ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΛΙΣΤΑΣ ΣΕΛΙΔΩΝ

Δευτέρα 30 Απριλίου 2018

Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα. Παρουσία Αρχηγού ΓΕΣ στην Εκπαίδευση Εθνοφυλάκων στην 8η Μηχανοποιημένη Ταξιαρχία (8η Μ/Π ΤΑΞ - VIII MΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ»)








Την Κυριακή 29 Απριλίου 2018, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, επισκέφθηκε την 8η Μ/Π ΤΑΞ (VIII MΠ «ΗΠΕΙΡΟΣ»), όπου παρακολούθησε εκπαίδευση των Εθνοφυλάκων του Τάγματος Εθνοφυλακής (ΤΕΘ) Καλπακίου.
Η άριστη οργάνωση και εκτέλεση των εκπαιδευτικών σεναρίων, η εξαιρετική πειθαρχία και το υψηλό ηθικό των Εθνοφυλάκων μας, αποδεικνύουν για ακόμη μία φορά, το λόγο για τον οποίο οι Δυνάμεις Εθνοφυλακής, θεωρούνται από τους σημαντικότερους Πολλαπλασιαστές Ισχύος του Στρατού Ξηράς.
Ενεργός Στρατός, Εφεδρεία και Εθνοφυλακή, διασφαλίζουν την εδαφική μας ακεραιότητα.
#ΕλληνικόςΣτρατός, #HellenicArmy, #Αποτρέπουμε, #WeDeter, #ΕίμαστεΠαντού, #WeAreEverywhere.












Περιφέρεια Αν.Μακεδονίας -Θράκης: Δεν εγκρίθηκε ψήφισμα συμπαράστασης υπέρ των δύο Στρατιωτικών καθώς και η καταδίκη της Τουρκίας, ελλείψει απαρτίας !!





Ένα απαράδεκτο γεγονός συνέβη στη διάρκεια της χθεσινοβραδινής συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Λίγο πριν την ολοκλήρωση του και ενώ είχε προαναγγελθεί ότι ως τελευταίο θέμα θα εγκρίνονταν ψήφισμα υπέρ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν εδώ και δυο μήνες να κρατούνται αιχμάλωτοι στις φυλακές της Αδριανούπολης από τους Τούρκους, οι μουσουλμάνοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι αποχώρησαν επιδεικτικά, δεν υπήρχε πλέον απαρτία και έτσι το ψήφισμα δεν εγκρίθηκε!!!
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και της συζήτησης των άλλων θεμάτων, η Πρόεδρος του Π.Σ Ελένη Δημούδη ανακοίνωσε ότι στο τέλος θα υπάρξει ψήφισμα συμπαράστασης υπέρ των δύο στρατιωτικών Άγγελου Μητρετώδη και Δημήτρη Κούκλατζη και καταδίκης της συνεχιζόμενης κράτησης τους με παράνομο τρόπο από την Τουρκία. Λίγο πριν συμβεί αυτό, αρχικά αποχώρησαν οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, επειδή διαφώνησαν με κάποια άλλα θέματα. Αυτό έγινε λίγο πριν έρθει η στιγμή να εγκριθεί το ψήφισμα για τους Έλληνες στρατιωτικούς.
Υπήρχε όμως και πάλι απαρτία, αφού απαιτούνταν 14 άτομα και ήταν 16 σύμβουλοι της παράταξης του Περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου. Από αυτούς, οι 8 ήταν μουσουλμάνοι από Ροδόπη και Ξάνθη και άρχισαν επιδεικτικά να αποχωρούν ένας-ένας, ελάχιστα πριν τη συζήτηση και ψήφιση του τελευταίου θέματος. Έτσι με τους 8 που απέμειναν στην αίθουσα δεν υπήρχε πλέον απαρτία και δεν εγκρίθηκε το ψήφισμα υπέρ των φυλακισμένων Ελλήνων στρατιωτικών, που θα καταδίκαζε παράλληλα την στάση της Τουρκίας.
Τα επισημαίνουμε όλα αυτά, για να δείξουμε τον ρόλο κάποιων στελεχών της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη, αλλά δυστυχώς και ορισμένων χριστιανών θεσμικών που δεν ανήκουν σε αυτήν, οι οποίοι προκειμένου να μην… δυσαρεστήσουν και χάσουν ψήφους, ανέχονται, σιωπούν και δεν αντιδρούν σε παρόμοιες απαράδεκτες ενέργειες. Κι αν οι μουσουλμάνοι σύμβουλοι αντέδρασαν έτσι στο συγκεκριμένο θέμα που αφορούσε Έλληνες στρατιωτικούς και παράλληλα καταδίκη της Τουρκίας με μια απλή ανακοίνωση, σκεφθείτε πως μπορούν να λειτουργήσουν ορισμένοι σε πολύ σοβαρότερες περιπτώσεις μεταξύ της χώρας μας και των γειτόνων.
Δημούδη: Ντρέπομαι που οι Καραλίδης, Μαλτέζος κάθονταν στην πόρτα και δεν μπήκαν να ψηφίσουν
Για το θέμα υπήρξε συνέχεια με κόντρα στον «αέρα» της Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Ελένης Δημούδη και του επικεφαλή της Περιφερειακής Παράταξης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης «Κοινωνική Συμμαχία» Φώτη Καραλίδη , στην πρωινή εκπομπή του ραδιοφωνικού σταθμού ΜΑXIMUM FM 93,6 και στον Δ.Κολιό. 
Η κ.Δημούδη κατήγγειλε ότι ο κ.Καραλίδης όπως και ο κ.Μαλτέζος ενώ κάθονταν στην πόρτα της αίθουσας και δεν είχαν αποχωρήσει από το κτίριο, δεν μπήκαν μέσα για ένα λεπτό να ψηφίσουν την ανακοίνωση για το θέμα των δύο στρατιωτικών, αν και η ίδια τους παρακαλούσε. «Ντρέπομαι για την στάση τους και το γεγονός ότι δεν μπήκαν να ψηφίσουν για τους δυο στρατιωτικούς μας. Αυτό είναι το ήθος τους και μας κουνάνε και το δάχτυλο»
Από την πλευρά του ο Φώτης Καραλίδης προσπάθησε να αποποιηθεί τις ευθύνες του όπως και της αντιπολίτευσης, ενώ τόνισε ότι οι ευθύνες ανήκουν στην Ελένη Δημούδη που δεν έφερε νωρίτερα για συζήτηση και ψήφιση το συγκεκριμένο θέμα και το έκανε στο τέλος, όταν είχαν οι περισσότεροι περιφερειακοί σύμβουλοι κουραστεί και αποχώρησαν. Κατήγγειλε μάλιστα ότι υποπτεύονταν πως θα αποχωρίσουν οι μουσουλμάνοι και δεν φρόντισε να γίνει νωρίτερα η έγκριση του ψηφίσματος, ενώ και πάλι η πλειοψηφία θα μπορούσε με τους συμβούλους που διαθέτει να το ψηφίσει.
Πηγή: evros-news.gr- http://www.aftodioikisi.gr/

Επιστροφή υπαλλήλων στο Δημόσιο λόγω… «πλάνης» - Απόφαση «βόμβα» ΝΣΚ (Το έγγραφο της γνωμοδότησης)





