητικότητά τους στο πεδίο, αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικές από τα άρματα και τις μηχανοκίνητες μονάδες των Ιταλών
.

 

«Είχαν τις ξιφολόγχες τους. Το ηθικό τους. Και τα κλαδιά των πεύκων. Κι απέναντι, οι Ιταλοί είχαν τα άρματά τους, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν.»: Αυτό διαπίστωνε ο ανταποκριτής των New York Times στο ενθουσιώδες ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 24ης Νοεμβρίου του 1940 στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.

Είχαν τις ξιφολόγχες τους. Το ηθικό τους. Και τα κλαδιά των πεύκων. Κι απέναντι, οι Ιταλοί είχαν τα άρματά τους, αλλά δεν ήξεραν τι να τα κάνουν. Με πενιχρά μέσα, αλλά με πολλή επινοητικότητα και επιδεξιότητα στο πεδίο, κατάφεραν οι Έλληνες να υπερισχύσουν των καλύτερα εξοπλισμένων αντιπάλων τους στο αλβανικό μέτωπο. Αυτό διαπίστωνε ο ανταποκριτής των New York Times στο ενθουσιώδες ρεπορτάζ του που δημοσιεύθηκε στο φύλλο της 24ης Νοεμβρίου του 1940 στη μεγάλη αμερικανική εφημερίδα.

Πρόκειται για μία από τις πρώτες ανταποκρίσεις, γραμμένη σχεδόν ένα μήνα μετά την κήρυξη του πολέμου, που επικαλείται και μαρτυρίες των στρατιωτών οι οποίοι μόλις είχαν αρχίσει να επιστρέφουν τραυματίες στα μετόπισθεν. Είναι μια γλαφυρή ιστορική αφήγηση, όπου όχι μόνο καταγράφονται λεπτομερώς οι μέθοδοι που είχαν επιστρατευθεί στο θέατρο των επιχειρήσεων, αλλά αποτυπώνεται και η εντύπωση που είχε προκαλέσει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ο ελληνικός αγώνας.

Ο συντάκτης ξεκινάει από αυτό: από την έκπληξη για το γεγονός ότι μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα κατάφερνε αυτό που άλλες, μεγαλύτερες, είχαν αποτύχει: «Για πρώτη φορά σε αυτόν τον πόλεμο», γράφει, «με την εξαίρεση της βραχείας νορβηγικής εκστρατείας, οι πολεμικές επιχειρήσεις στο ελληνοϊταλικό μέτωπο πραγματοποιούνται σύμφωνα με ένα παλαιό επιχειρησιακό πρότυπο. Η μηχανοκίνηση και τα σύγχρονα όπλα δεν υπερτερούν της πολεμικής δεξιότητας και του θάρρους των Ελλήνων στρατιωτών».

Ο Αμερικανός ανταποκριτής επικαλείται έμπειρους στρατιωτικούς παρατηρητές, οι οποίοι του επισημαίνουν ότι «τα τρία τέταρτα των μαχών στα αλβανικά σύνορα πραγματοποιούνται, επί του παρόντος, με ξιφολόγχες και τυφέκια, παρόμοια με εκείνα που χρησιμοποιούνταν πριν από είκοσι πέντε χρόνια. Οι μαρτυρίες των τραυματιών που επιστρέφουν από το μέτωπο υποδεικνύουν ότι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό των εχθροπραξιών είναι οι μάχες σώμα με σώμα».

Ακολουθεί αναλυτική περιγραφή των τεχνασμάτων που από τις πρώτες ώρες του πολέμου χρησιμοποιούσαν οι Έλληνες στρατιώτες με μεγάλη επιτυχία, καθώς η ελληνική αντεπίθεση είχε ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου 1940 και σε οκτώ ημέρες είχε καταφέρει να αναγκάσει τους Ιταλούς να εγκαταλείψουν την Κορυτσά. Δύο ημέρες μετά, οι Times της Νέας Υόρκης εξηγούσαν πώς είχε επιτευχθεί ο άθλος: «Οι Έλληνες έφεραν εις πέρας εγχειρήματα με εξαιρετική επιτυχία εφαρμόζοντας “πρωτόγονες” τεχνικές. Αψήφησαν χωρίς δισταγμό όλα τα προσκόμματα και ρίχτηκαν στη μάχη. Υπάρχουν αναρίθμητες αναφορές για μικρές ομάδες Ελλήνων στρατιωτών που αιχμαλωτίζουν αιφνιδιαστικά τα ισχυρά τσιμεντένια οχυρά του εχθρού, με τυφέκια, ξιφολόγχες και ίσως λίγες χειροβομβίδες.

»Για να καταστούν αόρατοι από τα εχθρικά αεροσκάφη, οι Ελληνες στρατιώτες προελαύνουν, μέσα από ορεινά φαράγγια, κρατώντας, σαν ομπρέλες πάνω από τα κεφάλια τους, κλαδιά πεύκων. Το στοιχειώδες καμουφλάζ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματικό. Σε κάποιες περιπτώσεις, εξάλλου, οι Ελληνες κατάφεραν να εξοικονομήσουν πυρομαχικά, πλήττοντας τους εχθρούς με μεγάλα αγκωνάρια, ακριβώς όπως έκαναν και οι πρόγονοί τους στον πόλεμο για την ανεξαρτησία του 1821.

»Ο πολεμικός εξοπλισμός, όλμοι, τυφέκια, κανόνια, που χρησιμοποιούνται στις μάχες, μεταφέρεται με μουλάρια. Στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα ο ελληνικός στρατός απέκτησε μηχανοκίνητα μέσα, εξέλιξη για την οποία πρέπει να ευχαριστεί τους Ιταλούς που εγκατέλειψαν πολύτιμο στρατιωτικό υλικό κατά τις διαδοχικές άτακτες υποχωρήσεις τους».