Γνωμοδότηση «βόμβα» από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους για επιστροφή δημοσίου υπαλλήλου στο Δημόσιο λόγω…  «πλάνης του», ανοίγει «παράθυρο» για να επανέλθουν στην υπηρεσία τους υπάλληλοι οι οποίοι παραιτήθηκαν για να συνταξιοδοτηθούν, ωστόσο δεν έλαβαν τη σύνταξη που υπολόγιζαν.
Και αυτό την ώρα που είναι γνωστό πως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς στελεχών του υπ. Εργασίας, σχεδόν 1 στις 3 αποφάσεις για τη χορήγηση σύνταξης είναι απορριπτική.
Η συγκεκριμένη περίπτωση που εξέτασε το ΝΣΚ αφορά πρώην σωφρονιστικό υπάλληλο με διαδοχική ασφάλιση στο Δημόσιο και στον Ιδιωτικό τομέα.
Το ΝΣΚ κατέληξε στο εξής για την περίπτωσή του:
«Είναι δυνατή η επάνοδος στην υπηρεσία του τέως υπαλλήλου, λόγω πλάνης του, ως προς το χρόνο έναρξης καταβολής του τμήματος της συντάξεώς του, που αναλογεί σε συμμετέχοντα οργανισμό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 παρ.10 του ν. 4151/2013 (ομόφ.)».
Μπορείτε να δείτε όλο το ιστορικό της γνωμοδότησης εδώ:

http://www.aftodioikisi.gr/ergasiaka-ypallilwn-ota/epistrofi-ypallilon-sto-dimosio-logo-planis-apofasi-vomva-nsk-engrafo/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=epivevaiosi_skourleti_mazi_ethnikes_kai_autodiikitikes_ekloges_13_oktovriou_2019&utm_term=

Πρωτομαγιά στο παραποτάμιο πάρκο


Την Τρίτη, ημέρα εορτασμού της πρωτομαγιάς,θα συγκεντρωθούμε,  όχι μόνο για να πιάσουμε τον Μάη, αλλά και για να πιούμε καφέ ή ποτό, στο υπέροχο παραποτάμιο πάρκο, που βρίσκεται στο Νεοχώρι Άρτας, δίπλα στον χιλιοτραγουδισμένο και ιστορικό, ποταμό Άραθχο και τα μεθυστικό άρωμα από τους ανθισμένους πορτοκαλεώνες.
  
Σκοπός της συγκέντρωσης, όχι μόνο η καλή παρέα, που ομολογουμένως κάνουμε αλλά και ενημέρωση - συζήτηση για τα θέματα που μας απασχολούν.

 Ώρα  προσέλευσης 11:00

Αν η Ελλάδα εκμεταλλευτεί τους υδρίτες μεθανίου ανατρέπει την κλιματική αλλαγή!




Στο παρελθόν είχαμε επανειλημμένα τονίσει ότι η Ελληνική ΑΟΖ περιέχει τα μεγαλύτερα αποθέματα «Υδριτών Μεθανίου» στην Ευρώπη. Οι εκτιμήσεις μας είχαν στηριχθεί στα αποτελέσματα των καταγραφών που έκαναν τα Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα: Γεωφυσικής της Τεργέστης, GEOAZUR της Γαλλίας, του Πανεπιστημίου της Βαρκελώνης & το Πανεπιστήμιο της Βρέμης.
Του ακαδημαϊκού Δρ. Ηλία Κονοφάγου



Με δεδομένο ότι το Μεθάνιο (CH4) είναι 30 φορές πιο τοξικό από το Διοξείδιο του Άνθρακα (CO2) στην Υπερθέρμανση του Πλανήτη μας, οι περισσότεροι επιστήμονες συμφωνούν σήμερα ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη μας δεν απειλείται κύρια από την ανεξέλεγκτη παραγωγή διοξειδίου του άνθρακος αλλά κυρίως από την αναμενόμενη απελευθέρωση του Μεθανίου από το βυθό των ωκεανών.
Όπως σχολίασε πρόσφατα στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο Κρις Φιλντ, διευθυντής του τμήματος Παγκόσμιας Οικολογίας στο Ινστιτούτο Κάρνεγκι της Ουάσιγκτον: «Έχουμε μπει σε φαύλο κύκλο. Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο περισσότερο αυξάνεται η θερμοκρασία των κλειστών θαλασσών, με περισσότερο μεθάνιο να απελευθερώνεται στην ατμόσφαιρα και η θερμοκρασία ανεβαίνει κι άλλο και ούτε καθεξής».




Το να εκμεταλλευτούμε ως εκ τούτου τους υποθαλάσσιους Υδρίτες Μεθανίου μετατρέποντάς του -με παραγωγή ενέργειας σε διοξείδιο του άνθρακα- μειώνουμε την ένταση του φαινομένου υπερθέρμανσης του πλανήτη δημιουργώντας συνθήκες ανατροπής της υπερθέρμανσης του πλανήτη (βλ. Εικ.2).








Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε η Ελλάδα να συμβάλλει στην ανατροπή του φαινομένου της υπερθέρμανσης προσελκύοντας -με αντίστοιχα οικονομικά κίνητρα- επενδυτές στην χώρα μας που θα μπορούσαν να τελειοποιήσουν τις υπάρχουσες τεχνικές εμπορικής ανάπτυξης και παραγωγής των Υδριτών Μεθανίου.
Οι Υδρίτες είναι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες, μια στερεά μορφή που μοιάζει με τον γνωστό μας πάγο. Έξι μόρια νερού περικλείουν ένα μόριο μεθανίου. Αυξημένη θερμοκρασία των υδάτων μπορεί να προκαλέσει διάλυση των κρυστάλλων, όταν αλλάξουν οι φυσικές συνθήκες διατήρησής τους (θερμοκρασία και πίεση).
Στην περίπτωση αυτή θα έχουμε απελευθέρωση τεράστιων ποσοτήτων μεθανίου. Δείγματα στερεών Υδριτών Μεθανίου έχουν ήδη ληφθεί στο Ιόνιο Πέλαγος και Νότια της Κρήτης τα οποία ως γνωστόν έχουν μορφή πάγου, καίγονται εξαιρετικά εύκολα, δεδομένου ότι στην επιφάνεια εξαερώνονται παράγοντας 160 φορές τον όγκο τους σε Μεθάνιο (βλ. Εικ.2).
Να σημειώσουμε ότι ειδικότερα η περιοχή που βρίσκεται στα ανοικτά της Πρέβεζας & Λευκάδας αναμένεται να περικλείει πλούσιες συγκεντρώσεις Υδριτών Μεθανίου Εικ.3, όπως αυτές που πρόσφατα εκμεταλλεύτηκε δοκιμαστικά & με επιτυχία η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Ιαπωνίας.




Νομίζουμε ότι η πλούσια αυτή παρουσία Υδριτών Μεθανίου στην παραπάνω περιοχή του Ιονίου Πελάγους αλλά και Νότια της Κρήτης θα μπορούσε να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαστήριο δημιουργίας νέων τεχνολογιών παραγωγής μη Συμβατικών Υδρογονανθράκων (Μεθάνιο από Υδρίτες









Για να πραγματοποιηθεί αυτό θα απαιτηθεί η Ελληνική Πολιτεία να δημιουργήσει επιτέλους Ενεργειακή Στρατηγική που δεν θα βασίζεται μόνο σε Εισαγωγές Υδρογονανθράκων αλλά κύρια σε ντόπια υποθαλάσσια παραγωγή μέσω κατάλληλης Νομοθεσίας Παραχώρησης Δικαιωμάτων σε υποθαλάσσια Οικόπεδα η οποία για τους μη Συμβατικούς Υδρογονάθρακες δεν υπάρχει ακόμη στη χώρα μας.
Εξ’ άλλου όπως σημείωσε πρόσφατα η Δρ. Χρυσάνθη Ιωακείμ, από το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών «Υπάρχει μια επιστημονική άποψη, η οποία υποστηρίζει με στοιχεία ότι είναι εξαιρετικά πιθανό οι ενυδατωμένοι υδρογονάνθρακες να έπαιξαν έναν αποφασιστικό ρόλο στη μετάβαση από τις παγετώδεις στις μεταπαγετώδεις περιόδους και αντίστροφα, παίζοντας ρόλο καταλύτη στις μεγάλες ανακατατάξεις του κλίματος στον πλανήτη μας»,
Θα ξαναδούμε άραγε αυτό το έργο; Η παρέμβαση των Πολιτών -όπως την προτείνουμε- θα μπορούσε σε παγκόσμιο επίπεδο να απενεργοποιήσει τη «ΒΟΜΒΑ ΜΕΘΑΝΙΟΥ» & να αποτρέψει την αποσταθεροποίηση του κλίματος του Πλανήτη μας;
http://www.defence-point.gr/news/an-i-ellada-ekmetallefti-tous-ydrites-methaniou-anatrepi-tin-klimatiki-allagi

Οι περικοπές στις συντάξεις που τρομάζουν την κυβέρνηση



















Σε αναζήτηση... νέου κοινωνικού πακέτου βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο και κυρίως το υπουργείο Εργασίας, καθώς πέραν των διατυπώσεων περί καθαρής εξόδου, η κυβέρνηση δεν φαίνεται να κερδίζει στη μεταμνημονιακή εποχή οτιδήποτε ουσιαστικό θα μπορούσε να αντισταθμίσει τη μείωση των συντάξεων το 2019 και του αφορολόγητου ορίου έστω το 2020.
Διαπραγματεύσεις
Οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαίων δανειστών φαίνεται πως «καίνε» τις ελπίδες για ελάφρυνση –όχι του χρέους– αλλά των κοινωνικών ομάδων που έχουν πληγεί περισσότερο από τα 8 χρόνια μνημονιακών περικοπών. Αν και η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχουν ζητήσει το «πάγωμα» των διατάξεων που προβλέπουν νέες μειώσεις στις συντάξεις, από τον Ιανουάριο του 2019, η απάντηση των πιστωτών, όχι μόνο του ΔΝΤ αλλά και των Ευρωπαίων, είναι μονότονα η ίδια. Αποκλείεται. Άλλωστε, εάν αφαιρεθούν από το υπερπλεόνασμα ρεκόρ του 2017, τα μέτρα «εφάπαξ απόδοσης», τότε απομένουν οι περιορισμένες δαπάνες για συντάξεις και μισθούς που θα κληθούν το 2018 να στηρίξουν τον στόχο για 3,5%.
Κι όπως φαίνεται από τα πρώτα στοιχεία της αναλογιστικής μελέτης που έχει στα χέρια της η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, μπορεί η συνταξιοδοτική δαπάνη να περιορίζεται στο 12,9% του ΑΕΠ το 2040, όταν ο μέσος όρος της Ε.Ε. το 2040 έχει προβλεφθεί να είναι στο 13% του ΑΕΠ (Ageing Report 2015), όμως στα αμέσως επόμενα χρόνια, λόγω της μαζικής συνταξιοδότησης αλλά και της γήρανσης του πληθυσμού, θα υπάρχει δραματική αύξηση των συνταξιούχων.
Τα στοιχεία αυτά τα γνωρίζουν οι πιστωτές, οι οποίοι αρνούνται οποιαδήποτε συζήτηση για «πάγωμα» των διατάξεων που προβλέπουν την περικοπή της προσωπικής διαφοράς σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, έως 18%, από το 2019 και για την ακρίβεια, από τον Δεκέμβριο του 2018 όταν και καταβάλλονται από τον ΕΦΚΑ και το ΕΤΕΑΕΠ, οι συντάξεις Ιανουαρίου.







Οι περικοπές τρομάζουν, γι’ αυτό και τα συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη αρνούνται να αναφερθούν σε αυτές, παρότι ο επανυπολογισμός των συντάξεων έχει ολοκληρωθεί σχεδόν στο 100%. Αφορά δε, τους συνταξιούχους που είχαν ήδη λάβει σύνταξη ή υπέβαλαν αίτηση για συνταξιοδότηση μέχρι 12/5/2016 με τον παλαιό τρόπο υπολογισμού των ταμείων του ιδιωτικού τομέα και του Δημοσίου. Κι όπως επισημαίνει στην «Κ» ο δικηγόρος με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά, Διονύσης Ρίζος, οι συνταξιούχοι που θα επηρεαστούν περισσότερο είναι:
1. Συνταξιούχοι πρώην ΤΕΒΕ – ΟΑΕΕ καθώς σήμερα λαμβάνουν μαζί με τη σύνταξή τους επιπρόσθετο ποσό (βασική σύνταξη) της τάξεως των 220 ευρώ.
2. Συνταξιούχοι δημόσιοι υπάλληλοι, ιδίως όσοι έχουν συνταξιοδοτηθεί με περισσότερα από 30 χρόνια υπηρεσίας, καθώς το ποσοστό αναπλήρωσης στην κύρια σύνταξη είναι σήμερα περίπου 70%.
3. Συνταξιούχοι Ταμείου Νομικών, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ που έλαβαν σύνταξη με κλίμακες εισφορών και προσαύξησης από κοινωνικό πόρο από τα ταμεία τους.
4. Συνταξιούχοι ΙΚΑ σε υψηλές ασφαλιστικές κλάσεις (20η και άνω).
5. Συνταξιούχοι ΙΚΑ που η σύνταξή τους έχει υπολογιστεί με τα κατώτατα όρια.
Αυτές είναι και οι ομάδες που θα επιδιώξει η κυβέρνηση να... στηρίξει, διεκδικώντας κατά τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, είτε αντισταθμιστικά μέτρα είτε ακόμη και περιορισμό των μειώσεων.
Στον αντίποδα, φαίνεται πως διασώζονται:
1. Συνταξιούχοι ΙΚΑ με 20-25 έτη ασφάλισης και μέσες ή χαμηλές ασφαλιστικές κατηγορίες.
2. Συνταξιούχοι πρώην ΤΣΑ-ΟΑΕΕ.
3. Συνταξιούχοι Δημοσίου με λίγα έτη ασφάλισης και κατηγορίες ΔΕ και ΥΕ.
Οπως επισημαίνει ο κ. Ρίζος, μετά τον επανυπολογισμό των συντάξεων βάσει των διατάξεων του νόμου Κατρούγκαλου, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΦΚΑ προχωρούν στην αντιπαραβολή των δύο ποσών. Ως ποσό σύνταξης του αρχικού τρόπου υπολογισμού λαμβάνεται υπ’ όψιν το καθαρό ποσό που λαμβάνει ο συνταξιούχος στο οποίο προστίθενται η εισφορά αλληλεγγύης και η εισφορά για την υγειονομική περίθαλψη. Το νέο ποσό σύνταξης που εξάγεται με τον τρόπο υπολογισμού του ν. 4387/2016 αποτελείται από την εθνική σύνταξη και την ανταποδοτική σύνταξη.
Στις περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μεγαλύτερο από το νέο (νέος τρόπος), το υπερβάλλον περικόπτεται ως προσωπική διαφορά. Η εν λόγω περικοπή μπορεί να είναι μέχρι 18% του συνολικού ποσού της αρχικής σύνταξης.
Σε περιπτώσεις που το πρώτο ποσό (παλιός τρόπος) είναι μικρότερο από το νέο (νέος τρόπος), η διαφορά θα καταβληθεί στον συνταξιούχο σε ετήσιες δόσεις.
Για παράδειγμα, δημόσιος υπάλληλος πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, που έχει συνταξιοδοτηθεί με συνολικά 35 έτη ασφάλισης, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.212 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό, το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 976 ευρώ. Ετσι η περικοπή για την προσωπική διαφορά θα είναι το ανώτατο πλαφόν του 18%, καθώς θα χάσει 218 ευρώ από 236 που είναι το σύνολό της. Η νέα του σύνταξη θα είναι 994 ευρώ.
Τέλος, ελεύθερος επαγγελματίας ασφαλισμένος του πρώην ΤΕΒΕ που συνταξιοδοτήθηκε το 2012 με 37 χρόνια ασφάλισης και υψηλές κατηγορίες, λαμβάνει σήμερα κύρια σύνταξη που ανέρχεται μαζί με την εισφορά αλληλεγγύης και την εισφορά υγειονομικής περίθαλψης σε 1.612 ευρώ. Μετά τον επανυπολογισμό το ποσό της σύνταξής που θα προκύψει θα είναι 1.119 ευρώ.
Ετσι θα ενεργοποιηθεί το πλαφόν του 18%, κόβοντας τα 291 από τα συνολικά 493 ευρώ που αντιστοιχούν στην προσωπική διαφορά. Η σύνταξη που θα λάβει για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 2018 θα είναι 1.321 ευρώ.
Έντυπ
http://www.kathimerini.gr/961577/gallery/oikonomia/ellhnikh-oikonomia/oi-perikopes-stis-synta3eis-poy-tromazoyn--thn-kyvernhsh