Η σύγκριση

Ο συντάκτης του άρθρου εξηγεί ότι η τεχνολογική υπεροχή των επιτιθέμενων αποδείχθηκε ανώφελη λόγω της μορφολογίας των εδάφους. Νέου τύπου πολεμικά μέσα, που είχαν ήδη δοκιμαστεί σε προηγούμενες μάχες στην Ευρώπη, ήταν απρόσφορα για την αναμέτρηση στα βουνά της Ηπείρου: «Στην Πολωνία και στη Φλάνδρα», γράφει, «οι μηχανοκίνητες μονάδες έκαναν περίπατο. Χάρη στο επίπεδο έδαφος αυτές οι μονάδες κατάφεραν να καλύψουν τάχιστα τεράστιες αποστάσεις. Το θάρρος εκείνων που τις αντιμετώπισαν δεν απέδωσε. Tανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης απλώς συνέχιζαν να βάλλουν τον αντίπαλο κατά κύματα. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στις μάχες που σήμερα μαίνονται στις ορεινές περιοχές των αλβανικών συνόρων. Τα μηχανοκίνητα μέσα είναι, σχεδόν, περιττά.

»Οι Ελληνες στρατιώτες αναγκάστηκαν να βασιστούν στις αρχαϊκές μεθόδους επίθεσης, με εντυπωσιακή επιτυχία. Πρόκειται για ένα είδος πολέμου στο οποίο η ανθρώπινη ψυχή διαδραματίζει και πάλι ρόλο. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι σημαντικό. Το θερμό αίμα είναι πιο πολύτιμο από τη βενζίνη.

»Από την άλλη, οι Ιταλοί βασίστηκαν στα πιο σύγχρονα οπλικά μέσα, προσπαθώντας, χωρίς αμφιβολία, να πραγματοποιήσουν ένα είδος ορεινού γερμανικού blitzkrieg, αστραπιαίας προέλασης. Απέτυχαν.»Ο πολεμικός εξοπλισμός, όλμοι, τυφέκια, κανόνια, που χρησιμοποιούνται στις μάχες, μεταφέρεται με μουλάρια. Στην πραγματικότητα, μόλις πρόσφατα ο ελληνικός στρατός απέκτησε μηχανοκίνητα μέσα, εξέλιξη για την οποία πρέπει να ευχαριστεί τους Ιταλούς που εγκατέλειψαν πολύτιμο στρατιωτικό υλικό κατά τις διαδοχικές άτακτες υποχωρήσεις τους».

Η σύγκρισηΟ συντάκτης του άρθρου εξηγεί ότι η τεχνολογική υπεροχή των επιτιθέμενων αποδείχθηκε ανώφελη λόγω της μορφολογίας των εδάφους. Νέου τύπου πολεμικά μέσα, που είχαν ήδη δοκιμαστεί σε προηγούμενες μάχες στην Ευρώπη, ήταν απρόσφορα για την αναμέτρηση στα βουνά της Ηπείρου: «Στην Πολωνία και στη Φλάνδρα», γράφει, «οι μηχανοκίνητες μονάδες έκαναν περίπατο. Χάρη στο επίπεδο έδαφος αυτές οι μονάδες κατάφεραν να καλύψουν τάχιστα τεράστιες αποστάσεις. Το θάρρος εκείνων που τις αντιμετώπισαν δεν απέδωσε. Tανκς, τεθωρακισμένα οχήματα και βομβαρδιστικά κάθετης εφόρμησης απλώς συνέχιζαν να βάλλουν τον αντίπαλο κατά κύματα. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά στις μάχες που σήμερα μαίνονται στις ορεινές περιοχές των αλβανικών συνόρων. Τα μηχανοκίνητα μέσα είναι, σχεδόν, περιττά.

»Οι Ελληνες στρατιώτες αναγκάστηκαν να βασιστούν στις αρχαϊκές μεθόδους επίθεσης, με εντυπωσιακή επιτυχία. Πρόκειται για ένα είδος πολέμου στο οποίο η ανθρώπινη ψυχή διαδραματίζει και πάλι ρόλο. Το ανθρώπινο στοιχείο είναι σημαντικό. Το θερμό αίμα είναι πιο πολύτιμο από τη βενζίνη.

»Από την άλλη, οι Ιταλοί βασίστηκαν στα πιο σύγχρονα οπλικά μέσα, προσπαθώντας, χωρίς αμφιβολία, να πραγματοποιήσουν ένα είδος ορεινού γερμανικού blitzkrieg, αστραπιαίας προέλασης. Απέτυχαν. Ενας από τους λόγους της αποτυχίας τους είναι ότι δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τις τακτικές που απαιτεί η συγκεκριμένη μορφολογία του εδάφους. Επίσης, υποτίμησαν τον χαρακτήρα των Ελλήνων και το αρχέγονο ένστικτο υπεράσπισης των εστιών και της τιμής».

Ο ανταποκριτής μεταφέρει και τον σαρκασμό ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι «οι Ιταλοί ήταν σαν παιδιά με τα καινούργια μηχανοκίνητα παιχνίδια τους. Ενιωσαν ότι με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να εντυπωσιάσουν με αυτά τον κόσμο».