«Κούρεμα» χρεών έως και 90% σε δανειολήπτες του νόμου Κατσέλη από τις τράπεζες



Κοινή πρόταση σε περίπου 157.000 δανειολήπτες να ρυθμίσουν το στεγαστικό τους δάνειο με «κούρεμα» έως και 50% και τις οφειλές τους από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες με «κούρεμα» έως και 90%, θα απευθύνουν οι τράπεζες σε όσους δανειολήπτες έχουν υποβάλει αίτηση για να υπαχθούν στον νόμο Κατσέλη.
Η πρόταση για ρύθμιση θα είναι ευνοϊκότερη από αυτήν στην οποία καταλήγουν τα δικαστήρια, καθώς στόχος των τραπεζών είναι να επαναφέρουν στα καταστήματα σημαντικό αριθμό υποθέσεων που εκκρεμεί στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας. Αφού μελέτησαν τις αποφάσεις που έχουν εκδικαστεί μέχρι σήμερα, οι τράπεζες θα καλέσουν τους δανειολήπτες σε εξωδικαστική διαπραγμάτευση, προτείνοντάς τους λύση με αυξημένα προνόμια.
Το μαζικό κάλεσμα γίνεται για πρώτη φορά συντονισμένα και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες έχουν συμφωνήσει να αναθέσουν την πρωτοβουλία στην τράπεζα όπου ο δανειολήπτης έχει το μεγαλύτερο χρέος. Ετσι, εάν κάποιος έχει οφειλή από πιστωτική κάρτα ή καταναλωτικό δάνειο, π.χ., στη Eurobank και συγχρόνως στεγαστικό δάνειο στην Εθνική Τράπεζα, την πρωτοβουλία για την πρόσκληση θα αναλάβει η τελευταία, στην οποία μάλιστα έχει δοθεί η ευχέρεια να διαπραγματευτεί για λογαριασμό και των δύο πιστωτών. Στην κοινή στάση των τραπεζών οδήγησε η διαπίστωση ότι η πλειονότητα των δανειοληπτών που έχουν υποβάλει αίτηση για ένταξη στον νόμο Κατσέλη έχει κατά μέσον όρο οφειλές σε 2,5 τράπεζες.
Από τη μαζική εκστρατεία που θα ξεκινήσει τον Μάιο μέσω τηλεφωνικών κλήσεων στους οφειλέτες και από τον βαθμό ανταπόκρισης που θα υπάρξει, θα διαφανούν και οι πραγματικές προθέσεις όσων έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης στον νόμο Κατσέλη να συνεργαστούν με τις τράπεζες για την οριστική ρύθμιση της οφειλής τους. Με αυτόν τον τρόπο θα αποκαλυφθούν και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, αυτοί δηλαδή που αποφεύγουν τη συνεννόηση με την τράπεζα, προσδοκώντας κυρίως να κερδίσουν χρόνο.
Οι τράπεζες κρατούν μικρό καλάθι για την επιτυχία αυτής της οργανωμένης εκστρατείας, αναγνωρίζοντας ότι η λύση «εδώ και τώρα» που θα προτείνουν, στερεί από τη συγκεκριμένη κατηγορία δανειοληπτών την πίστωση χρόνου που της εξασφαλίζει η επί μακρόν υπαγωγή τους στην ομπρέλα της προστασίας του νόμου Κατσέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος όρος εκδίκασης μιας υπόθεσης στα Ειρηνοδικεία της Αττικής (Χαλάνδρι, Περιστέρι, Νέα Ιωνία, Νίκαια, Καλλιθέα) κυμαίνεται από 2,5 έως 3,5 χρόνια, στο Ειρηνοδικείο των Αχαρνών φθάνει τα 5,5 χρόνια και στον Πειραιά τα 11 χρόνια. 
Από τα στοιχεία, άλλωστε, που έχουν συλλέξει οι τράπεζες διαπιστώνεται ότι ένας στους δύο δεν τηρεί τη ρύθμιση που του έχει επιδικάσει το δικαστήριο, ενώ αγνοεί ακόμη και την υποχρέωση καταβολής της μικρής δόσης που έχει υπολογιστεί για τη διάσωση της κύριας κατοικίας του.
Κρίσιμος για την επιτυχία του όλου εγχειρήματος είναι ο ρόλος των δικηγόρων. Η υποστήριξη της προσπάθειας και από την πλευρά του δικηγορικού κόσμου, με προϋπόθεση φυσικά ότι η πρόταση εξυπηρετεί τα συμφέροντα του δανειολήπτη, θα απομονώσει και φαινόμενα εξώθησης των οφειλετών σε καταχρηστικές συμπεριφορές με αποκλειστικό στόχο την παράταση της εκκρεμότητας.
Η συνεργασία των τραπεζών, με οργανωμένο μάλιστα τρόπο, συμφωνήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την εξωδικαστική επίλυση των υποθέσεων του νόμου Κατσέλη, στον οποίο εκκρεμούν πάνω από 157.000 υποθέσεις. Η οριζόντια ρύθμιση των οφειλών ανά κατηγορία δανείου στηρίχθηκε στην εμπειρία που έχει αποκτηθεί μέχρι σήμερα από τις υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί. Πρόκειται για περίπου 50.000 υποθέσεις που έχουν ψηφιοποιηθεί από τις τράπεζες με βάση κοινά χαρακτηριστικά και κριτήρια, έτσι ώστε να αξιολογηθούν ως προς τον μέσο όρο «κουρέματος» σε σχέση με το είδος της οφειλής, δηλαδή από στεγαστικό δάνειο, καταναλωτικό ή πιστωτική κάρτα.
Μόλις το 0,5% απαλλάσσεται των οφειλών του από τα δικαστήρια
Η εικόνα που προκύπτει από τις αποφάσεις που εκδίδουν τα δικαστήρια της χώρας απέχει από τη γενικευμένη εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι ο νόμος Κατσέλη αποτελεί πλυντήριο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που καταχρηστικά ζητούν τη διευθέτηση των οφειλών τους. Αν και πολλοί είναι εκείνοι που επιχείρησαν να ενταχθούν στον νόμο με στόχο να κερδίσουν ασυλία, η συσσωρευμένη εμπειρία που έχει αποκτηθεί, πλέον, στα μεγάλα δικαστήρια της χώρας, περιορίζει τις πιθανότητες καταχρηστικής συμπεριφοράς. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, το ποσοστό εκείνων που επιτυγχάνουν πλήρη άφεση αμαρτιών, δηλαδή πλήρη απαλλαγή από το χρέος τους, είναι μηδαμινό και δεν ξεπερνά το 0,5%. Επίσης σημαντικό ποσοστό αιτήσεων που φθάνει το 30% - 35%, δηλαδή μία στις τρεις, απορρίπτεται είτε για λόγους τυπικούς είτε για λόγους ουσίας, δικαιώνοντας δηλαδή την τράπεζα ως προς τις διεκδικήσεις της απέναντι σε δανειολήπτες. Πρόκειται για περιπτώσεις που απορρίπτονται ως αβάσιμες, ανειλικρινείς ή απαράδεκτες. Μία αίτηση μπορεί να απορριφθεί ως αβάσιμη γιατί κάποιος διαπιστώθηκε ότι ενήργησε δόλια. Αντίστοιχα, μπορεί κάποιος να κριθεί ως ανειλικρινής γιατί απέκρυψε περιουσία ή γιατί ενώ έχει την εμπορική ιδιότητα έκανε αίτηση ένταξης στον νόμο. Η έννοια της απαράδεκτης αίτησης αποτελεί μια πιο απλή περίπτωση απόρριψης της αίτησης, που δίνει στον δανειολήπτη το δικαίωμα να επανέλθει στη διαδικασία, αφού προηγουμένως συμπληρώσει τα απαραίτητα στοιχεία.
Αλλαγές στον νόμο για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
 Αναδρομικό επανυπολογισμό των τόκων που «παγώνουν» με την υποβολή της αίτησης στον νόμο Κατσέλη από τον οφειλέτη, σε περίπτωση που η προσφυγή του απορριφθεί από το δικαστήριο, προβλέπει μεταξύ άλλων το πλαίσιο των αλλαγών που θα θεσμοθετηθούν από την κυβέρνηση έπειτα από συμφωνία με τους θεσμούς στην επόμενη αξιολόγηση.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικές αλλαγές στον νόμο, που αποσκοπεί στο να αποθαρρύνει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και κυρίως αυτούς που σκοπίμως κάνουν αίτηση υπαγωγής στην προστασία του νόμου Κατσέλη, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν ότι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, πρόκειται για το 30%-40% αυτών που υποβάλλουν αίτηση για προστασία. Ο νόμος σήμερα προβλέπει το «πάγωμα» του εκτοκισμού όλων των οφειλών από καταναλωτικά δάνεια και κάρτες, κατά τη στιγμή που ο δανειολήπτης θα κάνει την αίτηση της υπαγωγής στον νόμο και τον εκτοκισμό με το συμβατικό επιτόκιο των οφειλών από στεγαστικό δάνειο – χωρίς δηλαδή επιβάρυνση τόκων υπερημερίας. Ετσι, αρκετοί είναι εκείνοι που υποβάλλουν αίτηση υπαγωγής για να κερδίσουν χρόνο, απολαμβάνοντας άτοκη περίοδο χάριτος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης, η οποία μπορεί να απαιτήσει από 1 έως και 11 χρόνια. Σε περίπτωση που η αίτηση απορριφθεί από το δικαστήριο, ο οφειλέτης θα υποχρεωθεί στην καταβολή των τόκων που αναλογούν στην οφειλή αναδρομικά, οι οποίοι θα επανυπολογιστούν με στόχο να αποτραπεί η κατάχρηση της προστασίας του νόμου, στην οποία ο οφειλέτης παροτρύνεται με τη συνδρομή δικηγόρων ή άλλων επιτήδειων. Μεταξύ των αλλαγών που θα θεσμοθετηθούν είναι:
• Το φιλτράρισμα των αιτήσεων που υποβάλλονται, οι οποίες θα αξιολογούνται κατά τη στιγμή της κατάθεσης του φακέλου από τον αρμόδιο υπάλληλο. Ο έλεγχος θα είναι ουσιαστικός και δεν θα περιορίζεται μόνο στην πληρότητα των εγγράφων, αλλά θα αφορά και το κατά πόσον πληρούνται τα κριτήρια του νόμου, όπως ακριβώς συμβαίνει με τον εξωδικαστικό μηχανισμό.
• Η άρση του τραπεζικού απορρήτου, η οποία εξετάζεται να ισχύσει όχι μόνο για τις νέες αιτήσεις αλλά και για όσες έχουν υποβληθεί στο παρελθόν. Για το θέμα, το οποίο εγείρει νομικές αμφισβητήσεις, έχει ζητηθεί ειδική γνωμοδότηση. Να σημειωθεί ότι η άρση του τραπεζικού απορρήτου έχει θεσμοθετηθεί στο πλαίσιο της εξωδικαστικής ρύθμισης χρεών για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις.
• Η άμεση απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που κάποιος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση που θα ορίσει το δικαστήριο. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελεί η συνδρομή λόγων που δικαιολογούν ανωτέρα βία.
• Η απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που κάποιος οφειλέτης ζητήσει δύο αναβολές, μια πρακτική που υιοθετείται συχνά από τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, ανανεώνοντας επί μακρόν την ασυλία του νόμου.
• Η απώλεια της προστασίας σε περίπτωση που ο οφειλέτης δεν προσέλθει στο δικαστήριο κατά την ημέρα εκδίκασης της υπόθεσής του. Ο νόμος θα δίνει περιθώριο 30 ημερών στον οφειλέτη να πάρει νέα δικάσιμο. Αν δεν το κάνει, θα θεωρείται ότι παραιτείται της προστασίας.
Έντυπη
http://www.kathimerini.gr/961557/gallery/epikairothta/politikh/koyrema-xrewn-se-daneiolhptes--toy-nomoy-katselh-apo-tis-trapezes

Κυριακή 29 Απριλίου 2018

Ένα αστέρι γεννιέται και λέγεται Στέφανος Τσιτσιπάς – Έχασε τον τίτλο, κέρδισε αναγνώριση



 Έχασε τον τίτλο αλλά κέρδισε χειροκρότημα και αναγνώριση ο Στέφανος Τσιτσιπάς - Άρχοντας στο χώμα ξανά ο Ραφέλ Ναδάλ νίκησε τον Έλληνα 2-0 σετ στον τελικό του Open της Βαρκελώνης - Από τη Δευτέρα, ο Έλληνας τενίστας θα φιγουράρει στη θέση Νο 44 της παγκόσμιας κατάταξης - Έγινε ο πρώτος Έλληνας που φτάνει σε τελικό μετά τον Νικόλα Καλογερόπουλο



Ο Στέφανος Τσιτσιπάς, μόλις στα 19 του χρόνια, έγραψε τη δική του ιστορία. Έγινε ο πρώτος Έλληνας που συμμετείχε στον τελικό ενός Open, μετά τον Νικόλα Καλογερόπουλο το 1973. Μπορεί να έχασε με 2-0 σετ από τον Ραφαέλ Ναδάλ αλλά η ήττα δεν μειώνει ούτε κατ’ ελάχιστο την τεράστια επιτυχία του.
Από τη Δευτέρα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς θα βρίσκεται στο Νο 44 της παγκόσμιας κατάταξης. Στον τελικό της Κυριακής (29.04.2018) στο Open της Βαρκελώνης έχασε από τον «οικοδεσπότη» Ραφαέλ Ναδάλ. Αλλά πάλεψε μέχρι τέλους και μάλιστα ήταν εκείνος που πήρε το πρώτο game του αγώνα



Η αποστολή του ήταν εξαρχής πολύ δύσκολη. Όχι μόνο γιατί ο Ναδάλ είναι ένας από τους κορυφαίους τενίστες στον κόσμο. Αλλά κυρίως γιατί είναι ο «άρχοντας» στο χώμα. Ο Ισπανός, όμως, δυσκολεύτηκε να κάμψει την αντίσταση του 19χρονου Τσιτσιπά. Φάνηκε άλλωστε και από τον τρόπο που πανηγύρισε μετά το τέλος του αγώνα την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου στην πλούσια και γεμάτη τρόπαια καριέρα του.