To ρεπορτάζ επισημαίνει τα λάθη στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ψυχολογική τους επίπτωση στο στράτευμα. «Οι Ιταλοί συχνά παρεμπόδιζαν τις ίδιες τους τις κινήσεις, και τελικά συνέβαλαν στην ήττα τους, από την εμμονή μεταφοράς αντιαρματικών όπλων στα ορεινά πεδία, παρότι το Γενικό Στρατηγείο τους έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν θα είχαν καμία χρησιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο, οι Ιταλοί υπονόμευσαν οι ίδιοι τον σκοπό τους, επενδύοντας υπέρμετρα στη σφοδρή, εμπρηστική προπαγάνδα. Από τις ανακρίσεις Ιταλών αιχμαλώτων προκύπτει ότι οι περισσότεροι είχαν παραπλανηθεί και πίστευαν ότι οι Ελληνες θα τους καλωσόριζαν σαν επισκέπτες. Οταν η αλήθεια αποκαλύφθηκε, το σοκ ήταν τεράστιο, προκαλώντας τέτοια καταρράκωση του ηθικού τους, ώστε επήλθε η συντριπτική τους ήττα». από τους λόγους της αποτυχίας τους είναι ότι δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τις τακτικές που απαιτεί η συγκεκριμένη μορφολογία του εδάφους. Επίσης, υποτίμησαν τον χαρακτήρα των Ελλήνων και το αρχέγονο ένστικτο υπεράσπισης των εστιών και της τιμής».

Ο ανταποκριτής μεταφέρει και τον σαρκασμό ενός αξιωματικού του ελληνικού στρατού, ο οποίος δήλωσε στους New York Times ότι «οι Ιταλοί ήταν σαν παιδιά με τα καινούργια μηχανοκίνητα παιχνίδια τους. Ένιωσαν ότι με κάποιον τρόπο θα έπρεπε να εντυπωσιάσουν με αυτά τον κόσμο».

To ρεπορτάζ επισημαίνει τα λάθη στον στρατηγικό σχεδιασμό και την ψυχολογική τους επίπτωση στο στράτευμα. «Οι Ιταλοί συχνά παρεμπόδιζαν τις ίδιες τους τις κινήσεις, και τελικά συνέβαλαν στην ήττα τους, από την εμμονή μεταφοράς αντιαρματικών όπλων στα ορεινά πεδία, παρότι το Γενικό Στρατηγείο τους έπρεπε να γνωρίζει ότι δεν θα είχαν καμία χρησιμότητα. 

Με αυτόν τον τρόπο, οι Ιταλοί υπονόμευσαν οι ίδιοι τον σκοπό τους, επενδύοντας υπέρμετρα στη σφοδρή, εμπρηστική προπαγάνδα. Από τις ανακρίσεις Ιταλών αιχμαλώτων προκύπτει ότι οι περισσότεροι είχαν παραπλανηθεί και πίστευαν ότι οι Έλληνες θα τους καλωσόριζαν σαν επισκέπτες. Όταν η αλήθεια αποκαλύφθηκε, το σοκ ήταν τεράστιο, προκαλώντας τέτοια καταρράκωση του ηθικού τους, ώστε επήλθε η συντριπτική τους ήττα».


Υπουργείο Εργασίας: Πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων 31 Οκτωβρίου έως4 Νοεμβρίου 2022. - 257 εκατ. ευρώ σε πάνω από 857.000 δικαιούχους


 Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την  πληρωμή των προκαταβολών συντάξεων Νοεμβρίου και των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ για τον Οκτώβριο περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- ο προγραμματισμός των καταβολών από  Υπουργείο Εργασίας, e-ΕΦΚΑ, ΔΥΠΑ και ΟΠΕΚΑ  για την εβδομάδα  31 Οκτωβρίου-4 Νοεμβρίου 2022. 

Συνολικά εκτιμάται ότι θα καταβληθούν περί τα 257  εκατ. ευρώ σε  πάνω από 857.000 δικαιούχους.

Ειδικότερα:

1. Από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων θα  πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου οι εξής καταβολές:

  • 1.384.094 ευρώ για 15.669 δικαιούχους, επιχειρήσεις-εργοδότες, ενταγμένους στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρόσληψη νέων 18-29 ετών «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ».
  • 1.727.797 ευρώ για 12.934 δικαιούχους, εργαζομένους, ενταγμένους  στο ανοιχτό πρόγραμμα νέων θέσεων εργασίας για την πρώτη πρόσληψη νέων 18-29 ετών «ΠΡΩΤΟ ΕΝΣΗΜΟ».
  • 2.488.518 ευρώ  για 14.353 δικαιούχους (επιχειρήσεις)  για την επιδότηση νέων θέσεων εργασίας του προγράμματος 100.000 (+50.000) νέων επιδοτούμενων θέσεων εργασίας.
  • 2.524.516 ευρώ για 59 δικαιούχους για οικονομική ενίσχυση στον κλάδο πολιτισμού (θέατρα-κινηματογράφοι).
  • 203.148 ευρώ  για 394 εργαζομένους του κλάδου γουνοποιίας λόγω αναστολής των συμβάσεών τους.

2. Από τον e-ΕΦΚΑ θα γίνουν οι εξής καταβολές, στο πλαίσιο των τακτικών πληρωμών του Φορέα:

  • Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα καταβληθούν 7,3 εκατ. ευρώ σε 19.300 δικαιούχους για προκαταβολές συντάξεων Νοεμβρίου στη βάση του Ν. 4778/2021
  • Την επόμενη εβδομάδα θα καταβληθούν επίσης 26 εκατ. ευρώ σε 800 δικαιούχους  σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ και 350.000 ευρώ σε 490 δικαιούχους για παροχές του τ. ΤΑΥΤΕΚΩ.

3. Από τη ΔΥΠΑ  θα γίνουν οι εξής καταβολές:

  • 12 εκατ. ευρώ σε 38.000 δικαιούχους για καταβολή επιδομάτων ανεργίας και λοιπών επιδομάτων.
  • 21 εκατ. ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης.
  • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας.