Με την κατάκτηση του τίτλου, ο Ράφα Ναδάλ κατέκτησε για 11η φορά το Open της Βαρκελώνης (σ.σ. η τρίτη συνεχόμενη). Ο Τσιτσιπάς ήταν ο νεαρότερος που αγωνίστηκε
στον τελικό. Ο προηγούμενος ήταν ο σημερινός αντίπαλός του, το 2005. 









Ο αγώνας

Ο Τσιτσιπάς έχασε το πρώτο σετ από τον Ναδάλ (σ.σ. ήταν το πρώτο σετ που έχασε στο τουρνουά!) με 6-2 σε 41 λεπτά. Κατάφερε όμως να πάρει δυο game από τον Ισπανό και ξεκίνησε εντυπωσιακά κερδίζοντας μάλιστα το πρώτο.
Η συνέχεια, όμως, ανήκε στον Ναδάλ που απέδειξε για άλλη μια φορά γιατί θεωρείται κορυφαίος τενίστας στο χώμα. Στο 2ο σετ, ο Ισπανός πήρε προβάδισμα 4-0, ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 4-1, για να ολοκληρωθεί το σετ σε 6-1 μέσα σε 37 λεπτά. 









Στέφανος Τσιτσιπάς: «Έσπασε»… κατάρα 45 ετών

Ο 63ος στον κόσμο Τσιτσιπάς έγινε ο πρώτος Έλληνας που έφτασε σε τελικό ΑΤΡ από το 1973, όταν ο Νικόλας Καλογερόπουλος είχε προκριθεί στον τελικό του Open του Ντε Μόιν. Στο τουρνουά της Βαρκελώνης κατάφερε να αποκλείσει τρεις αντιπάλους, που βρίσκονται στο «top-20» της παγκόσμιας κατάταξης, με τελευταίο τον Ισπανό Πάμπλο Καρένιο Μπούστα, τον οποίο νίκησε στον ημιτελικό με 7-5, 6-3.
Φωτογραφίες: Reuters - πηγή:https://www.newsit.gr/athlitika/ena-asteri-gennietai-kai-legetai-stefanos-tsitsipas-exase-ton-titlo-kerdise-anagnorisi/2500930/?utm_medium=Referral&utm_source=Notification

"Να κόψουμε συντάξεις και να δώσουν και οι βουλευτές τρεις μισθούς, για τους εξοπλισμούς.Οι δανειστές να πάνε να πνιγούν – Θα τα τίναζα όλα στον αέρα για την Ελλάδα"!



«Να κόψουμε συντάξεις για να κάνουμε εξοπλισμούς. Να κοπούν δύο κατοστάρικα όλες οι συντάξεις που είναι πάνω από τα 1.000 ευρώ. Και να δώσουν και οι βουλευτές τρεις μισθούς»: αυτή την πρόταση έκανε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
«Οι δανειστές να πάνε να πνιγούν» ήταν μάλιστα η χαρακτηριστική τοποθέτηση του κ. Λεβέντη, όταν ρωτήθηκε για τις ενστάσεις που διατυπώνουν οι εταίροι της Ελλάδας για τις δαπάνες στα εξοπλιστικά. Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων τόνισε ότι δεν μπορούν οι δανειστές να ζητάνε από την Ελλάδα να μην κάνει τίποτα, όταν ένας γείτονας, όπως η Τουρκία, την απειλεί.
«Θα τα τίναζα όλα στον αέρα για την Ελλάδα. Αυτός είναι ο Λεβέντης» είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για το Σκοπιανό, ο κ. Λεβέντης υποστήριξε ότι οι δύο πλευρές θα προχωρήσουν σε υποχωρήσεις: από τη μία, η ΠΓΔΜ θα υποχωρήσει στο αίτημα της Αθήνας για ένα όνομα «erga omnes» («για όλες τις χρήσεις»), ενώ, στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση θα αποδεχτεί το γεγονός ότι δεν θα υπάρξουν αλλαγές στο Σύνταγμα των Σκοπίων, που να απαλείφουν τις αλυτρωτικές διεκδικήσεις
Εκτίμησε μάλιστα ότι η συμφωνία Ελλάδας και ΠΓΔΜ θα περάσει από την ελληνική Βουλή, καθώς, αν και δεν θα την ψηφίσουν οι ΑΝΕΛ του Πάνου Καμμένου, θα λάβει ψήφους από το Κίνημα Αλλαγής της Φώφης Γεννηματά, αλλά από τη μισή Νέα Δημοκρατία, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Άφησε μάλιστα αιχμές ότι υπάρχει ήδη συμφωνία, για την οποία έχει «φροντίσει» η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα.
Σχολιάζοντας, δε, την ανεξαρτητοποίηση του μέχρι πρότινος βουλευτή Λάρισας της Ένωσης Κεντρώων, Γιώργου Κατσιαντώνη, ο Βασίλης Λεβέντης είπε ότι έκανε λάθος που δεν είχε διαγράψει τον βουλευτή, όταν εκείνος είχε διαφοροποιηθεί από την γραμμή του κόμματος κατά της παραχώρησης του όρου «Μακεδονία» στην ΠΓΔΜ.
Προχώρησε σε δραπέτευση, είπε χαρακτηριστικά για τον μέχρι πρότινος βουλευτή του, συνδέοντας την εξέλιξη αυτή με την εκδήλωση για το Σκοπιανό που προγραμματίζει η Ένωση Κεντρώων στις 7 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».
Εκτίμησε μάλιστα ότι, παρά τις αποχωρήσεις από το κόμμα του, εκείνο τελικά θα μπει στη Βουλή στις επόμενες εκλογές, ξεπερνώντας ακόμα και το Κίνημα Αλλαγής, το οποίο εμφανίζεται να λαμβάνει την τρίτη θέση σε πολλές δημοσκοπήσεις

πηγή:https://www.crashonline.gr/politiki/1132070/leventis-na-kopsoume-syntakseis-gia-tous-eksoplismous-tha-ta-tinaza-ola-ston-aera-gia-tin-ellada/

Εβρος: Ξημέρωμα στην πόρτα της Ευρώπης





Το καραβάνι των 24 ατόμων έχει σπάσει σε τέσσερα κομμάτια. Μπροστά βαδίζει ένας πατέρας με την κόρη του σκαρφαλωμένη στην πλάτη και στην ουρά ακολουθούν τέσσερις άνδρες με ένα αυτοσχέδιο φορείο στους ώμους. Το έφτιαξαν τυλίγοντας μια κουβέρτα σε δύο σωλήνες για να μεταφέρουν μια ημιλιπόθυμη, διαβητική γυναίκα. Το ταξίδι τους ξεκίνησε μόλις πριν από πέντε ημέρες στο Αφρίν της Συρίας και συνεχίζεται στον Έβρο, στην επαρχιακή οδό που συνδέει τα χωριά Πύθιο και Ρήγιο. Θα περπατούν, μέχρι κάποιος να τους μαζέψει.