4. Τέλος, από τον ΟΠΕΚΑ την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι εξής καταβολές:

  • 73,1 εκατ. ευρώ σε 174.135 δικαιούχους για αναπηρικά επιδόματα (αναπηρικά και διατροφής)
  • 48,1 εκατ. ευρώ σε 225.699  δικαιούχους για Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
  • 32,8 εκατ. ευρώ σε 272.606 δικαιούχους για επίδομα στέγασης
  • 11,8 εκατ. ευρώ σε 11.800 δικαιούχους για επίδομα γέννησης.
  • 11,6 εκατ. ευρώ σε 35.135 δικαιούχους για επιδόματα ανασφάλιστων υπερηλίκων.
  • 289.955 ευρώ σε 692 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια του Προγράμματος «ΓΕΦΥΡΑ» (λόγω COVID-19).
  • 299.897 ευρώ σε 802 δικαιούχους για επίδομα στεγαστικής συνδρομής.
  • 212.165  ευρώ σε 6.021 δικαιούχους για επίδομα ομογενών.
  • 225.338 ευρώ σε 2.756 δικαιούχους ως συνεισφορά του Δημοσίου σε δάνεια (προστασία κύριας κατοικίας).
  • 233.294 ευρώ σε 468 δικαιούχους για επίδομα αναδοχής.
  • 154.091  ευρώ σε 194 δικαιούχους για έξοδα κηδείας ανασφαλίστων.

 


Ελληνοτουρκικά: Ανεβάζει επικίνδυνα την ένταση ο Ερντογάν: - "Το Αιγαίο είναι δικό μας." - "Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς" - "Την Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας" - Το προκλητικό ΒΙΝΤΕΟ .


 Νέο προκλητικό τρισδιάστατο βίντεο ανήρτησε η τουρκική προεδρία με αφορμή τη Γιορτή της Δημοκρατίας της 29ης Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, στο βίντεο επισημαίνεται μεταξύ άλλων πως "Το Αιγαίο είναι δικό μας. Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς" και πως "τη Γαλάζια Πατρίδα τη χαράξαμε στις θάλασσές μας". 

"Ήμασταν ένας δικέφαλος αετός, ανοίξαμε τα φτερά μας στην ιστορία, Ριζώσαμε και γίναμε πλάτανος σε τρεις ηπείρους και σε επτά κλίματα. Στον αέρα είμαστε οι αετοί  που φοβίζουν τον εχθρό. Χαράξαμε στις θάλασσες μας την Γαλάζια Πατρίδα. Το Αιγαίο είναι δικό μας.

 Στη Μεσόγειο υπάρχουμε εμείς. Στη Μαύρη θάλασσα κυματίζει η περήφανη σημαία μας. Xαίρε  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που μας οδηγείς στον Αιώνα της Τουρκίας. Χαίρε αιώνα της Τουρκίας", ακούγεται μεταξύ άλλων στο βίντεο.







πηγή:https://www.capital.gr/diethni/3677799/nea-proklisi-apo-tin-tourkia-to-aigaio-einai-diko-mas-sti-mesogeio-uparxoume-emeis









Οι Πάτσηδες ευδοκιμούν παντού - Ποιος τους ευνοεί και τους εκτρέφει να μπουκάρουν και να μεγαλουργήσουν!


   Οι Πάτσηδες ευδοκιμούν παντού, το ηθικό πλεονέκτημα ενός κόμματος ή μιας παράταξης είναι το απόλυτο μύθευμα. Το μόνο που παγίως απομένει στους αρχηγούς, είναι να προσεύχονται στο να μην τους βγει κάποιος τέτοιος στην επιφάνεια σε κρίσιμη στιγμή και στην εκ των υστέρων ταχύτητά τους να τον πετσοκόβουν πριν κακοφορμίσει 

Για να λέμε τα πράγματα όπως έχουν κι όχι όπως τα ελπίζουν οι Συριζαίοι ή τα φαντάζονται οι Νεοδημοκράτες, ήταν θέμα χρόνου να σκάσει μια ιστορία σαν του Πάτση. Εγώ απορούσα που τριάμισι χρόνια τώρα δεν είχε εμφανιστεί κάτι παρόμοιο, ετοιμαζόμουν μάλιστα να αρθρογραφήσω ότι ο Μητσοτάκης θα ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός που θα τέλειωνε την θητεία του δίχως να έχει φορτωθεί κάποιον μικρό ή μεγάλο απατεώνα στην πλάτη του. Δεν πρόλαβα να το γράψω, με πρόλαβε ο Πολάκης που έβγαλε τον Πάτση στη σέντρα. 

Ας μην κοροϊδευόμαστε, το σύστημα ευνοεί και εκτρέφει του Πάτσηδες. Και να μπουκάρουν σε αυτό και στη συνέχεια να μεγαλουργήσουν εντός του. Η κοινωνία μας, το πολιτικό μας σύστημα και ο τρόπος λειτουργίας του κράτους και των κυβερνήσεων μας, είναι γεμάτα ευκαιρίες για ικανούς, έξυπνους, καταφερτζήδες και ανενδοίαστους ανθρώπους. Μαζεύονται σαν τις μύγες γύρω από το μέλι όταν δουν ότι ένα κόμμα οδεύει για εξουσία, του προσφέρουν ακριβώς αυτά που χρειάζεται (ψηφαλάκια, κοινωνική επιφάνεια, καλό επαγγελματικό όνομα, επαφή με τις τοπικές κοινωνίες), διαπλέκονται εντός του με χαρακτηριστική ευκολία και μετά κάνουν τις δουλειές τους κολυμπώντας σαν το ψάρι μέσα στο νερό. 


Τώρα όλοι εγκαλούν την ΝΔ γιατί δεν έκανε προεκλογικό έλεγχο για το ποιον των υποψηφίων του και καλούν όλα τα κόμματα να φτιάξουν αξιόπιστες κρισάρες για κείνους που θέλουν να προωθήσουν στην Βουλή. Σαχλαμάρες. Οπως ο ληστής είναι πάντα ένα βήμα μπροστά από την αστυνομία, έτσι και κείνος που θέλει να πλουτίσει (μέσα ή μέσω της πολιτικής) είναι πάντα δυο βήματα μπροστά από κάθε σύστημα πολιτικής αξιολόγησης. 

Διαβάζω επίσης ότι η υπόθεση Πάτση είναι η απόλυτη ευκαιρία να καταργηθεί κάθε σύστημα απευθείας αναθέσεων. Άλλη μπούρδα. Όσο ένας δημόσιος διαγωνισμός για μια δουλειά που πρέπει να γίνει αύριο θα θέλει τρία χρόνια για να ωριμάσει, οι απευθείας αναθέσεις θα ζουν και θα βασιλεύουν. Διαβάζω επίσης ότι οι παλαιοδεξιοί κατηγορούν τον Μητσοτάκη ότι έβαλε τους Πασόκους στο κράτος και το νέμονται, ενώ οι Συριζαίοι (που θέλουν τους Πασόκους) τον κατηγορούν ότι ως κλασσικός δεξιός κυβερνήτης ρημάζει το δημόσιο χρήμα. Ανοησίες. 

Οι Πάτσηδες ευδοκιμούν παντού, το ηθικό πλεονέκτημα ενός κόμματος ή μιας παράταξης είναι το απόλυτο μύθευμα. Το μόνο που παγίως απομένει στους αρχηγούς, είναι να προσεύχονται να μην τους βγει κανένας τέτοιος στην επιφάνεια σε κρίσιμη στιγμή και η εκ των υστέρων ταχύτητα τους να τον πετσοκόβουν πριν κακοφορμίσει. Να κόψουν δηλαδή γρήγορα το δάκτυλο τους, πριν χρειαστεί να κόψουν ολόκληρο χέρι τους ή λόγω αδρανείας πάθουν ανήκεστο βλάβη (Καραμανλής-Βατοπέδι). .  

Είμαι απαισιόδοξος νομίζετε; Ενδεχομένως. Όμως είμαι εντός της πραγματικότητας. Εξάλλου, στο χωριό μου λένε «το αγώι κάνει τον αγωγιάτη» και στην μη-πανεπιστημιακή πιάτσα λένε ότι «η προσφορά δημιουργεί την ζήτηση». Και ο πιο ράθυμος θα μπει στον δρόμο όταν ζοριστεί και ο πιο έντιμος θα μπει στον πειρασμό όταν γύρω του τρέχει χρήμα. Φανταστείτε τι γίνεται με τους Πάτσηδες που είναι ευθύς εξ αρχής και ενεργητικότατοι και στοχοπροσηλωμένοι να οικονομήσουν 


Πηγή: Protagon.gr




Πηγή: Protagon.gr

Πόλεμος 1940: - Γιατροί και νοσηλευτές - Το "άλλο" Έπος των Ελλήνων


 Ιωάννης Β. Δασκαρόλης

Οι προσπάθειες αναδιοργάνωσης την περίοδο 1936-1940

Η Ελλάδα την περίοδο 1926-1932 είχε ελαχιστοποιήσει τις στρατιωτικές δαπάνες λόγω της δημοσιονομικής αδυναμίας από τα χρέη της πολεμικής δεκαετούς περιόδου που προηγήθηκε αλλά και των πόρων που δαπανήθηκαν για την αποκατάσταση των προσφύγων. Αλλά και οι ευρύτερες εξελίξεις σε διεθνές (ίδρυση Κοινωνίας των Εθνών) και τοπικό επίπεδο (ελληνοτουρκική φιλία) καθησύχαζαν τη βενιζελική πολιτική ηγεσία της περιόδου ότι δεν θα ακολουθούσαν νέες πολεμικές συγκρούσεις για την Ελλάδα στο εγγύς μέλλον. Η άνοδος του Χίτλερ στη Γερμανία το 1933 και η εισβολή της Ιταλίας του Μουσολίνι στην Αβησσυνία το 1935, κατέστησαν τον επανεξοπλισμό της χώρας επείγουσα προτεραιότητα.

Ανάμεσα στις πρώτες πρωτοβουλίες του αρχηγού ΓΕΣ αντιστράτηγου Αλέξανδρου Παπάγου και της  κυβέρνησης Μεταξά για την προετοιμασία του Ελληνικού Στρατού (Ε.Σ.) ήταν και ο εκσυγχρονισμός των υγειονομικών υπηρεσιών του, καθώς ο σχετικός έλεγχος στο διαθέσιμο υγειονομικό υλικό του Ε.Σ. από τη Διεύθυνση Υγειονομικής Υπηρεσίας υπήρξε απογοητευτικός. 

Το προσωπικό που διέθετε η υπηρεσία ήταν ανεπαρκές, τα 4/5 των επιδέσμων που υπήρχαν διαθέσιμοι ήταν ακατάλληλοι, 50 οχήματα του υγειονομικού σε σύνολο 350 ήταν εκτός χρήσης, ενώ υπήρχε παντελής έλλειψη στρατιωτικών χειρουργείων (1). Με το υγειονομικό υλικό που είχε αγοραστεί από την κυβέρνηση Τσαλδάρη το 1935 μπορούσε να εφοδιαστεί επαρκώς μόνο ένα Σώμα Στρατού από τα συνολικά 5 που φιλοδοξούσε να αναπτύξει ο Ε.Σ. στο πεδίο. 

Έτσι, την τετραετία 1936 – 1940 ο Ε.Σ. διέθεσε πιστώσεις 100.000.000 δρχ. μόνο για αγορά υγειονομικού υλικού, ενώ διέθεσε ακόμη 22.000.000 δρχ. για αγορά σκηνών υγειονομικού ενδιαφέροντος. Στα ποσά αυτά υπήρχαν δαπάνες για 490.000 επιδέσμους, συσκευές αυτόματης παροχής οξυγόνου, 5.100 κλίνες εκστρατείας, 15.742 κλινοσκεπάσματα, 3.000 φορεία, χειρουργικά υλικά, φάρμακα και 308 μοτοσυκλέτες κ.ά. Το επείγον της αγοράς τους μπορεί να γίνει αντιληπτό και από το γεγονός ότι η παραγγελία υγειονομικού υλικού αξίας 12.975.500 δρχ. έγινε στις 2 Ιουνίου 1936: η πρώτη παραγγελία στο πλαίσιο επανεξοπλισμού (2). 