Κουρασμένοι από την πολύωρη πορεία τους οι νεοαφιχθέντες Κούρδοι σταματούν στην άκρη του δρόμου.


«Δεν είχαμε άλλη επιλογή. Έπρεπε να φύγουμε μετά τις συγκρούσεις», λέει ο Κούρδος Καμάλ Ιμπραχίμ, αναφερόμενος στην εισβολή των τουρκικών δυνάμεων στο Αφρίν τον περασμένο μήνα. «Δεν ήταν δύσκολο να φτάσουμε στην Ελλάδα», προσθέτει και με μια κίνηση του χεριού διώχνει τα κουνούπια που στριφογυρίζουν στο πρόσωπό του.

Η ομάδα των προσφύγων μαζεύει ανάσες στην άκρη του δρόμου, ώσπου εμφανίζεται ένα λευκό βαν της ελληνικής αστυνομίας, χωρίς διακριτικά. Δεν μπορεί να τους χωρέσει όλους για να τους οδηγήσει στο κέντρο ταυτοποίησης. Όσο περιμένει όμως την άφιξη δεύτερου οχήματος, άλλη μία ομάδα 13 ατόμων ξεπροβάλλει στις παρυφές του Πυθίου, ανάμεσά τους και ένας γονιός με το μωρό του σε μάρσιπο. Ακόμη ένα ξημέρωμα, στην πόρτα της Ευρώπης










Οι πρόσφυγες τοποθετούν την ημιλιπόθυμη γυναίκα μέσα στο βαν της αστυνομίας όσο περιμένουν να έρθει και δεύτερο όχημα.

Από τη βόρεια Συρία


Εδώ και τέσσερις εβδομάδες, τα περάσματα του Έβρου εμφανίζουν μια ασυνήθιστη κινητικότητα. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ελληνικού τμήματος της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, μέσα στον Απρίλιο οι χερσαίες αφίξεις ξεπέρασαν οριακά τις θαλάσσιες. Μια πρωτοφανής εξέλιξη για τα δεδομένα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Περισσότερα από 2.700 άτομα εντοπίστηκαν τον Απρίλιο στον Εβρο, ενώ στην ίδια περιοχή σε όλο το 2017 δεν είχαν ξεπεράσει τις 5.700.
Μέσα σε δύο ημέρες, στο νοητό τόξο που συνδέει τα χωριά Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Πραγγί και Ισαάκιο, η «Κ» συνάντησε περισσότερους από 100 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πλειονότητά τους δήλωναν Κούρδοι από τη βόρεια Συρία, έλεγαν ότι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους το τελευταίο δεκαήμερο και ότι πλήρωσαν τουλάχιστον 1.500 ευρώ έκαστος σε διακινητές για να τους οδηγήσουν από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος.
Ούτε η τουρκική στρατοχωροφυλακή ούτε οι καιρικές συνθήκες ανέκοψαν την πορεία τους. Ακόμη κι όταν στα τέλη Μαρτίου άνοιξαν τα θυροφράγματα και πλημμύρισαν ελεγχόμενα 5.000 στρέμματα στην περιοχή του Πυθίου για να εκτονωθούν τα φουσκωμένα νερά του ποταμού, άνθρωποι συνέχισαν να έρχοντα
Μέσα σε δύο ημέρες, στο νοητό τόξο που συνδέει τα χωριά Ρήγιο, Πύθιο, Πετράδες, Πραγγί και Ισαάκιο, η «Κ» συνάντησε περισσότερους από 100 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες. Στην πλειονότητά τους δήλωναν Κούρδοι από τη βόρεια Συρία, έλεγαν ότι είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους το τελευταίο δεκαήμερο και ότι πλήρωσαν τουλάχιστον 1.500 ευρώ έκαστος σε διακινητές για να τους οδηγήσουν από την Τουρκία σε ελληνικό έδαφος.

Ούτε η τουρκική στρατοχωροφυλακή ούτε οι καιρικές συνθήκες ανέκοψαν την πορεία τους. Ακόμη κι όταν στα τέλη Μαρτίου άνοιξαν τα θυροφράγματα και πλημμύρισαν ελεγχόμενα 5.000 στρέμματα στην περιοχή του Πυθίου για να εκτονωθούν τα φουσκωμένα νερά του ποταμού, άνθρωποι συνέχισαν να έρχοντα
Οι δύο όχθες του Έβρου. Αριστερά βρίσκεται η Ελλάδα, δεξιά η Τουρκία.

«Πώς τα καταφέρνουν; Δεν τους βλέπουν οι Τούρκοι;», αναρωτιέται ο Ευάγγελος Σακαλής, καθώς προσπαθεί να συνεννοηθεί με κάποιους από τους νεοαφιχθέντες που σταμάτησαν στο χωριό του. «Λένε ότι δεν βλέπουν κανέναν στα σύνορα. Πριν από δύο ημέρες πέρασε και ένα ζευγάρι Τούρκων δασκάλων. Είπαν ότι είναι γκιουλενιστές και ότι έφυγαν για να γλιτώσουν από την αφόρητη κατάσταση στην πατρίδα τους», προσθέτει.
Ο 38χρονος Λοκμάν Κουράμπντο υποστηρίζει ότι επέλεξε το πέρασμα του Έβρου λόγω της πιο χαλαρής αστυνόμευσης. Εργαζόταν σε βιοτεχνία υφασμάτων στο Αφρίν, το οποίο εγκατέλειψε μετά την τουρκική εισβολή. «Οταν φύγαμε από το σπίτι μας έβαλαν άλλους να μείνουν στη θέση μας», λέει.
Εξηγεί ότι σκοπεύει να συναντήσει τη μεγάλη του αδερφή η οποία βρίσκεται εδώ και δύο χρόνια σε δομή της Θεσσαλονίκης μαζί με τις τέσσερις κόρες της. «Είχε ταξιδέψει από τη θάλασσα. Εφτασε πρώτα στη Μυτιλήνη», λέει. «Πλήρωσε τα μισά χρήματα από εμάς, αλλά στη Σμύρνη τώρα είχε πολλούς αστυνομικούς και δεν μπορούσαμε να περάσουμε. Γι’ αυτό ήρθαμε από το ποτάμι».

Με οδηγό τις ράγες


Ο Κουράμπντο, όπως και δεκάδες άλλοι συμπατριώτες του που συναντάμε στην επαρχιακή οδό, κινούνται στα τυφλά. Σε ημέρες μαζικών αφίξεων μπορεί να μεσολαβήσουν μέχρι και πέντε ώρες μέχρι να τους παραλάβει κάποιο βανάκι της αστυνομίας. Αυτό συνέβη την περασμένη Τρίτη όταν περισσότερα από 200 άτομα πέρασαν τα σύνορα στον Εβρο. Κάποιοι βρήκαν τον προσανατολισμό τους έχοντας ως σημάδι τις σιδηροδρομικές γραμμές. Περπάτησαν σε αυτές μέχρι να φτάσουν στο Διδυμότειχο. Άλλοι, όμως, απελπισμένοι από την αναμονή και αναποφάσιστοι μετακινούνταν μπρος-πίσω μεταξύ γειτονικών χωριών.


Στον στενό δρόμο, παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, που οδηγεί από το Πύθιο στους Πετράδες, ο Μιχάλης Νικολαράκης φροντίζει τα μελίσσια του. «Από εδώ περνούν, από τις ράγες», λέει. «Ζητούν λίγο νερό, λίγο φαγητό. Ακόμα και στους κάμπους σταματούν τους αγρότες με τα τρακτέρ για φαγητό». Ο παππούς του ήταν αγροφύλακας και γνωρίζει καλά τα μονοπάτια στην περιοχή. Ο ίδιος ζει εδώ την τελευταία πενταετία.
«Παλιά ειδοποιούσα τους συνοριοφύλακες όποτε εμφανιζόταν κάποιος άνθρωπος και σε λίγα λεπτά είχαν φτάσει και τους είχαν πάρει για ταυτοποίηση. Τώρα, έρχονται πιο αργά. Οποτε τους καλώ λένε ότι τα οχήματα είναι χαλασμένα και τα κτίρια γεμάτα. Κάνουν ό,τι μπορούν», λέει.