Η προμήθεια όλου του υγειονομικού υλικού έγινε κυρίως από το εξωτερικό σε αρκετά υψηλές τιμές λόγω του πολέμου που πλησίαζε (3), ενώ μετά το 1939 οι χώρες που προμήθευαν τα υλικά ήταν ήδη σε εμπόλεμη κατάσταση. Έτσι ο Ελληνικός Στρατός κατάφερε να σχηματίσει 46 υπαίθρια χειρουργεία εκστρατείας που απαιτούνταν για να εξοπλιστούν επαρκώς οι μονάδες του, ενώ προχώρησε και στο σχηματισμό νοσηλευτικών τμημάτων τραυματιοφορέων και άλλων υγειονομικών υπηρεσιών. Επίσης δημιουργήθηκε αυτόνομο τμήμα παραγωγής ορών και εμβολίων (αντιτετανικού, αντιτυφοειδούς κ.λπ.), υπηρεσία χρήσιμη και εν καιρώ ειρήνης. Υπήρξαν όμως και πολλές άλλες ανάγκες που εντοπίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες και καταρτίστηκαν σχέδια για να καλυφθούν έστω μερικώς, αλλά κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό μέχρι την έναρξη του πολέμου το 1940. Ο βασικός λόγος ήταν η έλλειψη πόρων και οικονομικών πιστώσεων, αλλά και η επιλογή της ηγεσίας του Ε.Σ. να καλύψει άλλες πιο επείγουσες ανάγκες.

Ο πόλεμος

Η 28η Οκτωβρίου 1940 βρήκε τις υγειονομικές υπηρεσίες του Στρατού. σε προχωρημένο στάδιο αναδιοργάνωσης, αλλά όχι σε κατάσταση πλήρους λειτουργικότητας. Ο διοικητής της Υγειονομικής Υπηρεσίας ήταν ο υποστράτηγος Υγειονομικού Αριστοτέλης Σερμπέτης με γενικό αρχίατρο τον Επαμεινώνδα Γκινάκα και έδρα το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» όπως άλλωστε και η διοίκηση του Ε.Σ. Μέσα σε 15 μέρες από την επιστράτευση, οι υγειονομικές υπηρεσίες του στρατού είχαν αναπτύξει 20.000 κλίνες στα νοσοκομεία κοντά στο μέτωπο και άλλες 10.000 κλίνες στα νοσοκομεία των μετόπισθεν. Όπως προέβλεπε το σχέδιο, επιτάχθηκαν οι απαιτούμενες ποσότητες ιατροφαρμακευτικού υλικού δημιουργώντας ένα απόθεμα τριών μηνών. Βάσει του ίδιου σχεδίου προσκολλήθηκαν τα υπαίθρια χειρουργεία στις μεγάλες μονάδες, ενώ οργανώθηκαν τα στάδια της αρχικής περίθαλψης και της μετέπειτα διακομιδής των τραυματιών και των ασθενών από την πρώτη γραμμή μέχρι στα τακτικά νοσοκομεία, ενώ λειτούργησε και πλωτό νοσοκομείο στην Πρέβεζα.

Καθώς αύξαναν οι μάχες στο μέτωπο και ο πόλεμος έδειχνε το απάνθρωπο πρόσωπό του, οι ανάγκες σε περίθαλψη τραυματιών ξεπέρασαν σύντομα τις δυνατότητες του Ε.Σ. και υπερκέρασαν κάθε υπολογισμό προπολεμικά. Το κενό καλύφθηκε από τον ενθουσιασμό των Ελλήνων ασχέτως ηλικίας και οικονομικής κατάστασης που είτε εισέφεραν οικονομικά είτε προσήλθαν και πρόσφεραν εθελοντική εργασία. Εκατοντάδες γιατροί, καθηγητές πανεπιστημίου και πολίτες που δεν στρατεύτηκαν προσήλθαν εθελοντές για να βοηθήσουν, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ έθεσε τα μέλη της στην υπηρεσία του κράτους, ομοίως και ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών. Ο Ερυθρός Σταυρός πρόσφερε νοσοκομεία εκστρατείας 1.000 κλινών συνολικά, ενώ προσήλθαν ως εθελόντριες για να προσφέρουν υπηρεσίες περίθαλψης σχεδόν τρεις χιλιάδες νοσοκόμες του.

Από τις πρώτες εβδομάδες του ελληνοϊταλικού πολέμου το σύστημα των υγειονομικών υπηρεσιών του Ελληνικού Στρατού αντιμετώπισε δυσκολίες στη διακομιδή των τραυματιών και στην περίθαλψή τους λόγω του ορεινού εδάφους και των κακών καιρικών συνθηκών. Η μεταφορά από την πρώτη γραμμή γινόταν αρχικά με φορείο και συνεχιζόταν είτε με κτήνη είτε με μεταγωγικά αυτοκίνητα. Οι Έλληνες υγειονομικοί επέδειξαν αυταπάρνηση και αυτοθυσία στο έργο τους υποβοηθούμενοι αποφασιστικά από τους κατοίκους της Ηπείρου όλων των ηλικιών, που συνέδραμαν μεταφέροντας τραυματίες στα μετόπισθεν ή φάρμακα και υγειονομικό υλικό μέχρι την πρώτη γραμμή (4).

Άλλο σημαντικό πρόβλημα ήταν η δράση της ιταλικής αεροπορίας που δεν έκανε διάκριση μεταξύ ενόπλων και αόπλων τμημάτων. Αυτό ανάγκασε τη διοίκηση του Β΄ Σώματος Στρατού να εκδώσει διαταγή ώστε όλες οι μετακινήσεις των τραυματιών να γίνονται μόνο νύχτα για λόγους ασφαλείας του προσωπικού. Αλλά και τα ορεινά χειρουργεία λειτουργούσαν στην ύπαιθρο εκτός των σκηνών τους, καθώς η ιταλική αεροπορία τις βομβάρδισε αδιαφορώντας για τον χαρακτηριστικό κόκκινο σταυρό που έφεραν (5).

Ελληνική αντεπίθεση

Βάσει του σχεδίου επιστράτευσης, μέχρι τις 13 Νοεμβρίου 1940 είχαν αναπτυχθεί κατά μήκος του μετώπου 11 μεραρχίες Πεζικού, 1 ταξιαρχία Ιππικού και 2 ταξιαρχίες Πεζικού, συνολικής δύναμης 300.000 οπλιτών. Τότε ο ΕΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων με μια συνολική νικηφόρα αντεπίθεση, που όμως αύξησε τις απώλειες σε νεκρούς αλλά και σε τραυματίες. Καθώς ο ΕΣ διείσδυε βαθύτερα στο βορειοηπειρωτικό έδαφος, μοιραία αυξάνονταν οι αποστάσεις για τη διακομιδή τραυματιών στα νοσοκομεία Ιωαννίνων, Κοζάνης, Φλώρινας και Γρεβενών. Μια τέτοια μεταφορά ενός τραυματία μπορούσε να διαρκέσει και 15 ώρες υπό αντίξοες συνθήκες και από δύσβατα μονοπάτια που τον καταπονούσαν υπέμενε αγόγγυστα το υγειονομικό προσωπικό, του οποίου ήταν άψογη η συμπεριφορά απέναντι και στους Ιταλούς τραυματίες.

Η δεύτερη φάση της ελληνικής αντεπίθεσης με κατεύθυνση προς Αυλώνα απελευθέρωσε τις πόλεις Κορυτσά, Αργυρόκαστρο, Αγιοι Σαράντα, Πρεμετή, Δέλβινο και Πόγραδετς ολοκληρώνοντας την απελευθέρωση της Β. Ηπείρου μέχρι τις 8 Μαρτίου 1941. Η μετακίνηση της γραμμής του μετώπου βορειότερα ανάγκασε τη διοίκηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας να μεταφέρει αντίστοιχα και τις δομές της. Όλα τα φορητά ορεινά χειρουργεία του ΕΣ μεταφέρθηκαν από δύσβατα ορεινά δρομολόγια υπό συνεχή χιονόπτωση σε τοποθεσίες κοντά στο μέτωπο. Επίσης εγκαταστάθηκαν σε Κορυτσά και Αργυρόκαστρο φορητά νοσοκομεία και κέντρα διακομιδής τραυματιών από όλο το μέτωπο. Στη συνέχεια οι τραυματίες διακομίζονταν στα νοσοκομεία Φλώρινας και Αμυνταίου και από εκεί σιδηροδρομικώς στη Θεσσαλονίκη.

Συντονισμένη δράση ανέπτυξε και το επιδημιολογικό τμήμα του Υγειονομικού με συστηματική αποφθειρίαση των οπλιτών μέσω απολυμαντικών κλιβάνων, αποστειρώνοντας τα πόσιμα ύδατα κάθε περιοχής που καταλαμβανόταν, αλλά και με προσπάθειες για τη βελτίωση της ατομικής υγιεινής των οπλιτών.

Οι ανάγκες σε ιατροφαρμακευτικά υλικά συνεχώς αυξάνονταν και δοκίμαζαν τα όρια των δυνατοτήτων του υγειονομικού συστήματος του ΕΣ. Τα νοσοκομεία διατάχθηκαν να παραδώσουν τα πλεονάζοντα ιατροφαρμακευτικά υλικά τους, ενώ ειδική επιτροπή αξιωματικών επισκέφτηκε κάθε δομή υγείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ψάχνοντας για διαθέσιμο υγειονομικό υλικό προς επίταξη. Το Τελωνείο Πειραιά διατάχθηκε να παραδώσει όλα τα αζήτητα ή κατασχεθέντα προϊόντα υγειονομικού ενδιαφέροντος, το υπουργείο Αγορανομίας πρόσφερε 500 χιλιόγραμμα κατάλληλου ελαστικού που χρησιμοποιήθηκαν για κατασκευή επιδέσμων. Το Πανεπιστήμιο Αθηνών διατάχθηκε να παραδώσει με υποχρέωση επιστροφής όλα τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των φοιτητών του και ομοίως το ΙΚΑ διατάχθηκε να παραδώσει όλα τα χειρουργικά του εργαλεία με υποχρέωση επιστροφής τους. Οι αυξημένες ανάγκες σε διακομιδές υποχρέωσαν την ηγεσία του Υγειονομικού να επιτάξει και να προσθέσει τρία ατμόπλοια ως πλωτά νοσοκομεία για τη μεταφορά ασθενών από το μέτωπο. Υπολογίζεται ότι πάνω από 10.000 τραυματίες μεταφέρθηκαν με πλωτά μέσα προς την ηπειρωτική χώρα.