Είναι νωρίς το πρωί όταν ο Σταύρος Σίμογλου ανοίγει το παράθυρό του στην είσοδο του Πυθίου. Κοιτάζει τις ράγες, τον λασπωμένο κάμπο και το βλέμμα του σταματά στο ύψωμα απέναντι. Τόσο κοντά είναι η Τουρκία. Στην αυλή του ξεκουράζονται εδώ και ώρα τρεις άνθρωποι. Δύο Ιρακινοί κάθονται στη σκιά ενός δένδρου και ένας ακόμη ξεπλένει τα λασπωμένα του παπούτσια με το λάστιχο.«Πριν από πολλά χρόνια συνέβαινε το ίδιο. Εδώ είναι το πρώτο μέρος που μπαίνουν στην Ελλάδα και δεν δημιουργούν πρόβλημα, θέλουν να συνεχίσουν», λέει ο 65χρονος ιδιοκτήτης του σπιτιού. «Από το καλό κανείς δεν φεύγει. Κανείς δεν εγκαταλείπει την πατρίδα του αν δεν έχει πρόβλημα. Ψάχνουν τον παράδεισο, δεν ξέρουν όμως ότι δεν θα τον βρουν εδώ».
Αρκετοί συγχωριανοί του βοηθούν όπως μπορούν όσους εμφανίζονται στις πόρτες τους. Όσο βρισκόμαστε έξω από την αυλή του κ. Σίμογλου μια κάτοικος οδηγεί στο διπλανό καφενείο μια γυναίκα με ένα βρέφος στην αγκαλιά της. Της προσφέρει νερό και κουλούρι και μας εξηγεί ότι πλέον έχει στο σπίτι της δύο μπιμπερό για ώρες ανάγκης σαν κι αυτή.

Η αστυνομική δύναμη

Σύμφωνα με αξιωματούχο της ΕΛ.ΑΣ. που μίλησε στην «Κ» υπό τον όρο της ανωνυμίας, αυτή την περίοδο οι εννιά στους δέκα νεοαφιχθέντες στον Έβρο έχουν προσφυγικό προφίλ και εξ αυτών η πλειονότητα είναι κουρδικής καταγωγής. «Παρακολουθούμε καθημερινά το φαινόμενο και πιστεύουμε ότι είναι συγκυριακό και δεν θα πάρει μόνιμες διαστάσεις», αναφέρει η ίδια πηγή για την αυξητική τάση που καταγράφεται στην περιοχή. Προσθέτει ακόμη ότι από την πρώτη στιγμή που παρατηρήθηκε άνοδος στον αριθμό των αφίξεων υπήρξε επικοινωνία των ελληνικών αρχών με τις αντίστοιχες τουρκικές, αλλά και με αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για να περιοριστεί το φαινόμενο.
Αυτή τη στιγμή στον Έβρο συνδράμουν σε διάφορα πόστα 43 φιλοξενούμενοι αξιωματούχοι του Frontex, του ευρωπαϊκού οργανισμού συνοριοφυλακής. Ακόμη η ΕΛ.ΑΣ. έχει ενισχύσει τη δύναμή της με 350 άτομα, εκ των οποίων οι 155 χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό ταμείο εσωτερικής ασφάλειας. Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, είναι σε εξέλιξη και διαγωνισμοί για την απόκτηση με κοινοτικούς πόρους και άλλων μέσων επιτήρησης των συνόρων, όπως οχημάτων 4Χ4 και θερμικών καμερών.

Οι επόμενοι σταθμοί

Βάσει της προβλεπόμενης διαδικασίας, όσοι εντοπίζονται στον Έβρο οδηγούνται στο χωριό Φυλάκιο για να περάσουν από το προαναχωρησιακό κέντρο της αστυνομίας, αλλά και το κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εκεί λαμβάνονται τα στοιχεία τους, δακτυλοσκοπούνται και τους χορηγούνται τα υπηρεσιακά σημειώματα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους εφόσον κρίνονται μη απελάσιμοι. Στα μέσα της εβδομάδας, όμως, και τα δύο κέντρα είχαν στους χώρους τους περισσότερα άτομα από όσα μπορούν να φιλοξενήσουν.




 Αριστερά το κέντρο της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής και δεξιά το προαναχωρησιακό κέντρο της ΕΛ.ΑΣ.


Όπως εξηγεί στην «Κ» ένας από τους οδηγούς, όσοι έχουν δυνατότητα να πληρώσουν το εισιτήριο των 90 ευρώ θα μεταφερθούν στην Αθήνα. Όσοι μπορούν να διαθέσουν 50 ευρώ θα οδηγηθούν στη Θεσσαλονίκη. Και εκείνοι που δεν έχουν το απαραίτητο αντίτιμο θα αφεθούν στην Ορεστιάδα, στον σταθμό των τρένων. Τελικά, το ίδιο βράδυ περίπου 15 άτομα διανυκτέρευσαν εκεί περιμένοντας να ανοίξει ο σταθμός για το πρωινό δρομολόγιο. Αυτή είναι μια συνηθισμένη εικόνα για την περιοχή. Την επόμενη νύχτα, ακόμη 30 πρόσφυγες περίμεναν έξω από τον σταθμό των ΚΤΕΛ της Ορεστιάδας στην οδό Αδριανουπόλεως.





 Πίσω στο Φυλάκιο, 30 Τούρκοι αντικαθεστωτικοί περιμένουν τη σειρά τους για να ταξιδέψουν στην Αθήνα. Ανάμεσά τους βρίσκονται δύο δασκάλες που εργάζονταν σε σχολεία του Φετουλάχ Γκιουλέν, του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη που θεωρείται από την Τουρκία υπαίτιος της απόπειρας πραξικοπήματος. Το πρώτο τρίμηνο του 2018 από τις 393 αιτήσεις ασύλου Τούρκων πολιτών που υποβλήθηκαν σε όλη τη χώρα, οι 178 αιτήσεις κατατέθηκαν στη Βόρεια Ελλάδα (στο Φυλάκιο και στη Θεσσαλονίκη).
«Απολύθηκα 20 μέρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα», λέει στην «Κ» ο σύζυγος της μιας δασκάλας, πρώην κρατικός υπάλληλος με πτυχίο μηχανικού υπολογιστών που ζήτησε να μιλήσει ανώνυμα. Όπως εξηγεί, μέσα σε δύο ημέρες ολοκληρώθηκε η καταγραφή του στο προαναχωρησιακό κέντρο και του επιτράπηκε να συνεχίσει το ταξίδι του.
«Δεν είμαι πολιτικοποιημένος, δεν υποστηρίζω τη βία», λέει.








Είχα πλέον τρεις εναλλακτικές. Είτε να μείνω στην Τουρκία και να φυλακιστώ όπως τόσοι άλλοι, είτε να ρισκάρω τον θάνατό μου στο ποτάμι, είτε να φτάσω στην Ελλάδα. Τα κατάφερα και πλέον είμαι ασφαλής».


Φωτογραφίες: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΒΡΑΜΙΔΗΣ
Για την Kαθημερινή της Κυριακής και το Kathimerini.gr.
Κυριακή 29.04.2018