Τα κρυοπαγήματα

Από τον Δεκέμβριο του 1940 και μετά η νέα πρόκληση που αντιμετώπισε το Υγειονομικό του ΕΣ ήταν τα κρυοπαγήματα των στρατιωτών, οι οποίοι μετά τις αρχές Δεκεμβρίου πολέμησαν σε θερμοκρασίες πολλών βαθμών υπό το μηδέν, ενώ οι ντόπιοι κάτοικοι διαβεβαίωναν ότι ο χειμώνας του 1940-41 ήταν ο βαρύτερος των τελευταίων 25 ετών. Σταδιακά οι απώλειες από κρυοπαγήματα ξεπέρασαν τον αριθμό των τραυματιών σε ημερήσια βάση, προβληματίζοντας την ηγεσία του ΕΣ. Στα ελαφρά περιστατικά κρυοπαγημάτων α’ βαθμού, οι Έλληνες υγειονομικοί έκαναν εντριβές και εφάρμοζαν αλοιφές στα άκρα των στρατιωτών ώστε να αποκατασταθεί η κυκλοφορία του αίματος. Σε βαρύτερες περιπτώσεις προτιμήθηκε θεραπευτική αγωγή με τοπική αντισηψία, ενέσεις νοβοκαΐνης 0,5%, τοποθέτηση του μέλους σε ανάρροπη θέση και ακινησία, με καλά αποτελέσματα.

Η Υγειονομική Υπηρεσία έλαβε προληπτικά μέτρα. Διέταξε την εσωτερική και εξωτερική λίπανση των αρβυλών, κατασκευάστηκαν ειδικές βαμβακερές κάλτσες, επιτάχθηκαν όλα τα κλινοσκεπάσματα από το εμπόριο και τις βιομηχανίες. Επίσης δόθηκαν πρακτικές οδηγίες στους στρατιώτες πώς να αντιμετωπίζουν το ψύχος στα άκρα τους, ενώ τους μοιράστηκαν μάλλινα είδη από την Υγειονομική Υπηρεσία και από δέματα που προέρχονταν από τα μετόπισθεν. Η ανταπόκριση των Ελληνίδων στις ραδιοφωνικές εκκλήσεις ήταν συγκινητική, καθώς στήθηκε μια βιομηχανία πλεξίματος: τα είδη που παρασκευάζονταν (3.000 κομμάτια ημερησίως!) δίνονταν στον ΕΣ μέσω οργανώσεων όπως η Φανέλα του Στρατιώτου, είτε στέλνονταν στο μέτωπο μέσω ταχυδρομείου.

Η προσφορά των υγειονομικών σε αριθμούς

Το σύνολο των απωλειών του ΕΣ στον πόλεμο ήταν 689 αξιωματικοί και 12.636 οπλίτες, ενώ υπήρχαν και 1.248 εξαφανισθέντες. Οι τραυματίες που έτυχαν περίθαλψης από τις υγειονομικές υπηρεσίες του ΕΣ ήταν 1.484 αξιωματικοί και 61.179 οπλίτες. Από αυτούς, 39.912 νοσηλεύτηκαν στο Νοσηλευτικό Κέντρο Ιωαννίνων. Από την πλευρά του, το υγειονομικό προσωπικό είχε 23 νεκρούς γιατρούς, από τους οποίους οι 16 ήταν έφεδροι (6).

Ενδεικτικό περιστατικό των απωλειών: ο βομβαρδισμός του 2ου Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων ανήμερα το Πάσχα στις 20 Απριλίου 1941 από τη γερμανική αεροπορία είχε ως αποτέλεσμα 50 νεκρούς και τραυματίες σε υγειονομικό προσωπικό και νοσηλευομένους. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν έξι νοσοκόμες, ο διευθυντής του νοσοκομείου, αρχίατρος Γεώργιος Μαρκάκης, και ο καθηγητής Χειρουργικής και έφεδρος αρχίατρος Ξενοφών Κοντιάδης.

Η επιτυχημένη δράση των υγειονομικών υπηρεσιών του Στρατού βασίστηκε ως επί το πλείστον στην αυτοθυσία του προσωπικού του. Αναμφίβολα σημειώθηκαν επιμέρους αστοχίες και ελλείψεις, αλλά η γενική εικόνα αποτελεί παράσημο ύψιστης τιμής για τον Έλληνα υγειονομικό. Η σωστή και έγκαιρη νοσηλεία των τραυματιών εξύψωνε το ηθικό των μαχητών που γνώριζαν ότι αν τραυματίζονταν δεν θα εγκαταλείπονταν. Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι καμία προσπάθεια των υγειονομικών υπηρεσιών δεν θα επαρκούσε αν δεν πλαισιωνόταν από την εθελοντική βοήθεια, υλική και μη, του ελληνικού λαού. Η παλλαϊκή ενθουσιώδης συμμετοχή των Ελλήνων, αδιακρίτως φύλου και ηλικίας, κάλυψε κενά, θεράπευσε αστοχίες, αποκατέστησε ισορροπίες και έδωσε την ευκαιρία στον Στρατό να φέρει εις πέρας την αποστολή του.

Σημειώσεις

(1) Αλέξανδρος Παπάγος, «Ο Ελληνικός Στρατός και η προς πόλεμον προπαρασκευή του (1923-1940)», εκδόσεις Πυρσός, Αθήνα 1945, σελ. 15.

(2) Πρακτικό υπ’ αριθμόν 3, 2ας Ιουνίου 1936, Κωνσταντίνος Δ. Βλάσσης, «Οι εξοπλισμοί της Ελλάδος 1936-1940», εκδόσεις Δούρειος Ιππος, Αθήνα 2013, σελ. 53.

(3) Γεώργιος Πολύχρους, «Αμυντικός σχεδιασμός και πολεμική προπαρασκευή του καθεστώτος της 4ης Αυγούστου» (μεταπτυχιακή εργασία ΑΠΘ, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας), Θεσσαλονίκη 2016, σελ. 93-94.

(4) ΓΕΣ ΔΙΣ, «Η Υγειονομική Υπηρεσία του Στρατού κατά τον πόλεμο 1940-41», εκδόσεις ΔΙΣ, Αθήνα 1983, σελ. 43.

(5) Στο ίδιο, σελ. 173.

(6) Στο ίδιο, σελ. 182-191.